Korkmaz’dan çölyak hastalığı açıklaması

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, çölyak hastalığının bağırsaklardaki...

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, çölyak hastalığının bağırsaklardaki sindirimi sağlayan tüysü oluşumlar (villus) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluştuğunu ve alerjik sindirim sistemi hastalığı olduğunu söyledi.

Korkmaz, çölyak hastalığında hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin neden olduğunu kaydetti. Korkmaz: "Çölyak, genetik bir hastalıktır yaşam boyu süren bir gıda alerjisidir. Günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir. Tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan glutenden uzak, sıkı bir diyettir. Ülkemizde Çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmektedir. Hastalık belirtileri çocuklarda; özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış, gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır şöyle ki karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik ve ciltte kaşıntılı döküntüler. Çölyak her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çölyak hastalığında diyet tedavisinde tüketilmemesi gereken besinler buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün, galeta ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk balık gibi et ürünleri, gluten içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler. Sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce muhakkak ürün hakkında bilgi edinilmelidir

tuzlu, soslu kuruyemişler, glutenle yapıştırıldığı için yasaktır. Ancak bunların glutenle işlem görmemiş hali, gluten içermeyen kuruyemişler serbesttir" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Dubai çikolatası çılgınlığı durdurulmalı
Zatürre: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Yüzdeki Yağlı Problemi: Nedenleri ve Etkileri
Anne Sütü ile İlgili Sık Yapılan Hatalar