Koronavirüsün oldukça yapışkan bir virüs olduğunu ve birçok yere çok kolay bir şekilde yapışıp kişiden kişiye bulaşma ihtimalinin de arttığını ifade eden Çapar, ''Yalnız bu faktörü daha da etkileyecek 2 ayrı faktör vardır. Bunlardan bir tanesi nem diğeri de sıcaklıktır. Eğer nem miktarı her iki tarafta aynı şekilde varsa o zaman 2-3 saniyelik bir zaman dilimi içerisinde bir kişiden diğer kişiye korona virüsü kolayca bulaşır ve hastalık meydana getirebilir. Bu nedenle bu virüsün özelliği dokunmayla beraber konuşma, öğürme, aksırma, öksürme gibi bir takım mormal şartlarda yaptığımız işlemlerle kolay bir şekilde bulaşabilir'' dedi.
Gebelerde enfeksiyon gizli olabilir
İnsanların arasına bir metre mesafe koyması gerektiğine de dikkat çeken Çapar, ''Gebelerde yüzde 80 oranında normal basit grip nezle görüntsüyle ortaya çıkar. Esasında zaten gebelerdede burun akıntısı, boğazda kızarıklık hafif bir şekilde normalde görülür. Dolasıyla gebeliğin bu hali bu enfeksiyonu maskeler ve bazı enfeksiyon alan gebelerde dışarıya karşı bu enfeksiyonu yayarlar. Kendilerinde çok fazla hastalık olmamasına rağmen dışarıdaki şahıslarda çok ciddi problemleri meydana getirebilir.'' ifadelerini kullandı.
Doğumdan sonra 2 hafta kontrol
Annede görülmesine rağmen yeni doğan çocuklarda yoğun enfeksiyon görülmediğine dikkat çeken Çapar, şunları söyledi:
''Çok hafif boğaz enfeksiyonu şeklinde kendisini kurtarmaktadır. Doğumdan sonra bile enfekte olan yani virüs alan gebelerin en az 2 hafta boyunca izlenmesi gerekmektedir. Çünkü doğum sonrasında vaka daha da tehlikeli daha kötü hal alabilir. O nedenle böyle hastaların doğum sonrasında en az 2 hafta kontrol altında tutulmasında fayda vardır. Bu tür hastaların en önemli özelliği her iki akciğeride bozabilen enfeksiyon meydana geldiği için akciğer yönünden mutlaka değerlendirilmeleri çok önemli olmaktadır. Peki bu gebeler enfekte olduktan sonra etrafada madem böyle bu şekilde enfeksiyon yaydığına göre bundan nasıl korunmalı. Çocukları korumanın en önemli yolu emzirirken mutlaka maske takılmasıdır. Çocuklar doğduktan sonra bunu emzirmesinde bir mahsur yoktur.
Doğum nasıl olmalıdır
Normal doğum olabilir. Hiçbir sıkıntı yoktur. Yalnız normal doğum dışında eğer hastada ciddi problemler varsa hastanın sezeryana yönlendirilmesinde de fayda vardır. Doğum yaparken özellikle hekiminin hemen göbek kordonunu kesmesi önemlidir. Bu çünkü çocuğun eğer geç kesilirse anneden çocuğa mikrop alması kolaylaştırmaktadır. Peki bu enfeksiyon olduğu zaman gebelikte çocuk nasıl etkilenir diye baktığımız zaman bir defa burada en önemli şey akciğerin hacmi küçüldüğü için çocuk yeteri kadar oksijen alamaz. Buna bağlı bir takım problemler ortaya çıkar. Bunların başında düşük meydana gelir. İkinci olarak çocuğun gelişim geriliği meydana gelir. Yani düşük doğum ağırlıklı bir çocuk ortaya çıkabilir. Neticede de bu tür çocuklarda doğum sonrasında oksijen azlığına bağlı morarmalar ve neticedede doğum düşük ağırlıklı olduğu için yeni doğan bakım ünitelerinde bu çocukların iyi bir şekilde kontrol edilmeleri gerekmektedir. Doğum yaptıktan sonra bile çocuğunda mutlaka muayene edilmesine gerek vardır.''