Köylerde, kasabalarda

Seyit Küçükbezirci

KÖYLERDE, KASABALARDA “KADIN ELİ” ÜRETİME DEĞİNCE

  Ocağın yirmi birinci günü. Aslında “Zemheri”nin içindeyiz. Sabahın alacasında yollara düştük; eminim, Allah yüzümüze baktı; sanki bahar gelmiş, “Memleketin Dağları”na misali…

  Hüyük’e doğru gidiyoruz. Hüyük’te “Köyümde Güvenilir, Tam Gıda Projesi” sertifika töreni var.

   Konya Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü aracında dört kişiyiz. Yavuz Çolak, Semra Türkmen, Şükran Demir. Tolca’dan, Selki’den, Kıreli’den, Çavuş’tan, Hüyük’ten 130 bayan sertifikalarını alacaklar.

  Belli etmiyorum, dereden tepeden konuşuyorum; ama heyecan içindeyim. Kırk yıl önce bu topraklardan öyle hayallerimiz, öyle ideallerimiz vardı ki.

NE YAPMAK İSTENİYOR, AMAÇ NE?

  Ev ekonomisti Semra Türkmen, Şükran Demir “Köyümde Güvenilir, Tam Gıda Projesi”nin genel amacını şöyle anlatıyorlar:

  “Bu projenin genel amacı:

  Bölgede sosyo-ekonomik bir ivme kazandıracak olan insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesi ile sosyal-sermayenin ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesidir.

  Proje kapsamı bölge bayanlarına ham maddeden güvenilir ve ekonomik ürün elde etme yönünde bilgi ve becerileri kazandırmak. Kursiyerlere ve dolayısıyla yöre halkına bu becerileri günlük yaşantısına uygulanabilecek şekilde donatmaktır. Bu proje ile bir zor başarılmış olup ilk uygulamalı örneği 2011 yılında Kadınhanı merkez olmak üzere beş yerleşim yerinde başarı ile gerçekleştirilmiş, yöre halkından büyük destek görmüştür.”

 

“YİYECEK KADAR, YETECEK KADAR ÜRETİM”E KARŞI OLAN KADINLAR.

  Tolca Köyü’nden, Selki, Kıreli, Çavuş Kasabaları’ndan; Hüyük İlçesi’nden 140 kadınla başlamış projeye. Pratik eğitim on ay sürmüş.

  Kadim zamanlardan beri köylerinde, kasabalarında “Durgun bir ekonomi” izlemiş.                                  Evlerinin ihtiyacı için “yiyecek kadar, yetecek kadar” üretmişler. Bugünün dünyasında bu ilkenin geçersizliğinin farkına varmışlar. Yeni ve anlamlı amaçları: “Evde üretmek, köyde, kasabada, şehirde satışa sunmak.”

  Köylerinde, kasabalarında ham madde olarak ne üretiliyorsa onu işlemeye, “mamül madde” haline getirmeye karar vermişler.

  Bakınız Ev Ekonomistlerin öğretici rehberliğinde uyguladıkları takvime:

“Proje kapsamında yapılan eğitim konu başlıkları şöyle sıralanmaktadır;

-Peynir yapımı(Mayıs)

-Mantı yapımı, Erişte yapımı(Haziran)

-Marmelat ve meyve konsantresi yapımı(Temmuz)

-Çorbalık tarhana yapımı(Ağustos)

-Domates sosu yapımı(Eylül)

-Sirke yapımı, Turşu yapımı, Humus yapımı(Ekim-Kasım)

-Aile ve Çocuk Eğitimi

-Aile ve Genç Eğitimi

-Gıda Muhafaza Yöntemleri

-Yeterli ve Dengeli Beslenme Eğitimleri”

PARASAL DESTEK, BİLGİ, EMEK BİRLEŞİNCE…

  Sebzeyi, meyveyi, sütü, tahılı ham maddeden tüketim ürünlerine dönüştürme yollarını sağlayan “Köyümde Güvenilir, Tam Gıda Projesi”nin ardında, elbette, kamu kurumları da var.

  Şöyle anlatılıyor, bu durum:

  “Mevlana Kalkınma Ajansı 2011 yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek programı kapsamında Hüyük Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanarak sunulan ve kabul edilen “ Köyümde Güvenilir, Tam Gıda Projesi”nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü proje ortağı olarak desteklenmektedir. Aynı zamanda Projenin Eğitimleri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Personellerinden; Ev Ekonomisti Konu Uzmanı Semra Türkmen, Gıda Mühendisi Alpaslan TEKİN ve Ev Ekonomisi Tekniker Şükran Demir tarafından verilmiştir. Projenin süresi on ay olmak üzere yüz kırk kadın katılımcıyı kapsamaktadır.”

“TEK KANATLI KUŞTAN ÇİFT KANATLI KUŞA” / TEK YÜREKTEN ÇİFT YÜREĞE.

  Bilirsiniz. Sandalye dört ayaklı olursa ayakta durur. Kuş, çift kanatlı olursa uçar; kuş olur. “Tek Yürek” , “Çift yürek” olmayı gerçekleştirirse başı arşa değer.

  Hüyük’te, Çavuş’ta, Kıreli’nde, Selki’de, İlmen’de, Çamlıca’da, Tolca’da kadınların ekonomik üretime girme çabaları; “Çift kanatlı kuş” olmak; üretimde “Çift yürek” olmak için

  Hüyük İlçesi’nde kocaman bir salon, ikinci katta. Salonun girişinde köylük yerlerin nesi varsa dizilmiş. Turşular, erişteler, reçeller, peynirler, tarhanalar, salçalar.

  Salon köylü, kasabalı hanımlarla hınca hınç dolu. Milletvekili Gülay Samancı, Milletvekili İlhan Yerlikaya, Hüyük Kaymakamı Yasin Yunak, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Hüyük Belediye Başkanı Nusret Akgümüş, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, Konya İl Gıda-tarım Hayvancılık Müdür Vekili Bilal Ünal, Hüyük İlçe Gıda-Tarım Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan, belde belediye başkanları, kurum amirleri, kadın çiftiler ve vatandaşlar…130 hanıma başarı sertifikaları verilecek. İçlerinden on hanıma, diğer hanımları temsilen, onur sertifikaları sunuluyor. Mihrican ÇINAR, Füsun SEZGİN, Nuray ŞENÖNDER, Nevin COŞKUN, Merve PORTAKALCI, Halime ÜNAL, Havva YANAR, Meral ÜNAL, Fatma KILINÇ, Şerife VİŞNECİ, Raziye İLGİ. Mutlular, özgüven içindeler.

EMEĞİ GEÇENLER KUTLANMALI, KURSİYERLER TEBRİK EDİLMELİ

  “Köyümde Güvenilir, Tam Gıda Projesi” sertifika dağıtım törenine katılan “Mülki ve İdari Erkan”dan tam not aldı. Hüyük Kaymakamlığını, Hüyük İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün konukları yörenin orijinal ürünlerine büyük ilgi gösterdi.

  Projeye emeği geçenler: Hüyük Gıda Tarım İlçe Müdürü, proje başkanı Yücel DOĞAN, Proje başkan yardımcısı Bekir ÇAKIR. Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü eğitimcileri Semra TÜRKMEN, Şükran DEMİR, Alpaslan TEKİN, tören sonunda ayrı ayrı kutlandı.

  Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü M. Sadık OTURANÇ ile proje sertifika törenin sunucusu Yavuz ÇOLAK başarılı organizasyonlar sergiledi.

UMUTLAR BOŞA ÇIKMIYOR.

  Kırk yıl önce de yani 1973’te de bu topraklardaydım. “Şehirde ne varsa köyde de olmalı” sloganımızdı. Tolca’da, Çavuş’ta, Kıreli’de, Selki’de, Çamlıca’da, İlmen’de, Hüyük’te “Köy Kalkınma Kooperatifleri” bünyesinde “Birlikte üretme”nin tohumları atılmıştı.

  Evleri, sokakları, caddeleri, kamu binalarını bir bir inceledim. Kırk yıl önce ile şimdi arasında dağlar var.

  Elbette gönül daha çoğunu ister. Bence daha daha çoğunu bölgede “Uyuyan kadın emeği” gerçekleştirecek.

  “Umut” ekildi mi, mutlaka yeşeriyor. “Umut”lar boşa çıkmıyor. “Köyümde Tam Gıda Projesi” kadınlarımızın eliyle bunu gösterdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.