Kredi Kartı Faizlerinde Yeni Dönem: Bankalar Peş Peşe Mesaj Göndermeye Başladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aldığı yeni kararlarla birlikte kredi kartı faiz oranlarında köklü değişiklikler yapıldı.

Türkiye’de geçtiğimiz yıl göreve başlayan ekonomi yönetimi, parasal sıkılaşma süreci kapsamında faiz oranlarında önemli değişikliklere gitmişti. TCMB, yüzde 8.5 seviyesinde olan politika faizini kademeli olarak yüzde 50'ye yükseltti. Bu süreçte kredi kartı faiz oranlarına da etki eden kararlar alındı ve en son 26 Ekim 2023 tarihinde kredi kartı referans oranı ve akdi faizine ilişkin tavan oran belirlenmişti.

Ancak geçtiğimiz aylarda yapılan güncellemelerle birlikte, kredi kartı faizlerinde kullanılan referans oran yüzde 3.11 olarak sabit kalmıştı. 27 Eylül tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aldığı yeni kararlar, bireysel kredi ve kredi kartlarına yönelik yapılandırma seçenekleri sunarken, aynı zamanda kredi kartı faizlerinde yeni bir dönemin başlayacağını duyurdu.

Bankalar Müşterilere Bilgilendirme Mesajları Gönderiyor

BDDK’nın 27 Eylül’de duyurduğu düzenlemelerin ardından bankalar, müşterilerini bilgilendirmek için peş peşe mesajlar göndermeye başladı. Özellikle kredi kartı limitlerinin 100 bin TL'yi aştığı durumda farklı referans oranlarının uygulanacağı vurgulandı.

Bankalardan gönderilen bilgilendirme mesajlarında şu ifadelere yer verildi:
"Asgari ödeme oranı; müşteri limiti 50 bin TL ve altı ise dönem borcunun yüzde 20’si, 50 bin TL üzeri ise yüzde 40’ı olarak belirlendi. 1 Kasım’dan itibaren akdi faiz oranı dönem borcuna göre değişecek ve TCMB’nin 24 Ekim’de açıklayacağı referans oran üzerine ekleme yapılarak hesaplanacak."

Yeni Faiz Oranları 1 Kasım'da Geçerli Olacak

1 Kasım 2023 itibarıyla kredi kartı sahiplerini etkileyecek olan yeni faiz oranları, TCMB’nin 24 Ekim’de açıklayacağı referans oranlar üzerinden hesaplanacak. Dönem borcu 25 bin TL altında olanlar için yüzde 0.39, 25 bin TL ile 150 bin TL arasında olanlar için yüzde 1.14 ve 150 bin TL üzeri borçlar için yüzde 1.64 oranında ek faiz uygulanacak. Gecikme faizi ise bu oranların üzerine yüzde 0.30 eklenerek hesaplanacak.

Kredi Kartı Limitlerinde De Değişiklikler Yapılacak

Yeni düzenlemeler sadece kredi kartı faizlerini değil, kredi kartı limitlerini de etkileyecek. SGK ve Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından oluşturulacak ortak ekip, müşterilerin aylık gelirlerini anlık olarak takip ederek kredi kartı limitlerini bu doğrultuda güncelleyecek. Mevcut limitleri aylık gelirlerinin üzerinde olan vatandaşlar için aşağı yönlü güncellemeler yapılacak ve kredi kartı limitleri, gelirlerinin 2 ile 4 katı arasında belirlenebilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Aksaray'da doğal antibiyotik dikimi başladı
Kişi başına yılda kaç yumurta düşüyor?
Boykot Edilen Coca Cola'nın Fiyatına Zam!
İnşaat sektöründe maliyet ve işçilik arttı
İşsizlik Oranı Ağustos'ta Düşüş Gösterdi