Kredi kartıyla kurbanlık alanlara uyarı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talip Türcan, "Kredi kartıyla kurban aldığımızda eğer faize düşmüyorsak, yani vadesinde borcumuzu ödüyorsak hiçbir beis yoktur ama zamanında ödemeyip faize düşüyorsak haram işlemiş ol

Türcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Allah'a yakınlaşmak anlamına gelen kurbanın peygamberler tarihi kadar eski ve günümüze kadar gelen bir ibadet şekli olduğunu söyledi.

Kurbanın, islam peygamberi Hz. Muhammed'e kadar değişik şekillerde yürütüldüğünü dile getiren Türcan, İslam ile kurbanın tanımı, şekli ve koşullarının belli bir ibadet haline geldiğini belirtti.

Bu nedenle kurban konusunda dinde ihtilafa düşülecek bir konu bulunmadığını kaydeden Türcan, kimlerin kurban keseceği, hangi hayvanların kurban edileceği, hangi şartları taşıyan hayvanların kurban edileceğinin açık bir şekilde belirtildiğine dikkati çekti.

Kredi kartıyla kurbanlık alımı

Türcan, kredi kartları ile alışverişlerindeki temel prensibin kurban alışverişlerinde de geçerli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kredi kartıyla kurban aldığımızda eğer faize düşmüyorsak, yani vadesinde borcumuzu ödüyorsak hiçbir beis yoktur ama zamanında ödemeyip faize düşüyorsak haram işlemiş oluruz. Aldığımız kurbanlığın kesilmesi yine geçerlidir fakat ilave bir günah elde etmiş oluruz. Kurbandan elde edeceğimiz sevaptan çok günaha düşmüş oluruz. Bu makul, anlamlı bir davranış değil. Bir kimse faize düşmüş de olsa kestiği kurbanın geçersiz olduğunu söyleyemeyiz. O borcundan kurtulmuş olur ama içine düştüğü günah çok daha fazladır. Bu, karlı bir iş değildir."

Peygamber ve ölüler adına kurban kesilemez

Türcan, kurbanın, akıl sahibi olması koşuluyla belirli bir gelire sahip tüm Müslümanlarca kesilmesi gerektiğine işaret ederek, "Kurban, sadece Allah rızası için kesilir. Başkası adına kurban kesilmez. Dinimizde tanımlanmış kurban türleri dışında kurbanlar kesmek, bu tür ibadetleri icad etmek bid'attir. Bid'at ise dinimizde haramdır" diye konuştu.

Normal şartlarda ölü adına kurban kesilemeyeceğinin altını çizen Türcan, şunları kaydetti:

"Eğer ölen kişi vasiyet etmişse bu yapılabilir. Nitekim Hz. Muhammed'in de Hz. Ali'ye böyle bir vasiyette bulunduğuna dair rivayetler var fakat bu rivayetlerden ölen kimsenin adına kurban kesilmesinin gerekliliğine dair bir şey çıkmaz. Günümüzde bazı dini cemaatlerde birçok kimseden para toplanıyor ve peygamber efendimiz adına kurban kesiliyor. Bunu fıkıh ile izah etmemiz mümkün değil. Efendimiz adına birçok kimseden para toplayıp kurban kesmek caiz değildir, haram bir davranıştır. Kesilen hayvanın kurban olması mümkün değildir."

yenişafak.com.tr

 

Ekonomi Haberleri

Ulusal Staj Programı’nın 2025 yılı başvuruları başladı
Palamut ve hamsiden sonra şimdi de mezgit bereketi
Çinli GAC, Elektrikli Uçan Aracı GOVY AirJet'i Tanıttı
Ford’un Yeni Premium Modelleri Türkiye’de Satışa Sunuldu
ING Türkiye’de üst düzey atama