Kreş ya da ilkokula başlayan çocuklarda sık rastlanıyor! Orta kulak iltihabına karşı önemli uyarılar
Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Odyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İclal Şan, okula başlayan çocuklarda sıklıkla görülen orta kulak iltihabının teşhis ve tedavisi hakkında bilgiler verdi, önemli uyarılarda bulundu
110
Ortak kulak iltihabı, erken bebeklik ve çocukluk döneminde en sık görülen hastalıklardan biri. Bu hastalık tedavi edilmediğinde, kulak zarının delinmesiyle sonuçlanabiliyor ve kronik bir hastalık hâline dönebiliyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Odyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İclal Şan çok sık rastlanan orta kulak iltihabının teşhis ve tedavi yöntemlerini anlattı.
210
“Özellikle kreş ya da ilkokula başlayan çocuklarda sık rastlanıyor”
Sonbahar ve kış aylarında nezle ve grip gibi soğuk algınlığı hastalıklarının zemin hazırlamasıyla ortaya çıkan orta kulak iltihabına, özellikle kreş ya da ilkokula başlayan çocuklarda daha sık rastlanıyor. Kulak ağrısı ya da diş ağrısıyla kendini belli eden hastalık genellikle kendi kendine geçse de zaman zaman tedavi gerektirebiliyor.
310
Dr. İclal Şan, kulak iltihabında en sık görülen belirtiler hakkında bilgi verdi. Şan; “Her çocukta orta kulak iltihabı belirtileri farklı görülse de genellikle çocuklarda olağan dışı sinirlilik, huzursuzluk, uyumakta veya uykuda kalmakta zorluk, yüksek ateş, kulak akıntısı, kulak ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, denge kaybı ya da işitme zorluğu görülüyor. Bu belirtiler gözlemlendiğinde hemen bir uzman doktora görünmek gerekir” dedi.
410
“3 yaşına gelmiş çocukların yüzde 80’i orta kulak iltihabı geçiriyor”
3 yaşına gelmiş çocukların yaklaşık yüzde 80’inin orta kulak iltihabı geçirdiğini söyleyen Dr. Şan, “Bazı durumlar çocukların orta kulak iltihabı hastalığını geçirme olasılığını arttırmaktadır. Sigaralı ortamlar, zayıf bir bağışıklık sistemi, yetersiz emzirme, sırt üstü yatarken biberonla beslenmek gibi durumlar çocuklarda hastalık riskini arttırmaktadır” şeklinde konuştu.
510
Hastalığın muayenesi konusunda bilgi veren Şan, “Tam bir tıbbi öykü ve fiziki muayeneye ek olarak odyologlar, orta kulak fonksiyonlarını değerlendirerek orta kulak basıncındaki değişiklileri tespit edebilir. Ayrıca, işitme fonksiyonlarını değerlendirmek için saf ses odyometri testi yapılabilir” ifadelerini kullandı.
610
“Hastalık, 24 saatte kendiliğinden düzelebilir”
Antibiyotik tedavisi olmadan, orta kulak iltihap belirtilerinin çocukların yüzde 60'ında 24 saatte; yüzde 80'inde ise üç gün içinde kendiliğinden düzelebildiğini vurgulayan Şan, “Orta veya şiddetli derecede en az 48 saat süren kulak ağrısı, yüksek ateş gibi şiddetli belirtileri olan altı aylıktan daha büyük çocuk hastalar ile iki yaşından küçük çocuklar için hastalığın seyrine göre antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Üç aydan uzun süren orta kulak enfeksiyonlarında ise “ventilasyon tüpü” adı verilen hava giriş çıkışını ve orta kulaktaki sıvının boşalmasını sağlayan, küçük bir aparat yerleştirilmesi önerilmektedir. Sıvı boşaltıldıktan sonra genellikle çocuğun işitmesi normal sınırlara dönmekte ve tüpler genellikle 6-12 ay sonra kendiliğinden düşmektedir” şeklinde konuştu.
710
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Odyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İclal Şan, önemli tavsiyelerde bulundu.
810
Tedavi edilmeyen orta kulak iltihabı nelere yol açar?
Dr. İclal Şan, şunları söyledi:
Tedavi edilmeyen orta kulak iltihabı, başın diğer bölümlerinde enfeksiyon, ileri derecede işitme kaybı, konuşma ve dil gelişiminde problemler oluşturabilir.
910
Bu nedenle özellikle kış aylarında orta kulak iltihabı geçiren çocuklar zaman kaybetmeden kulak burun boğaz uzmanı ve odyoloğa yönlendirilerek işitme fonksiyonları açısından değerlendirilmelidir. Bu durum erken tanı açısından önemlidir.