"Kronik hastalıklı çocuklar gribe karşı aşılanmalı"

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakıncı:"Kronik rahatsızlığı olan 6 aydan büyük tüm çocuklara mutlaka grip aşısı yapılmalı"- "Gripten dolayı hayatını kaybettiği sanılan hastalar araştırıldığında altında hep farklı bir rahatsızlığın olduğunu tes

MALATYA (AA) - VOLKAN KAŞİK - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, kronik rahatsızlığı olan 6 aydan büyük tüm çocuklara, her yıl ekim ayında mutlaka girip aşısı yapılması gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi sorumlusu olan Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarının yaşandığı günümüzde grip vakalarında artış gözlendiğini, hastalığın özellikle çocukları etkilediğini ifade etti.

Yakıncı, kronik bir rahatsızlığı bulunan ve aşıyla korunmamış bir çocuğun gribe yakalandıktan sonra bu hastalığı çok zor geçtiğini anlatarak, gribin mevcut hastalığı da tetikleyerek ölümcül olabildiğini kaydetti.

Hastaneye son dönemde gripten gelenlerin sayısının arttığını, hayatını kaybedenlerin de olduğunu anlatan Yakıncı, "Gripten dolayı hayatını kaybettiği sanılan hastalar araştırıldığında altında hep farklı bir rahatsızlığın olduğunu tespit ettik. Malatya'da son dönemde H1N1 virüsü saptanan ve vefat eden 5 çocuğun daha önceden devam eden kronik bir hastalığı vardı. Çocukta herhangi süreğen hastalığın olması durumunda grip hastalığı daha ağır seyrediyor, hatta ölümlere yol açıyor" dedi.

- Aşı, en etkili yöntem

Gribe karşı en etkili yöntemin aşılanma olduğunu belirten Prof. Dr. Yakıncı, şöyle devam etti:

"Bu yıl yapılan grip aşısında H1N1'e karşı koruculuk var. Grip aşısının koruyuculuğu yüzde 100 değil, yüzde 70'dir ama kronik rahatsızlığı olan 6 aydan büyük tüm çocuklara bu aşıyı yaparak hastalanma oranını ve hastalanırlarsa ölme oranını azaltabiliriz. Hayatını kaybeden çocuklara aşılanma yapılsaydı belki de bu çocuklarımız hayatını kaybetmeyecekti. Bu çok önemli bir konu. Toplumun şu an kafası karışık. Kimisi 'bu aşı yapılmalı', kimisi de 'yapılmamalı' diyor. Bu kafa karışıklığının kesinlikle giderilmesi gerekiyor. Altı aydan büyük tüm çocuklara, ilave bir rahatsızlığı varsa mutlaka aşı yapılması gerekiyor."

- "Hijyen kurallarına uyulmalı"

Prof. Dr. Yakıncı, hijyen kurallarına uyma ve bir takım önlemlerin de gripten korunmaya yardımcı olacağını söyledi.

Kışın özellikle kapalı ortamlarda vakit geçirildiğini, ortamda hasta olan birisinden kolayca gribin bulaşabileceğini aktaran Yakıcı, "Gripli kişilerin yakınına fazla yaklaşılmaması, hastayla temas sonrası mutlaka ellerin yıkanması gibi bazı hijyen kurallarına uyulması gerekiyor" dedi.

AA

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri