Kubadabad'ın restorasyonu bu yaz başlayabilir

Konya’nın Beyşehir ilçesinde yapılan kazılar sonucu kalıntıları ortaya çıkarılan tarihi Kubadabad Sarayları’ının konservasyon ve restorasyon çalışmalarına bu yaz başlanması planlanıyor.

   TBMM Başkanlığı İdare Teşkilatı ve Konya Valiliği arasında büyük ve küçük saray kalıntılarının konservasyon, restorasyon ve alanda yapılabilecek kazı işlerinde kullanılmak üzere ödenek tahsis edilmesi konusunda işbirliği protokolü kısa süre önce imzalanmış, restorasyon için 5 milyon liralık bir ödenek tahsis edilmişti.

Tarihi mekanın kazı çalışmalarını 36 yıldır yürüten Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Arık, Kubadabad Sarayları'nın bilinen en eski milli saray olduğunu belirtti. “Bu ülkenin kurucuları biliyorsunuz Selçuklular ve bu saraylar onların sarayı" diyen Arık, şöyle devam etti:

"Bugün, günümüze kalmış en muhteşem saraylardan birisi. Demek ki en milli saray bu. Biz uzun yıllardır burasının milli saraylar kapsamına alınması için girişimlerde bulunduk mücadele verdik. Başvurumuz sonunda uzman mimar gönderdiler. Onlara da önemi anlatıldı. Kazı için ‘restorasyon ve konservasyon projesi var mı?’ denildi, ‘tabii var’ dedik. O zaman kuruldan da geçti bu proje. TBMM’nin milli sarayların mimarları bunlar. Sonunda bir rapor hazırladılar ve o rapor komisyonda kabul edildi. Konservasyon için 5 milyon lira hiçbir zaman yeterli değil, daha da fazla olması gerekir paranın. Ama, bir başlangıçtır, iyi niyettir. Kubadabad'ın milli saraylarımızın içerisine dahil edilmesi önem taşıyor.”

Prof. Dr. Arık, uzun yıllardan beridir devam eden mücadelelerinden aldıkları sonucun sevindirici olduğunu da dile getirirken, 36 yıllık kazı başkanı olarak katkısı ve emeği geçen herkese müteşekkir olduğunu belirtti.

-"BİZ BU YOLA BAŞ KOYDUK"

Tarihi mekanda restorasyon ve konservasyon yapılırken, diğer yandan yürütülen kazı çalışmalarının da durmadan devam edeceğini vurgulayan Arık, “Bir taraftan kazı, diğer yandan da restorasyon devam edecek. Biz bu yola baş koyduk. Kazı çalışmaları için bu sene ödeneği sordular, 400 bin lira istedik. Verirler mi bilmiyorum, her şey tabii ki paraya bağlı. Kazı çalışmaları bu paranın çıkmasına bağlı, Bakanlıktan ne zaman çıkarsa o zaman başlayacağız. Kazı çalışmalarına haziran ortası falan başlayabiliriz diye umuyoruz” dedi.

Tarihi mekanda bugüne kadar yürütülen kazı çalışmaları sonrasında ortaya çıkarılan Büyük ve Küçük Saraylarda TBMM tarafından konservasyon ve restorasyon çalışmaları yapılacağını belirten Arık, daha sonra ortaya çıkarılan Köşk yapısı, küçük hamam ve tersane gibi yapıların da işin içerisine dahil edilmesi için de bir rapor vereceğini söyledi.

Bu konuda, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun vereceği karara göre hareket edeceklerini dile getiren Arık, bu çalışmayı üstlenecek olan mimarlar grubunun da Selçuklu mimarisini ve tarihini, yapısını çok iyi bilmesi ve tanıması gerektiğinin altını çizdi.

Yerel Gündem Haberleri

Ereğli’de 'Çiçek Serası Geliştiriliyor' Projesi Hayata Geçiyor
Sis ve buzlanma kazasında 3 yaralı
Konya’da kayıp yaşlı adam evinin avlusunda ölü bulundu
Otomobil traktör römorkuna ok gibi saplandı, sürücü öldü
Hüyük’te balık işleme tesisi ve restoranlarına denetim