"Kulak kireçlenmesine kadınlarda 2 kat daha sık rastlanıyor"

Ento KBB Cerrahi Tıp Merkezi KBB Hastalıkları Uzmanı Çerçi: -"Halk arasında 'kulak kireçlenmesi' olarak bilinen otoskleroza kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha sık rastlanıyor"

İSTANBUL (AA) - Ento KBB Cerrahi Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğur Çerçi, halk arasında "kulak kireçlenmesi" olarak bilinen otoskleroza kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha sık rastlandığını bildirdi.

Çerçi, işitme kaybının en sık nedenlerinden biri olan otoskleroza ilişkin yaptığı açıklamada, halk arasında "kulak kireçlenmesi" olarak bilinen otoskleroza kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha sık rastlandığını dile getirdi.

Otosklerozun işitme kaybının sık görülen nedenlerinden birisi olduğunu vurgulayan Çerçi, "Otoskleroz hastalığında, üzengi kemikçiğinin iç kulak ile komşu olduğu duvarda yapısal kireçlenme sonucu hareketinde kısıtlanma olur ve ses dalgaları iç kulak sıvılarına yeterli düzeyde iletilemez, işitme kaybı meydana gelir." ifadelerini kullandı.

Çerçi, otosklerozun genetik geçiş gösterdiğini, kadınlarda erkeklere nazaran 2 kat daha sık rastlandığına işaret ederek, "En çok 15-45 yaş arasında görülür. Hamilelik sırasında hastalık hızlı bir ilerleme devresine girebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Otosklerozun tek kulağı ya da her iki kulağı birden etkileyebildiğine ve yavaş ilerleyen işitme kaybına neden olduğuna dikkati çeken Çerçi, bireylerde işitme azlığı dışında çınlama, baş dönmesi ve denge problemlerinin de görülebildiği bilgisini verdi.

Çerçi, otosklerozun tedavisine yönelik şunları kaydetti:

"Otoskleroz hastalığının tedavisinde en etkili yöntem cerrahidir. İşitme cihazı cerrahiyi kabul etmeyen veya cerrahi uygulanamayan hastalara önerilir. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatan bazı ilaç tedavileri mevcuttur ancak bu ilaçlar çok tercih edilen tedavi yöntemi değildir. Otoskleroz ameliyatında lokal ya da genel anestezi ile hareketi kısıtlanan üzengi kemiği çıkartılarak, örs kemiği ile iç kulak arasına ses dalgalarını iletecek bir protez (teflon veya metal) konulmaktadır. Cerrahi tedavi oldukça başarılıdır, olguların çoğunda ameliyat sonrasında işitme kaybı tamamen düzelmektedir. Ameliyattan sonra birkaç gün baş dönmesi olabilmektedir ancak bu geçici bir durumdur. Ameliyat sonrası erken dönemde hastalar uçak ile seyahatten, dalış yapmaktan, öksürme, ağır kaldırma ve ıkınma gibi hareketlerden sakınmalıdır."

AA

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?