"Kültür varlıklarına en çok kaynak ayıran ülkeyiz"

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Kurt:- "Türkiye Cumhuriyeti olarak dünyada kültür varlıklarına, milli gelirine göre en çok kaynak ayıran ülkeyiz"-"Bu topraklar bizimdir. Bu toprağa sahip çıkmanın yolu da bu kültür varlıklarını onarmaktan, restor

KOCAELİ (AA) - Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Türkiye'nin dünyada kültür varlıklarına, milli gelirine göre en çok kaynak ayıran ülke olduğunu belirterek, "Bu topraklar bizimdir. Bu toprağa sahip çıkmanın yolu da bu kültür varlıklarını onarmaktan, restore etmekten, tekrar halkın hizmetine sokmaktan geçer." dedi.

İzmit Belediyesi tarafından restore edilen Kapanca Sokak ve Akçakoca Osmanlı Meydanı açılışında konuşan Kurt, Türkiye'nin kültürel varlıkları çok zengin bir medeniyetler ülkesi olduğunu ve 12 bin yıllık tarihi bulunduğunu söyledi.

"Türkiye Cumhuriyeti olarak dünyada kültür varlıklarına milli gelirine göre en çok kaynak ayıran ülkeyiz." diyen Kurt, şöyle konuştu:

"Bu başlayan seferberlik Bakanlığımızda, büyükşehir belediyelerimizde, valiliklerimizde, özel idarelerimizde, diğer belediyelerde ve vakıflarda bir yarış halindedir. Burada yapılan İzmit'in, Kocaeli'nin ve Türkiye'nin kazancıdır. Biz tarihimize sahip çıkacağız. Bütün tarih bizimdir. Bu topraklardan yüzlerce medeniyet gelip geçmiştir. Bu topraklar bizimdir. Bu toprağa sahip çıkmanın yolu da bu kültür varlıklarını onarmaktan, restore etmekten, tekrar halkın hizmetine sokmaktan geçer. Türkiye'de yaklaşık 17 bin sit alanı, 104 bin taşınmaz kültür varlığı var."

Bakanlık olarak gece gündüz kazı, restorasyon ve fonksiyon verme çalışmaları yaptıklarını anlatan Kurt, belediyelere bu çalışmalarında bundan sonra da destek olacaklarını bildirdi.

- "Tarihi binalar restore edilerek turizme kazandırıldı"

Vali Hüseyin Aksoy da tarihi eserlerin gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'de tarihi binaların restorasyonu ve onlara fonksiyon kazandırılmasının 2000'li yılların başından başlayan süreçle devam ettiğini ifade eden Aksoy, kurulan Tarihi Kentler Birliği'nin bu sürece gelinmesinde katkılar sunduğunu kaydetti.

Aksoy, önceden tarihi binaların "eski" diye yıkılarak yerine betonarme binalar yapıldığını dile getirerek, "Ama artık o anlayışımız değişti artık mevcut tarihi binalarımızı restore ederek onlara fonksiyonlar eklemeye başladık. Bu anlamda Türkiye'nin her bölgesinde olduğu gibi Kocaeli'de de çok güzel eserlerin restore edildiğini ve turizme kazandırıldığını görüyoruz. Bu meydan ve etraftaki bütün tarihi binalar restore edilerek turizm kazandırıldı. Özellikle Kapanca Sokak bölgenin turizm ve tarih koridoru olması yolunda önemli adımın atılmasını sağladı." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak ise kenti geleceğe hazırlamak için turizm alanında birçok çalışma yaptıklarını bildirdi.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan da tarihin burada canlandığını vurgulayarak, uygarlıklar kuran, çağ açıp, kapatan atalarıyla hep gurur duyduğunu kaydetti.

Camiler, hamamlar, çeşmeler, sokak iyileştirmeleri, konaklar, sarnıçların da içinde bulunduğu 71 eseri bugünlere taşıdıklarını dile getiren Doğan, turizm kenti olmak için önemli bir basamağı da geçtiklerini bildirdi.

Sultan 2. Abdülhamid'in 4. kuşak torunu Orhan Osmanoğlu da burada bin yıllık bir mirasın kokusunu aldıklarını belirterek, "Türkiye genelinde AK Parti belediye başkanlarının Osmanlı mirasına ne kadar sahip çıktıklarını görüyorum. Allah razı olsun. Çok güzel bir şey bir Osmanlı hanedan ferdi olarak çok teşekkür ediyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bunu başlattı." dedi.

Konuşmaların ardından Vali Aksoy, Kurt, Özak, Osmanoğlu, Doğan ve diğer protokol üyeleri, açılış kurdelesini kesti.


AA

Kültür Sanat Haberleri

Ankara Halkı Kesintilerden Etkilenmeyecek
3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde Güney surları gün yüzüne çıkartıldı
Işıl Yücesoy’un ‘İzninle’ oyunu Bursa’da sahnelendi
Ankara’nın tarihi hanları geçmişe pencere açıyor
Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi': İki Versiyon, İki Farklı Müze