BERLİN (AA) – Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye’de mükemmel fiyat-hizmet dengesinin bulunduğunu, bunun gerilememesi konusunda görüşmeler ve gayretlerin devam ettiğini söyledi.
Ünal, Almanya’nın başkenti Berlin’de Uluslararası Turizm Borsası (ITB) Fuarı kapsamında fuar alanında düzenlediği basın toplantısında, herhangi bir türbülansta ya da herhangi bir kriz anında zarar görmemesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak şu ana kadar alınması gereken tedbirleri aldıklarını vurguladı.
Bundan sonra çıkacak muhtemel sorunları da yakından takip ettiklerini, gerektiği anda gerekeli tedbirleri alabilecek durumda olunduğunu Ünal, “Türkiye’de çok mükemmel fiyat-hizmet dengesi var. Bu fiyat hizmet-dengesi de birçok ülke için özellikle Almanya pazarı için son derece cazip imkanlar sunuyor. Fiyat hizmet dengesi ile muhteşem bir misafirperverlik ve kalite sunuyoruz. Bunun gerilememesi konusunda görüşmelerimiz, temaslarımız ve gayretlerimiz devam ediyor” dedi.
Ünal, hiçbir ülkenin "ucuz ülke" olarak anılmak istemeyeceğini belirterek, hem kaliteden taviz vermeden hem de fiyatı koruyarak hizmete devam etmek istediklerini kaydetti. Almanya pazarında ocak-şubat rezervasyonlarında bir gerileme söz konusu olduğuna işaret eden Ünal, “Ama çok yakından takip ettiğimiz istatistiklerin bize gösterdiği şey şu ki, mart ayı içinde ciddi bir toparlamaya başladık. Mart ortası, mart sonu ve nisan başı itibarıyla da bunun toparlanacağını görüyoruz. O yüzden rezervasyon eğilimlerinin bize nihai kararlar oluşturacak bir veri sunmadığını görüyoruz” şeklinde konuştu.
Bakan Ünal, bir soru üzerine, “Benim ‘Alman tur operatörleri fiyatların indirilmesi için rezervasyon yapmıyorlar’ gibi bir açıklamam söz konusu olmadı. Böyle bir açıklama söz konusu olamaz. Çünkü biz Almanya’da, İspanyol veya başka tur operatörleriyle birlikte ortak bir ürünü pazarlıyoruz. Ürünümüz ortak. Türkiye gibi güçlü bir ürünümüz var. Bu ürüne göz bebeğimiz gibi bakıyoruz. Tur operatörler bizim çözüm ortağımız. Sektör temsilcilerimiz bizim çözüm ortağımız. Biz de Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm olarak bu ürünün büyümesi gelişmesi ve daha mükemmel hale gelmesi için sektörle birlikte çalışıyoruz” dedi.
Turizm bölgelerinin güvenliğiyle ilgili bir soruyu da Ünal, şöyle cevapladı:
“Güvenlik önlemlerini artırıyoruz. Bütün güvenlik önlemleri alıyoruz. Teröre karşı işbirliğimizi geliştiriyoruz. Özellikle turizm bölgelerimizde güvenliğimizi iki, üç katına çıkarıyoruz. Türkiye’nin turizm bölgelerinde hiçbir şekilde bir güvenlik riski bulunmamaktadır. İstatistiklere baktığında diğer şehirler kıyasladığınızda bizm şehirlerimiz suç oranları açısından en düşük suç oranlarına sahip şehirlerdir. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı olarak Türkiye’yi ziyaret etmek isteyenlere şunu söylemek istiyorum; Herhangi bir endişeye kapılmadan kendi evinize geliyor gibi Türkiye’ye gelebilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti devleti, havaalanından şehirlerine kadar her alanda hem kendi vatandaşları hem de misafirlerinin güvenliğini sağlayacak güçte bir ülkedir.”
Sosyal medyada yürütülen negatif kampanyalara da değinen Ünal, “Bazı ülkelerin, bazı ülkeler aleyhinde özellikle sosyal medyada yürüttüğü negatif kampanyalara tepki koymalıyız ve buna izin vermemeliyiz” ifadesini kullandı.
- EXPO 2016 Antalya
23 Nisan-30 Ekim 2016 tarihlerinde bu yıl “Çiçek ve Çocuk” temasıyla Botanik EXPO’ya Antalya’nın ev sahipliğini yapacağını anımsatan Ünal, EXPO 2016 Antalya'nın “Gelecek nesiller için yeşil bir dünya” sloganıyla gerçekleşeceğini belirtti.
Ünal, Antalya ve çevresinde yetişen endemik bir bitki olan “Şakayık”ın, diğer adıyla “Yaban gülü”nün EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeği seçildiğini hatırlattı.
Türkiye’nin coğrafi özellikleri nedeniyle dünyada benzerine az rastlanan bir bitki çeşidine sahip olduğuna işaret eden Ünal, Avrupa’nın tamamında var olan bitki sayısı toplam 12 binken, bu sayının Türkiye’de 9 bin olduğunu söyledi.
Ünal sadece Antalya ilinin yaklaşık 600 endemik bitkiyle çok sayıda Avrupa ülkesinden çok daha zengin bir doğal çeşitliliğe sahip olduğunu kaydetti. Ünal, bu yıl düzenlenen ITB Fuarı’nda Türkiye olarak EXPO 2016 Antalya temasını ön plana çıkarmayı tercih ettiklerini söyledi.
Antalya ile ilgili önemli yeni bir çalışmanın bulunduğunu ifade eden Ünal, “Anadolu topraklarının en zengin geçmişe sahip köşelerinden biri olan Antalya’nın sınırları içinde yer alan üç antik kültür bölgesi Likya, Pamfilya ve Pisidya’nın önemli eserlerinin sergileneceği dünyanın en önemli arkeoloji müzelerinden birini Antalya’ya kazandıracağız” dedi.
Türk turizminin son 10 yıl içinde büyük bir değişim ve gelişim süreci içinde girdiğini söyleyen Ünal, sözlerini söyle sürdürdü:
“Dünyadaki gelişmelere paralel olarak izlenilen çevreyle uyumlu, rekabetçi ve sürdürülebilir politikalarla ülkemizin uluslararası alanda daha çok tanınması sağlanmış, pazarların niteliklerine göre stratejiler geliştirilmiş, destinasyon odaklı çalışmalarla dünyada bir turizm markası olarak Türkiye öne çıkmıştır. Bu başarının gelecekte de aynı çizgide devam etmesi bizim için büyük bir önem taşıyor. Sahip olduğumuz coğrafi, kültürel, turistik değerler ve zenginlikler ile ekolojik dengeyi koruyan ve yüksek hizmet standardını da içine alan yaklaşımlarla, dünyadaki eğilim ve beklentilerin yakından takip edilerek, buna uygun politikaların üretilmesiyle sağlanacağının farkındayız.”
Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri çerçevesinde Türkiye açık hava müzesi yönündeki zenginliğini, inanç, spor, yayla, kongre, gastronomi gibi diğer turizm çeşitlilerini harekete geçirdiklerini anlatan Ünal, yürüyüş yollarını da geliştirdiklerini dile getirdi. Ünal, her yıl 20 ila 30 bin yürüyüş tutkununun geçtiği ve dünyanın en iyi 10 yürüyüş yolu arasında gösterilen Likya Yolu için “Likya yolunda masallar” etkinliğinin hayata geçirileceğini kaydetti.
Basın toplantısına katılan gazetecilere UNESCO Gastronomi Şehri olan Gaziantep mutfağında ikramlar sunuldu.
(Bitti)
AA