Kulu ilçesine bağlı Fevziye Mahallesi çevresine Kulu Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Murat Uludağ ve Ziraat Odası Başkanı İsmet Erdoğan ile yardım sever çiftçiler tarafından Leylek yuvası, Kartal, Baykuş, Şahin Atmaca ve diğer yırtıcı kuşlar için toplam 40 adet yuva ve tüneme direği dikildi.
Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) Genel Müdürlüğünden ve Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. (PTT) Müdürlüğü'nden tedarik edilen direkleri diktiklerini belirten Dernek Başkanı Murat Uludağ, “Kulu’da doğal hayat ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Son hızıyla her sene değişik aktiviteler yapıyoruz. Geçen süreler içinde fidanlar diktik fakat bu sene Türkiye’de ilk olduğuna inandığımız yırtıcı kuşlar için kuş tüneme, leylek yuvaları direkler dikmekteyiz. Bu fikri biliyorsunuz Kulu’muz yapı itibarıyla yurt dışında faaliyet gösteren diğer derneklerdeki arkadaşlarımızla Hollanda’da bir leylek yuvası olduğunu bize beyan ettiler. Biz de geçen sene bu leylek yuvasını yapmak için Kulu’da da neden olmasın diye bu çalışmalara başladık” şeklinde konuştu.
Uludağ, “MEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne ve PTT’ye direk olarak müracaatlarımız oldu fakat o an ellerinde direkler olmadığı için veremediler. Ellerinden gelen gayreti vereceklerini söylediler biz o günden bu zamana kadar bu alt yapı çalışmalarını sürdürdük. Bize bu fikri veren gurbetçi üyemiz Feramus Pektaş bey, kendisine özellikle teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı
Dikilen yuvaların Türkiye ve dünya için örnek olacağını da belirten Uludağ, “Bu bana göre ulvi bir görevi yapmanın şevk ve huzuru içerisindeyiz. Sağ olsun katkı sağlayan kurum, kuruluş, Ziraat Odası Başkanı, Kulu Belediyesi, MEDAŞ Genel Müdürlüğü ve çiftçilerimizden. Avcılarımızdan özellikle istirhamımız olacak doğaya biraz sempati, biraz samimi, sevecen davranalım. Kuşları öldürmeyelim ve doğayı sevelim. Hiç bir canlıya zarar vermeyelim. Bizim asıl gayemizde o zaten... Doğa aktivitesini kendisi yürütmekte biz sadece bunlara destek olarak bu aktiviteleri yapıyoruz. Şimdi yapılan bu hizmetin önemi aslında bize anlatmakta. Belki biraz zayıf kalabiliriz. Çünkü yaptığımız bu hizmet araştırılsın. Bu Türkiye’de ilktir. Bu ilki Fevziye köyü ve Fevziye köyüne gönül veren insanlarla yaptık. Fevziye köyünde yıllardır bir leylek yuvası var biz her yanından geçtiğimizde biz zevk alıyorduk. Onun yavrularının büyümesini adım adım takip ediyorduk. Biz istedik ki burada leylek yuvaları olsun. Burası Türkiye’de ilk olsun. Biz bu amaçla bu yola girdik. İnanıyorum ki inşallah bu amacı tadbiki bunda Fevziye köyü sakinlerinin ve bu civardaki özellikle avcıların ve resmi kurumlarında gerekli özveriyi göstereceklerine inanıyorum. Çok güzel günler için bu bir adım olacaktır” dedi.
Ziraat Odası Başkanı İsmet Erdoğan ise, “Bu gün özellikle İl Tarımdan gelen arkadaşlarla birlikte daha önce farelerin zarar boyutları çok arttı. Bu konuda ne gibi tedbir alırız. İncelemesinden sonra ilaçlı buğdayla mücadelenin zorluğunu da gördük. Bir alternatif geliştirildi. Doğadan bu yırtıcı kuşların barınabileceği veya türeyebileceği biçimde direkler dikildi. Bu direklerin dikilmesinde biz Ziraat Odası olarak gerekli katkıyı sunduk. Doğal Hayatı Koruma’daki görevli arkadaşlarında desteği ile çiftçilerinde desteği ile Fevziye köyüne bu tür girişlere açık olması nedeniyle de ilk örnek çalışmayı burada başlattık” diye konuştu.