Toto, loto, piyango gibi emeksiz, terlemeden elde edilen kazanç yolları kumar sayıldığından İslam’a göre helal değildir. Bu konuda açık hüküm ve fetvalar vardır. Konu ile ilgili olarak Kur’ân’da şu ayet yer alır:
Sana şaraptan ve kumardan soruyorlar. De ki; "O ikisinde büyük günah ve insanlara bazı yararlar vardır. Fakat onların günahı yararından büyüktür." Ve sana Allah yolunda ne vereceklerini soruyorlar. De ki; "İhtiyaçlarınızdan fazlasını veya helâl ve güzel olan şeyleri verin!" Allah size âyetleri böyle açıklıyor ki düşünesiniz.. (2/219)
Ey inananlar, şarap, kumar, dikili taşlar, şans okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. (5/90)
Şeytan, şarap ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak istiyor. Artık bunlardan vazgeçecek misiniz? (5/91)
Mallarınızı, aranızda bâtıl yollar ile yemeyin; bile bile insanların mallarından bir kısmını günah bir biçimde yemeniz için onları hâkimlerin önüne atmayın/hâkimlere götürmeyin veya onlara rüşvet vermeyi). (2/188)
Öksüzlere mallarını verin, temizi pis olanla değiştirmeyin, onların mallarını sizin mallarınıza katarak/helâl, temiz malınızı kirletip yemeyin; çünkü bu, büyük bir günâhtır. (4/2)
Ey inananlar, mallarınızı aranızda bâtılla/doğru olmayan yollarla, haksız yere yemeyin. Kendi rızanızla yaptığınız ticaret olursa başka. Canlarınızı da öldürmeyin. Doğrusu Allah, size karşı çok merhametlidir. (4/29)
Bütün bunlara rağmen halkın yüzde doksanından fazlası müslüman olan ülkemizde, piyango biletlerinin yüzde doksandan fazlası satılabiliyor. Diyeceksiniz satılsın, aklı başında olan herkes, dünya ve ahirette yapıp ettiklerinin sonuçlarına katlanır. Biz de öyle diyoruz. Nasıl olsa, insanların dilediklerini yapma özgürlükleri(!) vardır.
Bizim itirazımız başka bir şeye. Bu yılkı piyango reklâmlarında bizim Nasreddin Hoca’nın kullanılması. Hangi akl-ı evvel (!) buldu bilmiyoruz, bilet satıcılarının tezgahında gördük, Hocanın portesi ve altında onun meşhur göle maya çalarken söylediği “Ya tutarsa” sözünün, piyangoya uyarlanmış şekli “Ya çıkarsa!” sözü. Gördüğümüz bu manzara bize, şunları yetkililere ve okuyucularımıza hatırlatma ihtiyacı hissettirdi:
Nasreddin Hoca, bir din âlimidir. Sarığı, sakalı ve cüppesi bunun apaçık göstergesidir. Onun hazır cevap ve nüktedan biri olması, bu gerçeği değiştirmez, ama bu onun helal olmayan işlere alet edilmesini asla gerektirmez.
Fıkra doğru ise Hocanın, Akşehir Gölüne maya çalması girişimciliğinin, büyük düşünüşünün ve ümitvar oluşunun bir göstergesidir. İnsanımız büyük düşünmeli, girişimci olmalı ve geleceğe ümitle bakmalıdır. Ama asla bunları şansa ve şans oyunlarına bırakmamalıdır.
Sonuç olarak şunları söylüyoruz: Değerlerimize sahip çıkalım, değerlerimizi süflî işlere alet etmeyelim.