Adana'nın Kozan ilçesinde yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklık, ayçiçeği hasadının 1 ay erken başlamasına neden oldu. Ziraat Mühendisi ve üretici Barış Kurtaran, Mayıs ayında yaşanan aşırı sıcakların ayçiçeğinin olgunlaşma sürecini hızlandırdığını ve bu durumun rekolte üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti.
Kurtaran, kuraklık nedeniyle rekoltenin yüzde 50'den fazla düştüğünü belirterek, "Mayıs ayı çok kurak ve sıcak geçti. Ayçiçeği hasadı aşırı sıcaklar nedeniyle 1 ay erken başladı. Ancak dönüme 350-400 kilo rekolte alınırken, kuraklık nedeniyle bu oran çoğu tarlada 200 kilo, bazı tarlalarda 200 kilonun da altına düştü" dedi.
Rekolte Oranları Dramatik Şekilde Düşüş Gösterdi
Barış Kurtaran, bazı tarlalarda rekoltenin 40-80 kilo arasında olduğunu ve bunun Çukurova ortalamasının 180 kilogramda kalacağını gösterdiğini belirtti. "Çiçek döneminde aşırı sıcak ayçiçeği çok etkiledi. Ani bir alt yapraklarda kuruma oldu ve bu da beraberinde ayçiçeği gelişimini engelledi. Bir olumsuzluk da ayçiçeğin yağ oranında. Bu yıl kuraklık nedeniyle ayçiçeğinin yağ oranı da normalin altına düştü." dedi.