Kur’ân Eğitimini Gönül Eğitimine Çevirmek - II
Bir önceki yazımızda yaz kurslarında hocalarımızın dikkat etmesi gereken hususlardan genel hatlarıyla bahsetmiştik. Bu yazımızda da kurslarda başarı ve verimi artırabilmek için gereken tekliflerimizi maddeler halinde sıralamak istiyoruz:
Camiye/Kur’ân Kursuna gelen çocuklarımıza doğru bir Kur’ân anlayışını kavratmamız gerekir. Kur’ân’ın ne olduğunu ve ne olmadığını onlara anlatmamız gerekir. Mesela onlara şu cümleleri öğretmemiz gerekir:
KUR’ÂN NEDİR?
Kur’ân, yaratıklarını en iyi bilen Yüce Yaratıcının kullarına sunduğu ilahî kılavuzdur.
Kur’ân, insana gelmiş, insana değer kazandıran ve insan davranışlarını değerlendiren kitaptır.
Kur’ân, doğumundan ölümüne kadar insanın hayatını programlayan ilahî bir reçetedir.
Kur’ân, insanın gönlünü, beynini, söz ve davranışlarını inşâ eden rehberdir.
Kur’ân, bizim Yaratıcımız ile iletişimizdir.
Kur’ân, bizim hayat kitabımızdır.
Kur’ân, bizim dünyada mutlu olmamızı sağlar.
Kur’ân, bizim ruhumuzun gıdası, gönlümüzün şifasıdır.
Kur’ân, çağın hastalığı sayılan stres, buhran gibi psikolojik hastalıklara karşı devadır.
Kur’ân, bizi hayata, hayatın sıkıntılarına hazırlar, moral ve dayanma gücü verir.
Kur’ân, Dünya Hayatını Programlamak İçin İnsanlığa İnmiştir!
Kur’ân, bizi ahirete/cennete hazırlar.
Kur’ân, okunan ve sürekli okunması gereken Kitaptır.
Onu okumaktan amaç onu anlamak;
Onu anlamak ise, onu yaşamak içindir.
Kur’ân yalnızca ibadetlerde okunan, ölümle hatırlanıp ölülere okunan bir kitap değildir. Kur’ân bir büyü ve sihir kitabı hiç değildir. Ama o, hayatın her alanında okunduğu gibi ibadetlerde de okunur, ölüm olayında da okunur, hastalıklarımız için de okunur. Müslüman, hayatının hiçbir alanında Kur’ân’sız olamaz. Tıpkı şairin dediği gibi:
Hasta olsam, ilacım, çorbam, sütüm o Kitap
Suda mantarım, gökte paraşütüm o Kitap. NFK
KUR’ÂN EĞİTİMİ ERKES İÇİN GEREKLİDİR.
Kur’ân eğitimi, küçük yaşlarda başlamalıdır.
Kur’ân eğitimi, ömür boyu kesintisiz sürmelidir.
Huzurlu bir hayatın adamı olmak için… Hayatı Kur’ân ile anlamlandırmak için… Kur’ân merkezli düşünmek, Kur’ân merkezli konuşmak ve Kur’ân merkezli bir hayat yaşamak için… Kur’ân eğitimi herkes için gereklidir.
Çağdaş bilim adamları, çocuğun eğitime başlama yaşının dört olduğunu söylerler. İslam’a göre ise çocuğun eğitimi eş seçimi ile başlar. Kadın olsun erkek olsun kişi eş seçimi yaparken, çocuklarına anne yahut baba seçtiğinin farkında olmalıdır.
Sonra Allah’ın emri Peygamberin kavli ile kurulan aile yuvasında besmele ile temeli atılan çocuğun eğitimi ana karnında devam eder. Çocuğun anne karnında duyduğu sesler, dünyaya gelir gelmez işittiği sesle onun kişiliğine etki eder. Kur’ân, insanın anne karnında geçirdiği merhalelerden bahsederek, bu dönemin insan hayatındaki yer ve önemine dikkat çeker.
Bütün bu bilgiler ışığında sağlıklı ve kalıcı bir eğitim için Kur’ân eğitimi erken yaşlarda başlamalıdır. Bunun için elimize geçen ilk fırsatı, en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Unutmayalım ki hayır asla sonraya bırakılmaz.