Kurban Bayramı Erzurumlu besicilerin yüzünü güldürecek

Mera hayvancılığının yaygın olduğu Erzurum'daki besiciler, ülkenin kurbanlık ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamayı hedefliyor- Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Akar: - "Yaklaşık 655 bin büyükbaş ve 800 binin üzerinde de küçükbaş hayvan mevcudumuz

ERZURUM (AA) - İLHAMİ ERKILIÇ - Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği açısından Türkiye'de ilk sırada bulunan Erzurum'da besiciler, ülkenin kurbanlık hayvan ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamayı hedefliyor.

Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı öncesinde besicilerin bol kazançlı bir dönem yaşayacağını belirterek, bu yılki kurbanlık sevkiyatının 29 Ağustos'tan itibaren başlayacağını söyledi.

Kentin ekonomisinin ağırlıklı olarak tarım sektörüne dayandığını ifade eden Akar, bu sektör içerisinde de en büyük kolu hayvancılığın aldığını, kent nüfusunun yüzde 51'inin hayvancılıkla geçimini sağladığını dile getirdi.

- "Türkiye'de en fazla hayvan varlığına sahip iliz"

Bölgenin hayvancılık açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Akar, şöyle konuştu:

"Ülkemizdeki büyükbaş hayvanların yüzde 4,5'i ile küçükbaş hayvanların yüzde 1,9'u bu ilde yetiştiriliyor. Erzurum'da 2014'te 147 bin büyükbaş, 220 bin küçükbaş, 2015'te ise yaklaşık 120 bin büyükbaş, 230 bin küçükbaş il dışına sevk edildi. Halihazırda yaklaşık 655 bin büyükbaş ve 800 bin üzerinde de küçükbaş hayvan mevcudumuz bulunuyor. Türkiye'de en fazla hayvan varlığına sahip il konumundayız. Kurban dönemi ve döküm mevsimindeki hareketlilik üreticinin gelirine katkı sağlaması açısından önemli. Bu mevsim, üreticilerin 1 veya 2 yıl boyunca verdikleri emekleri alma dönemidir. Bu dönem, inşallah üreticimizin yüzü gülecektir. Kurban dönemi ve hayvancılıktaki bu hareketlilik üreticinin gelirini artıracak, yüzünü güldürecek. Erzurum için kurbanlık materyal sıkıntımız yoktur. İsteyen yerlere gönderiyoruz."

- "Tüm hayvanlara aşı yapılmalı"

Hayvan ticaretinde hem alıcı hem de satıcıların uyması gereken kurallar bulunduğunu hatırlatan Akar, kimsenin mağdur olmasını istemediklerini, bunun için bazı önlemler aldıklarını anlattı.

Akar, hayvan yetiştiricilerin mağdur olmamaları adına bakanlık ve kurum olarak bir dizi tedbirler aldıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede ilk etapta salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı il dışına gönderilecek hayvanlara aşı yapılması zorunludur. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların mutlaka aşılatılması lazım. Eğer aşılama yapılmamışsa sevk edilmelerine izin vermiyoruz. Ayrıca hayvanın halk arasında Afrika hastalığı olarak bilinen salgına karşı aşılatması gerekiyor. Bizim aşı kampanyamız devam ediyor. Yaklaşık yüzde 90 üzerinde büyükbaş hayvanları aşıladık. Aşıya çok önem veriyoruz. Arkadaşlarımız sürekli sahada. Yıllık yaklaşık 1 milyon üzerinde aşı yapıyor."

- Trakya bölgesine sevklerde farklı statü

Trakya bölgesine yapılan sevklerde farklı bir statü uygulandığını belirten Akar, şunları kaydetti:

"Trakya bölgesi özellikle şap hastalığı konusunda arilik almış bölgedir. Buraya yapılacak sevklerde çiftçilerin farklı yol izlemeleri gerekiyor. İşletmenin en az 10 kilometre çevresinde 3 ay herhangi şekilde şap hastalığı görülmemesi gerekiyor. Hayvanlar 30 gün önce işletmede izole ve kontrol edilmeli. Bu hayvanlar zaten teste tabi tutuluyor. Hayvanlarını il dışına gönderen çiftçiler mutlaka hayvanlar için sağlık raporu ve kulak küpesi takılı olarak pasaportlarını yanında bulundurmaları gerekiyor. Aksi takdirde hem araç hem de hayvan sahibine cezalar uygulanacak. Aynı zamanda eğer küpesiz yola çıkmışsa yakalandığı takdirde tüm masrafları üreticiden karşılanmak üzere işlem yapılarak kesimi yapılıyor."

AA

Gündem Haberleri

Medical Park Hastaneleri Ferdi Tayfur’un ölüm sebebini açıkladı
Konya Konserinde Büyük Kaza Yaşanmıştı: Arabeskin Efsanesi Ferdi Tayfur Hayatını Kaybetti
‘İmam Hatipli Olmak’ temalı kısa film yarışmasının birincisi belli oldu
FETÖ'nün Almanya kalesi sarsıntıda
Yeni yılın ilk vergisini ödeyenlere sürpriz