İl Müftü Vekili Dr. Hamza Küçük, kurban bayramlarının toplumda kardeşliği, yardımlaşmayı ve dayanışmayı artırdığını söyledi. Küçük, et alma imkanı olunmayan yerlerde, yardımlaşma duygusunun daha çok arttığını ifade etti
Yaklaşan kurban bayramı dolayısı ile İl Müftü Vekili Dr. Hamza Küçük, kurbanlıkların kesimi ve sonrasında çevrenin temiz tutulması için yapılması gerekenler konusunda açıklamalarda bulundu. Selçuk Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Küçük, kurbanın toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışmayı sağladığını söyledi. Kurban bayramlarının sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunduğunu belirten Küçük, “Özellikle et satın alma imkanı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda, onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Kurban zengine malını Allah'ın rızası, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığı kazandırır. Fakirin de kullar aracılığı ile Allah'a şükretmesine, dünya nimetlerinin yeryüzündeki adil dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur” dedi.
İbadet maksadı ile kurban kesmek isteyenlerin dini hükümlere göre kurbanlarını kesmesi gerektiğini dile getiren Küçük, “Ülkemizde kurban hizmetleri Bakanlıklar Arası Kurban Hizmetleri Kurulu'nca alınan kararlar doğrultusunda yürütülmektedir. Bu karar, dini amaçla veya kurban bayramında ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını, dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde bizzat kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu amaca yönelik olarak illerde Kurban Hizmetleri Komisyonları oluşturulmuştur” diye konuştu.
Kurbanlıkların kesimi sırasında çevrenin temiz tutulmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden İl Müftü Vekili Dr. Hamza Küçük, şunları söyledi: “Kurulan komisyonlar, il ve ilçelerdeki umumi hıfzıssıhha meclisi kararlarına ve sağlık şartlarına uygun olarak çevrenin sosyal ve ekonomik imkanları ile mevcut mezbahaları da dikkate alarak, kurban satış ve kesim yerlerini tespit etmiştir. Kurullar, kurbanların dini kurallara ve sağlık şartlarına uygun olarak kesilmesi çin kesim yerlerinde yeterli sayıda din görevlisi, veteriner hekim, kasap ve yardımcı personel bulundurulmasını temin ederek, kurbanların ehil kimselerce kesilmesi için gereken tedbirlire alacaklardır. Komisyonlarca belirlenen ve özel mülkün dışında kalan kamuya açık yerlerde ehil olmayan kişilerin kurban kesimine izin verilmeyecektir.”
HACIVEYİSZADE CAMİİ'NDE ÖZEL PROGRAM DÜZENLENİYOR
Vekalet yolu ile kurban kestirecek olan vatandaşlara da uyarıda bulunan Küçük, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın vekalet yolu ile kurban kesme organizasyonu düzenlediğini belirtti. Kurban kesilen yerlerde küçük çocukların bulundurulmaması gerektiğini ifade eden Küçük, çocukların bıçak, kesme işlemi ve kan görme gibi durumlardan dolayı psikolojilerinin bozulabileceğini söyledi. Bayram namazında Hacıveyiszade Camii'nde özel program düzenleneceğini aktaran Küçük, “Konya'da bayram namazı 15 Ekim Salı günü 07:38'de kılınacak. Diyanet İşleri Başkanlığımız 2013 yılı Kurban Bayramı vesilesiyle, bayram sabahında her il ve ilçede en az bir camide özel program yapılmasını kararlaştırmıştır. İlimizde de Selçuklu ilçesinde bulunan Hacıveyiszade Camii'nde bayram günü sabah imsak vaktinden bayram namazı sonuna kadar program icra edilecek. Bu camimizde kadın ve çocuklara tahsis edilmiş olup, bu programa ve kurban bayramı namazına onları davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Ferit Hepokur-Memleket