Kurban seçmenin püf noktaları

NKÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Altuğ:- "Etrafa canlı bakan, durgun olmayan, tüyleri parlak, dik duruşlu ve kilosu yaşına uygun hayvanlar tercih edilmeli"- "Kurban alacaklar, hayvanlarını yetkililer tarafından hazırlanan kantarlarda tart

TEKİRDAĞ (AA) - EMRAH GÖKMEN - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nuri Altuğ, kurban seçmenin bazı püf noktalarının bulunduğunu belirterek, "Etrafa canlı bakan, durgun olmayan, tüyleri parlak, dik duruşlu ve kilosu yaşına uygun hayvanlar tercih edilmeli" dedi.

Doç. Dr. Altuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarının hareketlendiğini söyledi.

Kurban alırken sağlıklı olmasına dikkat edilmesini isteyen Altuğ, vatandaşların resmi hayvan pazarlarında görevli veteriner hekimlerden yardım alabileceğini, diğer satış yerlerinde ise kurbanı kendilerinin kontrol edebileceğini kaydetti.

Kurban seçmenin püf noktalarının bulunduğunu dile getiren Altuğ, şu bilgileri verdi:

"Vatandaşlarımız hayvan pazarına gittiğinde sağlıklısını kolayca seçebilir. Özellikle hayvanın hastalık belirtilerine dikkat edilmesi gerekir. Kurban olarak etrafa canlı bakan, durgun olmayan, tüyleri parlak, dik duruşlu ve kilosu yaşına uygun hayvanlar tercih edilmelidir. Göz veya burun akıntısı, öksürüğü ya da ishali olan hayvan sağlıksızdır. Öte yandan, eklem bölgelerinde apse ve şişkinlik bulunan hayvanlar da kurban olarak uygun değildir."

- "Verilen bedelin karşılığını almak önemli"

Altuğ, hayvan pazarlarında vatandaşları yanıltacak durumların da yaşanabildiğine işaret etti.

"Bir hayvan kurbanlık vasfını taşıyabilir, sağlıklı olabilir ama verilen bedelin karşılığının alınması da önemli" ifadesini kullanan Altuğ, "Burada özelikle zayıflık olgusu önemli. Özellikle küçükbaş hayvanlarda tüyler, zayıflığın örtülmesinde önemli bir faktör. Bu nedenle en önemli kriter tartı olmalı. Kurban alacaklar yetkililer tarafından hazırlanan kantarlarda hayvanlarını tartmalı" diye konuştu.

Altuğ, kantarın bulunmadığı durumlarda hayvanın görünüşüne göre değerlendirilebileceğini söyledi.

- Kurban kesildikten sonra bunlara dikkat

Doç. Dr. Altuğ, kurbanın eldiven ve gerekli kıyafetleri giyen bir uzman tarafından kesilmesi gerektiğini belirtti.

Bazı kurbanların iç organlarında hastalıkla karşılaşıldığını anlatan Altuğ, "Sağlıklı görünen hayvanı, kesildikten sonra kontrol etmeliyiz. Akciğer, karaciğer gibi organlarda su kesecikleri şeklinde birtakım oluşumlar olabilir, bunlar çok tehlikeli. Bu bölümler tüketildiğinde insanlarda da çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Hastalıklı bölümler, en az bir metre çukur kazılarak içine konulmalı, kapatıldıktan sonra o yer kireçlenmelidir" dedi.

AA

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri