Kurbanlık nasıl seçilir?

Kurban Bayramı yaklaşırken uzmanlar, kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. İşte fiyat ve kalite kontrolünün önemi...

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, kurbanlık hayvan seçimi konusunda uzmanlar vatandaşları bilinçli olmaya çağırıyor. Büyükbaş hayvanlarda yaş, kilo ve et kalitesinin ön planda olduğunu vurgulayan uzmanlar, hayvanın kurban olup olamayacağını belirleyen kriterleri sıraladı.

Yaş ve Kilo Önemli: Konya'da bulunan bir büyük ve küçükbaş hayvan çiftliği işletme müdürü Birol Mutluer, kurbanlık hayvan seçiminde yaşın kritik olduğunu belirtiyor. "Büyükbaş hayvanlar için en uygun yaş aralığı 2 yaşını doldurmuş olmalarıdır. Ayrıca 400-450 kilogram aralığında olmaları et kalitesi için önemlidir."

Görünüş ve Sağlık Kontrolü: Mutluer, hayvanın kurban olup olmayacağını belirlemek için bazı fiziksel özelliklere dikkat çekiyor. "Boynuz veya kulak eksikliği, göz körülüğü veya ciddi hastalık gibi durumlar, hayvanın kurban olmasını engeller."

Fiyat Değil Kalite Belirleyici Olmalı

Uzmanlar, vatandaşların sıkça yaptığı hatalardan birinin fiyat odaklı seçim yapmak olduğunu söylüyor. Birol Mutluer, "Ucuz ve bakımı zayıf hayvanlar et kalitesi olarak yetersiz olabilir. Her hayvanın kalitesi, beslenme koşulları ve kas yapısı fiyatı belirler."

Anatomik Yapı ve Kas Gelişimi: Hayvanın ırkına ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak kas gelişimi ve anatomik yapısı et randımanını doğrudan etkiler. "Açık besilerde yetişen hayvanlar, bağlı olarak beslenenlere göre daha kaslı olabilir."

Çeşitli Seçenekler Her Bütçeye Uygun

Kurbanlık hayvan çeşitliliğine de değinen Mutluer, "Her bütçeye uygun büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımız bulunmakta. Özellikle düve ve ineklerin tercih edildiği gözlemleniyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Devlet Bahçeli'nin 'Umut Hakkı' Açıklaması Gündem Oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İblisler gibi onursuzca öldü
Terörist başı Gülen’in cenaze töreni Pensilvanya’da yapılacak
Cumhuriyet Bayramı ile 4 Günlük Tatil Fırsatı!
Depremzede Sağlık Çalışanlarına Geri Dönüş Hakkı