MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı İlhami İşseven, "2020 olimpiyatları öncesi yapılan dünya şampiyonasında ilk 11'de Türkiye'nin olması gerekiyor. Ondan sonra hedefimiz hem olimpiyatlara girmek hem de ilk 3'te nasıl oluruz ona bakmak." dedi.
Tarihinde ilk kez kota alarak 2016 Rio Olimpiyatları'nda yarışma hakkı elde eden ancak bir sporcusunun yaralanması nedeniyle istediği sonuca ulaşamayan Kürek Milli Takımı, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda derece yapmak istiyor.
Türkiye Kürek Federasyonu tarafından Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde düzenlenen hazırlık kampına katılan sporcular, çalışmalarını sürdürüyor. Sporcular hazırlık kampında her gün, koşu ve egzersizlerin ardından Köyceğiz Gölü'nde kürek çekiyor. Bugün sona erecek kampın ardından milli takım seçmeleri yapılacak.
İşseven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedeflerinin 2020 Olimpiyatları olduğunu, hazırlıklara da şimdiden başladıklarını söyledi.
Beklentilerinin gençler, yıldızlar ve 23 yaş altı takımlarının başarılarının her geçen gün artması olduğunun altını çizen İşseven, "Bu arkadaşlarımız alt yapıdan gelen bizim kendi çocuklarımız. Bunların önümüzdeki yıllarda ve gelecekte çok daha başarılı neticeler alacağına da inanıyorum. Bu 2020'ye doğru da gidecek inşallah." diye konuştu.
- 2020 için olimpiyat kotaları var
2020 olimpiyatlarına katılmak için olimpiyat kotaları olduğuna işaret eden İşseven, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yapılmış olimpiyatlar öncesi dünya şampiyonaları ve aynı zamanda olimpiyat elemeleri oluyor. Bu elemelerde Türkiye'nin Avrupa'daki diğer ülkelerle beraber ilk 11'e girmesi söz konusu. Bu, 4 yıllık süreyi kapsayan uzun bir maraton. Bunun içinde olabilmemiz için şu anda önümüzdeki sene ve ondan sonraki seneler için beklentilerimiz hep dünya şampiyonaları ve Avrupa şampiyonaları. Buralarda iyi dereceler almamız lazım. İlk 6'ya girmemiz lazım. Final ağının içinden çıkmamamız lazım. Dolayısıyla ondan sonra da 2020 olimpiyatları öncesi yapılan dünya şampiyonasında ilk 11'de Türkiye'nin olması gerekiyor. Ondan sonra da hedefimiz hem olimpiyatlara girmek hem de ilk 3'te nasıl oluruz buna bakmak. Esas amacımız bu."
- "Kürekte milli sporcu zor yetişiyor"
Kürek sporunun çok ağır bir spor olduğunu vurgulayan İşseven, bu sporun yapılabilmesi için su, iskele ve hava şartlarının uygun olması gerektiğini kaydetti.
Kürek sporunun aynı zamanda maliyetli olduğunu belirten İşseven, "Teknelerin maliyetleri oldukça yüksek. Onların nakliyesi de oldukça zor. Türkiye'de bu sporu yapacağımız göller de bizim istediğimiz yerde olmuyor. Kışın antrenmanlarda çok çalışmamız lazım. Kışın madalya kazanılır ama yazın boynuna takılır. Buradan yola çıktığınız zaman kış şartları altında çalışıyoruz. Tüm tabiat şartlarıyla mücadele etmek zorundasınız. Bunun içinde genellikle güneyi tercih ediyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Bir sporcu 7 yılda yetişiyor"
Bir sporcunun yetişmesinin yaklaşık 7 yıl sürdüğünü anlatan İlhami İşseven, şöyle konuştu:
"Sporcular 7 yıldan sonra da milli takım için yapması gereken ve milli takımda başarılı olması gereken süreçleri çok ağır şartlar altında yerine getiriyor. Normalde bir sporcunun kürekte en verimli çağı 23-24 yaşıdır. Çocuklarımızın en güzel çağında üniversite bitirme ve okul sonrası kendilerine iş aramaları ve buradan kopmaları maalesef bizim sporumuzda bu güçlüklerden sonra istediğimiz o kadroyu elimizden kaçırmamıza neden oluyor."
Küreğin salon sporlarıyla karşılaştırıldığında daha zor olduğunu vurgulayan İşseven, kürek sporunun yazın da kışın da zor şartlar altında yapılması nedeniyle çok fazla sporcu yetiştirilemediğini sözlerine ekledi.
AA