İSTANBUL (AA) - Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'nin de küresel ısınma ve mevsim değişikliklerinden nasibini aldığını belirterek, normal şartlar altında kişi başına günlük sıvı tüketimi 2-2,5 litre olması gerekirken aşırı sıcak ve egzersiz sonucu bu miktarın 3-3,5 litreye çıkabildiğini ifade etti.
Türk Böbrek Vakfından yapılan açıklamaya göre, küresel ısınma, geçen yüzyılda dünyada sıcaklığı 0,8 derece artırırken, aşırı sıcaklık sonucu ortaya çıkan hastalıkların yüzde 75'ine neden oldu.
Hindistan ve ABD'de yapılan araştırmalar sonucunda, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın böbrek hastalıklarına yol açabileceğine ilişkin bulgular ortaya çıktı.
Orta Amerika'da görülen böbrek hastalığı nedeniyle 10 yıllık süreçte 20 bin kişinin hayatını kaybedeceği tahmin edilirken, Hindistan'ın yanı sıra birçok tropikal bölge de bu konuda alarm veriyor.
Hint araştırmacılar ülkenin bazı kesimlerinde aşırı sıcakların ve buna bağlı susuzluğun neden olduğu nefropati (böbrek çalışmazlığı) konusunda uzun zamandır çalışmalar yürütüyor.
Belli bölgelerde risk faktörlerinden "şeker hastalığı", "yüksek tansiyon", "obezite" gibi sağlık sorunları olmayan bireylerde dahi böbrek hastalıkları görülmesi, araştırmaların sonuçları arasında yer alıyor.
Araştırmacılar, böbrekler üzerindeki etkinin hemen ortaya çıkmadığını, sıcaktan dolayı her geçen gün böbrek hasarının ve kas yıkımının adım adım geliştiğini belirtiyor.
- "Gazlı içecekler vücudun sıvı ihtiyacını gidermez"
Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, araştırmalara ilişkin değerlendirmesinde, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'nin de küresel ısınma ve mevsim değişikliklerinden nasibini aldığını belirterek, şu bilgileri paylaştı:
"Dünyanın farklı noktalarında yapılan araştırma sonuçları gösteriyor ki her bir mevsimin olması gerektiği gibi yaşandığı günler artık geride kaldı. Özellikle İstanbul gibi hava sıcaklığına nemin eşlik ettiği bölgelerde aşırı terleme ile vücuttan çok fazla sıvı kaybediyoruz. Normal şartlar altında kişi başına günlük sıvı tüketimi 2-2,5 litre olması gerekirsen aşırı sıcak ve egzersiz sonucu bu miktar 3-3,5 litreye çıkabiliyor. Oysa günlük hayattaki sıvı tüketimimizde bu ölçülerin yarısına bile yaklaşamadığını çoğu zaman fark etmiyoruz. Yaşlılarımızda ise bu sorun daha yaygın. Bu durum ne yazık ki böbrek sağlığını olumsuz etkiliyor. Susuzluğu gidermek ve vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için su, ayran, maden suyu, açık çay gibi içecekler mutlaka tüketilmelidir. Gazlı içecekler, şeker ilave edilmiş meşrubatlar, kremalı ve aromalı soğuk kahveler ise anlık bir ferahlık sağlamakla birlikte hem vücudun şeker dengesini bozar hem de düşünüldüğü gibi vücudun sıvı ihtiyacını gidermez."
Havaların beklenenden sıcak geçtiği dönemlerde sabah kalkınca oda sıcaklığında bir bardak suyla güne başlamanın ve günlük sağlıklı sıvı tüketimi alışkanlıklarına daha fazla özen gösterilmesinin yerinde olacağını vurgulayan Erk, böbreklerin sağlıklı çalışması için sıvı tüketimi alışkanlığının mutlaka edinilmesi ve sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.
Erk, içmeyi keyifli hale getirmek için suya limon, taze zencefil, nane yaprağı, meyve taneleri ile çubuk tarçın eklenebileceğini kaydetti.
AA