SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'un Bafra ile 19 Mayıs ilçeleri sınırlarında yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bu yıl kuş varlığında azalma olduğu bildirildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Arif Cemal Özsemirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, OMÜ Ornitoloji (kuş bilimi) Araştırma Merkezi bünyesinde kuş halkalama çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Merkez olarak Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda 2002 yılından bu yana kuş halkalama çalışmaları yaptıklarını belirten Özsemirci, bugüne kadar 150 binin üzerinde küçük ötücü kuşu halkaladıklarını anlattı.
Her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde halkalama çalışması yürüttüklerine işaret eden Özsemirci, kış döneminde ise kış ortası kuş sayımını gerçekleştirdiklerini aktardı.
Çalışmaları ile kuş varlığının bilinmesini amaçladıklarını dile getiren Özsemirci, ayrıca Türkiye'nin kuş envanterinin belirlenmesine de katkı sağladıklarını vurguladı.
Özsemirci, Karadeniz Bölgesi'ne ilkbahar döneminde gelmesi gereken kuş varlığında bu yıl azalma gözlemlediklerine dikkati çekerek, "Geçen yılki çalışmalarımızda 34 türden 550 kuş halkalamıştık. Bu yılki çalışmalarımızın da sonuna geldik. Şu ana kadar 27 türden 398 kuş tespit ettik." dedi.
Kış mevsimi etkili geçtiği yıllarda bölgedeki kuş varlığının oldukça yoğun olduğunun altını çizen Özsemirci, şöyle devam etti:
"Bu yıl ise kış mevsimi sıcak geçti. Güneyden gelen kuşlar Türkiye'de konaklamadan kuzeye hareket ediyor. Özellikle Afrika'dan ötücü kuşlar bölgeye gelmedi. Ayrıca Finlandiya, Danimarka, İsveç, Polonya ve Rusya gibi kuzey ülkelerden göç eden kuşlar, deniz aşırı yol katedebilmek ve yağlanmalarını sağlayabilmek için Kızılırmak Deltası'na gelir. Burası kuşlar için dinlenme ve konaklama merkezi. Doğu Avrupa ülkelerinden yavruları ile geliyorlar. Belirli dönem kaldıktan sonra sahra altı olarak bilinen Orta Afrika ülkelerine gidiyorlar. Bu yıl geçmiş yıllara oranla deltadaki kuş varlığında azalma var. Bunun başlıca sebebinin küresel iklim değişikliği olduğunu düşünüyoruz. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği kış aylarında Avrupa ve Sibirya'da da beklenen soğuk kışlar yaşanmaması sebebiyle kuşların birçoğu güneye göç etmedi."
İklim değişikliği sonucu kuşların göç takvimleri, mevsimlere göre yoğunluk ve dağılımlarının değişmesinin beklendiğini anlatan Özsemirci, gelecek yıllarda da benzer durum yaşanması halinde bu konuda daha somut bilgi sahibi olabileceklerini söyledi.
- Kızılırmak Deltası
Samsun'da Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü bölgenin de içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.
İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.
Türkiye'de bulunan 400 civarında kuş türünden 356'sının görülebildiği ve 12 ay boyunca farklı kuş türlerine ev sahipliği yapan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.
AA