AKSARAY (AA) - MURAT ÖNER - Aksaray’da, 2009 yılında gaz ve su çıkışı nedeniyle betonla kapatılan kuyudan, 7 yıl sonra 40 metre yüksekliğe karbondioksit ve su fışkırdı.
Merkeze bağlı Yapılcan köyündeki Hakan Yapılcan’a ait tarlada, 2009 yılında gaz ve su çıkışı olan kuyudan, yeniden karbondioksit gazı ve su çıkışı başladı. Kuyudan çıkan karbondioksit ve suyun yüksekliği 40 metreye ulaşırken, tarla sahipleri suyun dağılmasını engellemek için kuyu çevresinde toprakla set oluşturdu.
Yapılcan Köyü Muhtarı Ramazan Yapılcan, kuyudan çıkan suyun şu an için bir zararı olmadığını belirtti.
Suyun basıncının zaman zaman düştüğünü ifade eden Yapılcan, "Yüzeye çıkan suyu kullanılmayan boş kanala tahliye ediyoruz. Yetkililere de gelişme ile ilgili bilgi verdik." dedi.
Aksaray Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Tayfun Aydın da 2009 yılında betonla kapatılan kuyunun yeniden aktif hale geldiğini, 40 metre yüksekliğe ulaşan gaz ve su çıkışının yaşandığını söyledi.
Kuyunun yeniden patlamasının sebebinin karbondioksit gazı olduğunu düşündüklerini ifade eden Aydın, "Kuyunun yeniden patlama sebebi, karbondioksit gazının, daha önce kuyuya basılan betona zamanla basınç yaparak bir çatlak bulması olabilir. Bu çatlaklardan dolayı karbondioksit gazının suyu 35-40 metre fışkırttığını düşünüyoruz." diye konuştu.
Aydın, bölgenin altındaki karbondioksitin oluşumuyla ilgili iki görüş olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bölge karbondioksit üretim havzasıdır. Aksaray’da karbondioksit üreten tesisler var. Birinci görüşe göre, gaz oluşumunun, Hasandağı volkanizmasından kaynaklandığı yönünde. Hasandağı’nda magmanın soğumasından dolayı karbondioksit oluşuyor. Bu karbondioksit, yeryüzüne doğru zayıf bir zon bulduğu zaman yüzeye çıkıyor. İkinci görüş ise burası Tuz Gölü havzası içinde yer alıyor. Tuz Gölü havzasında, buradaki organizmalar fosil oluşturuyor. Fosillerin içindeki aminoasitler zamanla parçalanarak karbondioksit açığa çıkarıyor."
- "Kil tabakası geçilmemiş olsaydı, karbondioksit çıkışı da olmayacaktı"
Bölgede açılan kuyularda 200 metrenin altına inilmesinin tehlikeli olacağını anlatan Aydın, su fışkıran kuyuda 200 metre civarındaki kil tabakasının geçildiğini düşündüklerini bildirdi.
Aydın, bu tabaka delindiği için de kuyudan gaz çıkışı olduğunu dile getirerek, "Kil tabakası geçilmemiş olsaydı, karbondioksit çıkışı da olmayacaktı. Bölgede çok sayıda kuyu var ve 200 metre altına inilirse aynı şekilde o kuyulardan da karbondioksit gazı çıkışı olabilir." ifadelerini kullandı.
Yapılcan köyündeki Hakan Yapılcan’a ait kuyuda, 2009 yılında da 50 metre yüksekliğe su fışkırmış, MTA yetkililerinin yaptığı incelemede, kuyudan kum taşlarıyla birlikte yoğun şekilde karbondioksit gazı ve su çıkışının olduğu tespit edilmişti. Çıkan suyun şiddetinin azalmasının ardından, kuyu betonla kapatılmıştı.
AA