Kuzey Ege'deki kuvvetli yağış

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:- "Üreticimizin uğradıkları zararın karşılanması gerekiyor"- "TARSİM, yaklaşık 11 yıldır faaliyet gösteriyor ama şu ana kadar ülke genelindeki üreticilerimizden yüzde 10'unu bile bu sistemin içine sokamadık"

BALIKESİR/İZMİR (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuvvetli yağış sonucu oluşan sel baskınından etkilenen Balıkesir'in Ayvalık ile İzmir'in Dikili ve Bergama ilçelerindeki tarımsal alanlarda inceleme yaptı, çiftçilerle görüştü.

Bayraktar, Ayvalık'tan, Dikili ve Bergama'ya uzanan geniş bölgede sel afetinin yaşandığı tarım alanlarını gezdikten sonra yaptığı açıklamada, üreticinin zararlarının Tarım Sigortaları Havuzu'ndan (TARSİM) karşılanması gerektiğini söyledi.

Bölgedeki zeytinlik alanlarının çoğunun TARSİM kapsamında olmadığı için sigorta fonundan yararlanamadığını ifade eden Bayraktar, bu olumsuzluğun giderilmesi için TZOB olarak gerekli girişimlerde bulunacaklarını aktardı.

Türkiye'nin kurak bir iklim kuşağında olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle konuştu:

"Bu tür afetler dikkat edilecek olursa bu kuraklıkların hemen arkasından geliyor. Mesela geçtiğimiz ekim ve kasım aylarında mevsim normallerinin altında bir yağış aldık. Bu anlamda hububat üretimimiz olumsuz etkilendi. Tabi bu kuraklığın ardından birçok bölgemiz için fayda sağlayan yağışlara sevindik. Özellikle de hububat üreticileri bu yağışları memnuniyetle karşıladı. Ama kuraklığın ardından gelen bu yağışlar bazı bölgelerimizde de sel afeti olarak karşımıza çıktı. Burada bu afetten zarar gören üreticimizin uğradıkları zararın karşılanması gerekiyor. Üreticilerimize sahip çıkmak gerekiyor. Çünkü selden zarar gören üretici tarlalarını tekrar ekmek zorundalar."

TARSİM'in üretici açısından çok önemli olduğuna vurgulayan Bayraktar, "Sistemin Türkiye'de hayata geçmesi için çok ciddi çabalar harcadık. TARSİM, yaklaşık 11 yıldır faaliyet gösteriyor ama şu ana kadar ülke genelindeki üreticilerimizden yüzde 10'unu bile bu sistemin içine sokamadık. Üreticilerimizi bu sistemin içine dahil etmemiz gerekiyor." dedi.

Ayvalık'ta yaklaşık 7 bin 500 dekar tarım arazisi ve 700 dekar zeytinliğin aşırı yağıştan etkilendiğini dile getiren Bayraktar, 900 civarı büyük ve küçükbaş hayvanın telef olduğunu söyledi.

Bayraktar'a, bölgedeki incelemesinde, Ayvalık, Burhaniye, Susurluk, Havran, Savaştepe, Bandırma, Karesi, Dikili, Bergama ziraat odaları başkan ve yöneticileri eşlik etti.

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti