Kuzey Kore'nin nükleer denemesine tepkiler

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson:- "Bu tür gereksiz bir provokasyonu en şiddetli şekilde kınıyoruz"- Avustralya Dışişleri Bakanı Bishop:- "Çin'in Kuzey Kore üzerinde bir etkisi var ve Kuzey Kore rejimine yakınlığına bakarsak, Çin'in bu konuda oynayacağı

LONDRA (AA) - İngiltere ve Avustralya, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini kınadı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin kuruluşunun 68. yıl dönümünde gerçekleştirilen ve depreme neden olan denemeyi, "provokasyon" olarak tanımladı.

Denemenin BM Güvenlik Konseyi kararlarını alenen ihlal ettiğini, aynı zamanda bölgesel barış ve istikrara da tehdit oluşturduğunu vurgulayan Johnson, "Bu tür gereksiz bir provokasyonu en şiddetli şekilde kınıyoruz." dedi.

Konuyu Avustralyalı ve Japon mevkidaşlarıyla görüştüğünü dile getiren Johnson, Kuzey Kore'ye verilecek güçlü bir yanıt çerçevesinde diğer uluslararası ortaklarıyla da konuyu ele alacağını aktardı.

- Avustralya'dan Çin'e çağrı

Avustralya-Birleşik Krallık Bakanlık Toplantısı'na katılmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop da Kuzey Kore'nin denemesini tepkiyle karşıladı.

Denemeyle, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un aşırı derecede istikrar bozucu bir davranış sergilediğini söyleyen ve bunun Kuzey Kore'nin 5'inci nükleer denemesi olduğuna dikkati çeken Bishop, "Bu deneme sadece bölgesel değil, küresel bir tehdit. Kuzey Kore'nin bu provokatif eylemini en güçlü şekilde kınıyoruz. Eyleme yönelik Çin'in tepkisini bekliyoruz. Çin'in Kuzey Kore üzerinde bir etkisi var ve Kuzey Kore rejimine yakınlığına bakarsak, Çin'in bu konuda oynayacağı özel bir rolü var. Diğer ortaklarımızla da görüşeceğiz ancak Çin ile Çin'in bu kışkırtıcı hareketi frenlemesini konuşacağız." ifadelerini kullandı.

Çin, uluslararası camiada tepki çeken denemeye yaptığı açıklamada, denemeye "kesinlikle karşı" olduğunu bildirmişti. Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması ve Kuzeydoğu Asya'da istikrarın korunmasından yana olduklarını belirten Çin hükümeti, Pyongyang yönetimine "ilgili BM Güvenlik Konseyi kararına saygı gösterilmesi ve bölgede tansiyonu artıracak eylemlerine son vermesi" çağrısı yapmıştı.

- 5,3 büyüklüğünde depreme neden oldu

Kuzey Kore, dün gece, nükleer savaş başlıklarının gücünü ölçmek için yaptığı nükleer patlama denemesinin başarılı olduğunu açıklamıştı.

Güney Kore ordusu da eylemin Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini duyurmuştu.

Kuzey Kore, ilk yer altı nükleer denemesini 2006'nın ekim ayında yapmış Punggye-ri tesisinde yapılan testte zenginleştirilmiş uranyum yerine plütonyum kullanılmıştı.

Kuzey Kore, dördüncü nükleer denemesini 6 Ocak'ta yapmış, minyatür bir hidrojen bombasının başarıyla denendiğini duyurmuştu.

Kuzey Kore'nin Ekim 2006'da yaptığı nükleer denemenin ardından 4,3, Mayıs 2009'da gerçekleştirdiği nükleer denemeden sonra 4,7, Şubat 2013 ve Ocak 2016'dakinin peşinden 5,1 şiddetinde sarsıntılar kaydedilmişti. Sarsıntıların sismik olmayan bir gelişmeden kaynaklandığı belirlenmişti.

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti