Eski dostlar, eski dostlar;
Eskir mi hiç eski dostlar?
Zaman geçtikçe yenilenir;
Eskimez hiç eski dostlar.
Yaşım geçti tam yüzü
Bilmem bulur muyum ben güzü
Dostlarım samimiyetle dua edin;
Dumancı’nın “Kelime-i Tevhid” olsun son sözü.
Bu satırlar asırlık çınar Kazım Dumancı’ya ait. Lâ Tahzen ismini koyduğu kitabının giriş cümleleri…O Konya’nın yaşayan hafızası. Hayır-hasenat işleriyle, okumayla ve okuyup öğrendiklerini hayatına uygulama gayretiyle yaşanan bir ömür.
Bir müslümanın üzerinde taşıması gereken güzel hasletlerden bahseden Kazım Dumancı özellikle hadislerin yanısıra pek çok düşünürün sözlerinden ve davranışlarından örneklendirmelerle namaz, edep ve bunları süsleyen gözyaşları ile devam ediyor. Ebedi cennetin-yurdun kazanılmasına vesile olacak yolların reçetesini küçük küçük anektodlarla size veriyor. Her bir durakta size “Lâ tahzen-Korkma ve Üzülme” diyor.
“Canım kardeşim!”
‘Lâ tahzen, Korkma ve Üzülme!’
Gemisiyle namaz denizine seyr-ü sefer edip, gözyaşı ile dümeni idare ediyor ve edeple yol alıyor, gemiyi karaya oturtmadan selâmet sahiline demir atabiliyorsan, o zaman
“Lâ Tahzen! (Korkma ve Üzülme!)”…
Kazım Dumancı’nın torunu Doç. Dr. Huriye Martı kitabın tanıtım yazısında ;
“ Bu kitabın satırları arkasında bir ömrün gizli olduğunu; kâğıdın emdiği mürekkebin yıllar süren emeklerle kaleme çekildiğini; inci misali harfler göz nuru ile sıralanırken, tefekkürün duaya, şiirin makama dönüştüğünü bilmenizi arzu ederim. Bir kitabı okuyup bitirmeden ilk sayfasına tarih ve imza atmayan muhterem dedemin kütüphanesindeki bütün kitaplar imzalıdır. Küçük bir masanın başında saatlerce okuyan, bereketi kitaplarda arayan, huzuru okumakta bulan bir insandır dedem. Onun kitapları, sabrının, hoşgörüsünün, tevazuunun ve nezaketinin sessiz şahitleridir.
Şimdi sizleri bu şahitleri dinlemeye davet ediyorum. Okurken, ilim ve kültür dünyamızın kıymetli eserlerinden derlenmiş sayfalarda özün özünü keşfedeceksiniz. İlim ve irfanın, ibadet ile ahlakın, hikmet ile marifetin uyumunu göreceksiniz. Teorik bilgilerin hayata dair pratiklerle buluşmasını ve okuduğunuz her cümlenin hayatınızda bir anlam bulmasını zevkle tecrübe edeceksiniz.” Diyor.
Diğer torunu Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ürkmez ise; güzel dileklerde bulunuyor dedesi için.
“ Bir belge olsun bu kitapçık;
Sevenin sevdiğini yüz yaşında da olsa sevmeye devam ettirdiğini göstersin.
Ümmetin, ümmetliğine ahir zamanda bile sahip çıktığını anlatsın.
Edebî zevkin ve ehlullâha hürmetin mümin bir canı nasıl diri tuttuğunu göstersin.
Ve Rabbim herkese, dedemin dualı dilinden, tertemiz ahlâkından nasip etsin. Bir de o çok özendiği dostlarının müstesna ahvâlinden: Şeyh Sadreddin Konevî’nin ilminden, milli şair Mehmed Akif’in heyecanından, Sami Efendi’nin tevazuundan.
Vesselâm…
Selametle, ihsanla kalınız.
Seyit Küçükbezirci’nin Kazım Dumancı’yı ziyaretinden
Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler
Yayın Tarihi: 2016
Yayınevi: Damla Ofset Mat. Ve Tic. A.Ş.
Baskı Sayısı: 2.Baskı
Sayfa Sayısı: 204
Temin Adresi: konyali44@hotmail.com
Yazar Hakkında:
Kazım Dumancı
H.1335(M. 1919)’da Konya’da Şeyh Sadreddin Cami’ine komşu mütevazi bir evde dünyaya gelmiş, Konya Lisesi’ni 1937-1938 yılında bitirmiş, 2. Dünya Savaşı’nın yoğun günlerinde iki defada toplam 4,5 yıl askerlik yapmıştır. 1943 yılında evlenmiş, çeşitli memuriyet görevlerinde bulunmuş, 1973 yılında emekli olmuştur. Pek çok hayrî hizmet yapan dernek, vakıf ve sosyal teşekkülde görevler yapmış, halen doğduğu mahallede ikamet etmektedir. 4 Çocuk babasıdır.
Çeşitli memuriyetlerde çalışmış, 1979 yılında emekli olmuştur.. Emekli olduktan sonra hayatım hayır işleri ile meşgul olmakla geçmiş, eşini 3 yıl önce 2 Temmuz 2012 tarihinde kaybetmiştir.