Lavanta bitkisi üretimi başlıyor

Konya’nın Hüyük ilçesine bağlı Çamlıca Mahallesi’nde lavanta üretimi yapacak çiftçilere fidelerin dağıtımı törenle gerçekleştirildi.

İlçeye bağlı Çamlıca Mahallesi’nde lavanta fidesi dağıtımı ve sürü yönetimi elemanı kursu gören kursiyerlere sertifika ve kepenek giyme töreni düzenlendi.

Törende konuşan Hüyük Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan, lavanta yetiştiriciliğinin ilçenin tarımına yeni bir boyut kazandıracağına inandıklarını söyledi. Tıbbi aromatik bitkilerden lavanta yetiştiriciliğini ilçede başlatmak amacıyla fide dağıtım töreninde üreticilerle bir araya geldiklerini ifade eden Doğan, Hüyük’te elverişsiz ve kıraç arazisi olan bölgelerin de mevcut olduğuna vurgu yaparak, “Bu bölgelerde müdürlüğümüzce yapılan saha çalışmaları, toprak analizleri ve meteorolojik verilerin değerlendirilmesi sonucunda SÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri ve Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’nda görevli konunun uzmanlarından aldığımız destek ile lavanta yetiştiriciliğine yönelik, müdürlüğümüz teknik personeli tarafından çalışmalar yapılmıştır” dedi.

“GEÇEN YIL DENEME EKİMLERİ YAPILMIŞTI”

Geçtiğimiz yıl Hüyük’te iki dekarlık alanda deneme ekiminin yapıldığını hatırlatan Doğan, olumlu sonuçlar alınması üzerine Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün uygun görüş ve desteğiyle temin edilen fidelerin yöredeki 65 dekarlık alanda toprakla buluşturulacağını aktardı. Doğan, lavanta üretimi yapacak olan çiftçilere fide tesliminin yapıldıktan sonra başlayacak üretimle ilgili beklentilerinin yüksek olduğunu dile getirirken, “Lavanta, kozmetik ve parfümeri ve deterjan, ilaç sanayileri gibi birçok sektörde aranan, bir kez ekilişi yapıldıktan sonra 20-30 yıl gibi verim alınabilen kıraç arazilerde hububat ekilişine göre on kat daha fazla ekonomik gelir getiren, Pazar sıkıntısı olmayan önemli bir bitkidir. İlçe olarak çilek üretiminde söz sahipliğimizi, Konya ilinde de ilk olarak ekilişini gerçekleştirdiğimiz lavanta üretimiyle pekiştirmek ve sürdürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“LAVANTA ÜRETİMİNDE BEKLENTİMİZ ÇOK YÜKSEK”

Hüyük Kaymakamı Bayram Türker de, Türkiye’de fide bulma sıkıntısı yaşandığı belirtilen lavanta fidesinin devlet tarafından Hüyük’teki çiftçinin ayağına kadar getirildiğine vurgu yaptı. Kaymakam Türker, “Devletimiz sizlere böyle bir imkan sunuyor. Bunun hakkını ödemek gerektiği kanaatindeyim, Bunun hakkı da, dağıtılıp sizlere teslim edildikten sonra onlara çocuklarınız gibi bakmaktır. Lavanta üretiminde beklentimiz çok yüksek. Muhtemelen bizler göremeyebiliriz ama sizler bunu göreceksiniz, özellikle o mor tarlaları çok ütopik olur mu bilmiyorum ama Konya’dan turistik amaçlı izlemeye gelenler olacak diye düşünüyorum” dedi.

Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin de, Hüyük ilçesi çiftçileri olarak lavanta üretimi konusunda da Konya’ya öncü olmak istediklerini belirterek, “Geçmişte çilekte nasıl bir şeyler yaptıysak, lavantada da bizim rampa, yamaç ve kıraç dediğimiz çok böyle atıl vaziyette görülen topraklarımızı üretime nasıl dahil edebiliriz diye düşünceyle böyle bir çalışmaya ilçemizde girildi” diye konuştu.

Konuşmaların ardından üreticilere lavanta fideleri programa katılan Kaymakam Bayram Türker ve ilçe protokolü tarafından teslim edildi.

Törende ayrıca, Hüyük HEM, İŞ-KUR ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile ilçede açılan sürü yönetimi elemanı kursunda başarı gösteren 13 kursiyere de sertifikaları verildi, kepenekleri giydirildi.

Kaymakam Bayram Türker de, sertifikasını verdiği çiftçiye kepeneğini giydirmeden önce denemek amacıyla kendisi de giydirerek objektiflere poz verdi.