Liseliler “Ulusal Bilgisayar Olimpiyatı’nda kıyasıya mücadele etti

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gençlerin bilgisayar bilimine artan ilgisini doğru yönlendirmeyi amaç edinen, bilgi ve becerilerini sınama ortamı sunan...

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gençlerin bilgisayar bilimine artan ilgisini doğru yönlendirmeyi amaç edinen, bilgi ve becerilerini sınama ortamı sunan "Ulusal Bilgisayar Olimpiyatı" Bahçeşehir Koleji ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Bahçeşehir Koleji Atakent Tema Kampüsü'nde gerçekleştirilen "Ulusal Bilgisayar Olimpiyatı'nda Türkiye'nin 14 farklı şehrinden 60 öğrenci ter döktü. İki gün süren olimpiyatın ilk gününde yarı finale yükselen öğrenciler, kendilerine verilen soruları kodlama yaparak cevaplamaya çalıştı. 5 saat süren final maratonunda ise öğrenciler kıyasıya mücadele etti.

Yüzde 80'i matematik üzerine kurulu ve online yapılan yarışmada, salona yerleştirilen ekranlarda öğrenciler hem rakiplerini hem de kendilerinin nerede olduklarını takip etti. Dereceye giren ilk üç öğrenci altın, gümüş ve bronz madalya aldı. Altın ve gümüş madalya kazanan öğrenciler aralık ayında yapılması planlanan Bahçeşehir Koleji Uluslararası Yazılım ve Bilgisayar Olimpiyatı'na katılmaya hak kazandı.

Bilgisayar ve kodlama alanında yapılan olimpiyatların çok zorlu olduğunu ve iyi bir altyapı istediğini ifade eden Bahçeşehir Koleji Atakent Tema Kampüsü Müdürü Timothy Timur, olimpiyatı düzenlemekteki amaçlarını şu ifadelerle belirtti:

"Ulusal olarak TÜBİTAK'ın dışında bu alanda olimpiyat düzenleyen başka kurum yok. Yazılım ve bilgisayar konusunda soru üretebilecek, bu olimpiyatı yapabilecek insan sayısı çok az. Çocukların TÜBİTAK'ın dışında bilgisayar ve yazılım konusunda beslenebilecekleri çok fazla kaynak ve pratik yapacakları bir alan yok. Bu olimpiyatı düzenlememizdeki en önemli amacın bu alandaki eksiklikler olduğunu söyleyebilirim."

"Avrupa'da ülkemizi temsil edeceğiz"

Kurum olarak anaokulundan üniversiteye kadar kodlama eğitimleri verdiklerini ve bu olimpiyatla birlikte bu işin neresinde olduklarını görmek istediklerini kaydeden Timur, "Eksikliklerimizi ve neyi başardığımızı öğrencilerimiz açısından görmek istedik. Bunun yanı sıra bu alanlarda eğitim veren öğretmenlerimizin ne kadar yeterli olduğu, eksikleri varsa nasıl daha iyi düzeye getirebileceğimizi görmeyi amaçladık. Ayrıca ulusal bazdaki bu olimpiyatın ardından uluslararası yarışmalarda ülkemizi temsil etmek istiyoruz. Ulusal olan bu olimpiyatta dereceye giren yarışmacılarımızı bu olimpiyatın ikinci ayağı olan uluslararası olimpiyata davet edeceğiz. Avrupa'da da bilgisayar ve yazılım olimpiyatı yapan başka bir organizasyon yok. 2019 Aralık ayında bu olimpiyatının uluslararası kısmını gerçekleştireceğiz. Her ülkenin milli takımlarının kıyasıya yarışacağı yarışta ülkemizi gururla temsil edeceğiz" diye konuştu.

"Sorular hayal gücü gerektiriyor"

Bahçeşehir Koleji Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi 12. sınıf öğrencisi ayrıca Bahçeşehir Koleji Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi Robotik Takımı INTEGRA'nın yazılımcısı Bilge Kağan Ünal, "Yıllardır bilgisayar olimpiyatlarına katılıyorum. Hayal gücü gerektiren soruları çözümlemek, uğraşmak keyif veriyor. Eskiden dışa dönük biriydim, bilgisayarı arkadaşım olarak görüyordum. Daha sonra kod yazmayı keşfettim. Bilgisayarda bir şeyler üretmeyi seviyorum. Bu beni bilgisayara iten en büyük neden diyebilirim. İleride bilgisayar üzerine çalışmalar yürütmek istiyorum" dedi.

"Ülkeme altın madalya kazandırmak istiyorum"

Özel İzmir Koleji Fen Lisesi'ne olimpiyatta altın madalya kazandıran ayrıca TÜBİTAK Ulusal Bilim Olimpiyatları'nda bilgisayar dalında altın ve gümüş madalyalarının sahibi olan Özel İzmir Koleji Fen Lisesi öğrencisi Tahsin Enes Kuru ise, "Yarışmada matematiksel problemler verildi. Bu problemleri çözen kodlar, programlar yazdık. O programların çalışmasına göre belli puanlar kazandık. Hedefim bilgisayar mühendisi olmak. Günde 5-6 saat çalışıyorum. Bu tarz olimpiyatlarla da kendimi algoritmik olarak geliştirme fırsatı buluyorum. Uluslararası olimpiyatlarda ülkemi temsil ederek, madalya kazandırmak istiyorum" şeklinde konuştu.

Olimpiyatta altın, gümüş ve bronz madalya kazanan öğrencilerin listesi şöyle:

"1. Baha E. Yaldız Özel İzmir Koleji Fen Lisesi Altın

2. Mehmet Hamza Erol Özel İzmir Uğur Anadolu Lisesi Altın

3. Tahsin E. Kuru Özel İzmir Koleji Fen Lisesi Altın

4. Ekrem Bal İstanbul Özel Kadıköy Eğitmen Anadolu Lisesi Altın

5. Halil İ. Kasapoğlu İstanbul Çapa Fen Lisesi Gümüş

6. Ahmet A. Ak İstanbul Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi Gümüş

7. Halil U. Çelik İzmir Fen Lisesi Gümüş

8. Kerim Y. Bek İzmir Fen Lisesi Gümüş

9. Faruk Avcı Bursa Özel Özgün Koleji Gümüş

10. Ahmet B. Kırnık İstanbul Çapa Fen Lisesi Gümüş

11. Ahmet K. Avcı Bursa Özel Özgün Koleji Bronz

12. Burak Ersöz İzmir Fen Lisesi Bronz

13. B.Kaan Ünal İstanbul Bahçeşehir Koleji Fen-Teknoloji Lisesi Bronz

14. Olcay Oransoy İzmir Bahçeşehir Koleji Fen Ve Teknoloji Lisesi Bronz

15. Mustafa A. Özkurt İstanbul Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi Bronz

16. Umutcan Alkan İstanbul Çapa Fen Lisesi Bronz

17. Furkan Cebe Özel İzmir Koleji Fen Lisesi Bronz

18. Mehmet C. Bıyık Ankara Fen Lisesi Bronz

19. Bora Çalım Ankara Fen Lisesi Bronz".

Teknoloji Haberleri

Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900
Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı