"Lyme hastalığının erken tanısı ve tedavisi mümkün"

AİBÜ Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sırmatel:- "Son zamanlarda MS, alzaymır ve birçok nörolojik hastalıklarla ilişkisi olan Lyme hastalığının erken tanısı ve tedavisi mümkündür. Lyme hastalığı 300'den fazla şikayetin temelin

BOLU (AA) - Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sırmatel, "Son zamanlarda MS, alzaymır ve birçok nörolojik hastalıklarla ilişkisi olan Lyme hastalığının erken tanısı ve tedavisi mümkündür. Lyme hastalığı 300'den fazla şikayetin temelinde yatan ciddi bir hastalık." dedi.

Sırmatel, fakültenin konferans salonunda sağlık personellerine kene ile bulaşan hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Doğada yaygın olarak bulunan kenelerin insan ve hayvan kanı emerek hayatlarını devam ettirdiklerini ifade eden Sırmatel, "Keneler birçok evcil hayvanda bulunduğu gibi doğada yaşayan kenelere temas etmek de her zaman mümkün. Kenelerle bulaşan birçok bakteriyel, viral paraziter hastalıklar vardır. Özellikle ülkemizde halk arasında büyük paniğe yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi bir virütik hastalıktır. Bu hastalıktan ölüm oranı ülkemizde yüzde 5 iken yıllar önce bu oranın yüzde 60'larda olduğu bilinir." şeklinde konuştu.

Sırmatel, değişen iklim şartları ile kuşların göç etmesinin kenelerle bulaşan hastalıkları daha sık gündeme taşıdığını belirtti.

Son yıllarda tanı yöntemlerinin artması ve çok değişik klinik tabloların yapılması sayesinde birçok hastalığın kolayca tespit edilebildiğini anlatan Sırmatel, "Lyme hastalığı da bu gelişmeler sonucunda belirlenmiştir. Bu hastalık, Amerika'da Lyme kasabasında çocuklarda artrit tanısı ile gündeme gelmiş ve çağımızın 'Acil Enfeksiyon Hastalıkları' grubuna dahil edilmiştir. Ülkemizin özellikle Batı Karadeniz ve Marmara bölgesinde yaşayan kenelerin türü, bu hastalığın etkeni olan Borrelia Burgdorferi mikrobunu taşımaktadır." ifadesini kullandı.

Sırmatel, lyme hastalığının kene ısırmasından ortalama 2 ila 30 gün sonra cilt döküntüsü ile başladığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Daha sonra da kalbi, eklemleri ve sinir sistemi hücrelerini tutan yıllar sonra da psikolojik ve nörolojik rahatsızlıklarla karşımıza çıkan ciddi bir zoonotik hastalıktır. ABD'de her yıl 300 bin, Avrupa'da ise 50 ile 75 bin insanda görülen Lyme hastalığı bölgemizde tanı konulamayan bazı nörolojik hastalıklarda tanımlanarak tedavileri yapılmıştır. Son zamanlarda MS, alzaymır ve birçok nörolojik hastalıklarla ilişkisi olan Lyme hastalığının erken tanısı ve tedavisi mümkündür. Lyme hastalığı 300'den fazla şikayetin temelinde yatan ciddi bir hastalık."

"Keneler ile bulaşan birçok virüs, insanlarda başlangıçta baş ağrısı, kas eklem ağrısı ve menenjit tablosuna neden olabilir." diyen Sırmatel, dünyanın her tarafında görülen kenelerle bulaşan bu hastalıkların erken tanısı ve tedavisinin mümkün olduğunu kaydetti.

Sırmatel, evcil hayvanlarda yapılan kene temizliği, ahırların ilaçlanması ve piknik yaptıktan sonra vücutta saptanan kenelerin bir an önce hekime gösterilmesinin insanların gelecek ruh ve beden sağlığını koruyabileceğini ifade ederek, "Toplumda farkındalık yaratmak ve korku olmadan korunarak bilinçli bir yaklaşım ile kenelerle bulaşan hastalıkları önlemek mümkün. Bu konuda aşı çalışmaları yeterli seviyeye ulaşmamış olsa da toplumda farkındalık oluşturmak enfeksiyon hastalıklarını önlemede en önemli kuraldır." diye konuştu.

AA

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?