TBMM (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı'nın amacının, yurtdışındaki Türk çocuklarının eğitim ihtiyacını gidermek olduğunu belirterek, "Düzenlemenin tek bir gayesi olacak o da ulusal ve uluslarararası arena için insan yetiştirmek, başka bir amacı yok." dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde, AK Parti, CHP, HDP ve MHP gruplarının temsilcileri görüşlerini dile getirdi.
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, bu tasarıyla eğitim alanında karşılaşılan sorunları aşmayı amaçladıklarını belirterek, muhalefetten bu tasarıya destek vermelerini istedi.
Uçma, "Bu düzenleme yasalaştığında gelecek kuşaklara gururla miras bırakabileceğimiz hayırlı bir işi hep birlikte başarmış olacağız. Bu da sadece AK Parti mensuplarına düşen onur ve gurur olmayacak; gelecek nesiller, dedelerini hayırla yad etmiş olacak. İyi ki dedelerimiz ele ele vermiş diyecekler, bizleri minnet ve şükranla anacaklar." dedi.
Tasarının amacının, yurtdışındaki Türk çocuklarının eğitim ihtiyacını gidermek ve onların anavatanları ile bağlarını sağlamlaştırmak olduğunu işaret eden Uçma, "Sahibi millet olan eğitim kurumlarını dünyanın her köşesine taşımak için bu vakfı hep birlikte kuruyoruz. Amacımız; nitelikli, iyi, güzel insan yetiştirmek. Düzenlemenin tek bir gayesi olacak o da ulusal ve uluslarararası arena için insan yetiştirmek, başka bir amacı yok. Eğer başka bir amaca hizmet ederse; bugün biz varız, yarın siz olabilirsiniz. Alırsınız, 'Bu vakıf amacından uzaklaşmıştır' diyerek, onu doğru yola sokarsınız." ifadesini kullandı.
İsmet Uçma, Türkiye'nin 15 farklı ülkede 65 eğitim kurumu bulunduğunu ifade ederek, "Bu yeterli mi? Hayır ama bu da övünülecek bir durumdur. Bunların bir kısmı fiziksel mekan, bir kısmı da müfredat konusunda istediğimiz noktada değil. Bu vakıfla bu sorunları da gidermiş olacağız."
- "Vakfın merkezi neden İstanbul?"
MHP Ankara milletvekili Zühal Topcu, AK Parti'nin bu tasarıyla, milli eğitim yerine kendi paralel eğitim sistemini kurmayı amaçladığını iddia etti.
"Milli Eğitime alternatif olacak bir sistemin inşası söz konusu." diyen Topcu, Milli Eğitimde 14 yılda gelinen tablonun ortada olduğunu söyledi. Zühal Topcu, "Mevcut eğitim sistemini daha iyi hale getirmek varken, Maarif Vakfını kurma yönünde alel acele bir çaba içerisine giriyorsunuz. Devlet niye vakıf kurar? Vakfın yönetim kurulundaki 4 kişinin Cumhurbaşkanı, 3 kişinin de Bakanlar Kurulu tarafından atandığı ve bu üyelerin de 72 yaşına kadar görevde kalacağı bir sistemi kuruyorsunuz." ifadesini kullandı.
MHP'li Topcu, bu tasarıyla eğitime son çivinin de çakılmış olacağını savunarak, vakfın merkezinin neden İstanbul olduğunu sordu.
"Bu vakıf, Milli Eğitim konusundaki her şeye karar verecekse, Bakanlık ne iş yapacak?" diyen Topcu, bu konudaki gizli niyetin açıklanması gerektiğini vurguladı. Zühal Topcu, bu tasarıyla zaten delik deşik olan eğitim sisteminin daha da kötüleşeceğini ileri sürerek, "Cumhurbaşkanının emrinde yeni bir Milli Eğitim Bakanlığı ihdas edilmeye çalışılıyor. Bakanlık denetiminden çıkacak eğitim sistemi, saraya mı bağlanacak?" diye sordu.
- "Bugün Z kuşağı yeniden isyanda"
CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, 4+4+4 tasarısının Meclisten kavgayla geçtiğini ve o düzenlemeden sonra Milli Eğitim'de çok kapsamlı değişiklikler olduğunu söyledi.
"Dinsel söylemleriyle vücut bulmuş bazı STK'lar ve vakıflar bakanlık politikasını belirler hale geldi." diyen Usluer, amaçları iktidarın ideolojisine uygun kişiler yetiştirmek olan bu vakıfların bakanlığın alternatifi haline geldiğini iddia etti.
Usluer, şöyle konuştu:
"Okulları sıradanlaştırdınız, bozdunuz. Özel okullara, yani parası olanlara teşvik verdiniz, çocukları imam hatip okullarına muhtaç ettiniz. Format atmaya çalıştığınız kuşak Z kuşağı, bu kuşak 3 yıl önce Gezi'de kendisini gösterdi, bugün Z kuşağı yeniden isyanda, bunu gözardı etmeyin. Onları dış güçler örgütlemiyor. Liseler, özgürlüklerine karşı yapılan müdahalelere karşı eylemde. İstanbul Erkek Lisesi ve Galatasaray Lisesinde başlayan eylemler, ülkenin her yerinde. Bu bir başkaldırıdır, siyasal ve toplumsal çürümüşlüğün eseridir. Liselilere ses verin ve onları anlamaya çalışın. Osmanlı'da gericiliğe karşı çıkanlar medrese öğrencileri olmuştur. Bugün karşı çıkılan da gerici eğtimdir, yoksulluktur."
"Eğitimi paralele, cemaate siz teslim etmiştiniz, şimdi bunları temizlemeye çalışıyorsunuz." diyen Usluer, bu tasarıyla da yeni bir paralel yapının oluşturulduğunu savundu.
Usluer, tasarıdaki eleştirdiği düzenlemeleri anlattı.
Maarif Vakfının merkezinin İstanbul olmasını eleştiren Usluer, "Kurulacak olan vakıf, paralel bir Milli Eğitim Bakanlığı örgütlenmesidir. Vakfın merkezinin İstanbul olarak belirlenmesi, vakfın kontrol dışına çıkartılması içindir. Bu vakıf sarayın vakfı, sarayın maarif vekaletidir." diye konuştu.
CHP'li Usluer, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a, "Sayın Bakan, bu vakıf kurulunca siz koltuksuz kalacaksınız, Bakanlık paralel örgüt haline gelecek." şeklinde seslendi.
- "Milli Eğitimi tasfiye edeceksiniz, bunu açık yapın"
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise eğitimin yap-boz oyununa çevrildiğini öne sürerek, AK Parti'nin bu vakıfla Milli Eğitim yerine başka bir yapı getirmek istediğini iddia etti.
Sancar, "Paralel yapıyla mücadele ederken, başka paralel yapılar oluşturuluyor, kuruluyor. Milli Eğitimi tasfiye edeceksiniz, bunu açık açık yapın. Böyle bir vakfın kurulması demek, paralel bir Milli Eğitim Bakanlığı kurmak demektir. Bu vakıf, saraya ve hükümete bağlı olacak. Çünkü yönetim kurulu üyelerinin dördünü Cumhurbaşkanı, üçünü de Bakanlar Kurulu atayacak ve yaş sınırı da 72 olacak. Bu tasarı, saraya bağlı sürekli faaliyet yürütecek paralel Milli Eğitim Bakanlığı kurma amacına yöneliktir." iddiasında bulundu.
AA