Elbette tecrübeli Mac kullanıcıları bu ipuçlarının çoğunu biliyordur ancak kim bilir belki de bunlardan birkaçı sizi şaşırtmayı başarabilir. İşte Mac’iniz ile yapabileceğini 10 havalı şey…
1- Hırsızları yakalayın!
Mac’inizdeki web kamerasının, görüntülü görüşme yapma ve resim çekme dışındaki marifetlerini biliyor muydunuz? Web kameranızı bir güvenlik kamerası olarak da kullanabilirsiniz!
EvoCam veya SecuritySpy gibi bir yazılımı kullanarak, web kameranızı evinizdeki güvenlik sisteminin bir parçası haline getirebilirsiniz.
Bunların dışında iAlertU ve Lockdown isimli ücretsiz yazılımlarla da, Mac’inizi hareket durumunda alarm çalmasını veya Mac’inizi kurcalayan meraklı kişilerin resimlerini çekmesini sağlayabilirsiniz.
2- Stop motion film yapın!
Stop motion filmler hazırlamak için, iStopMotion gibi bir yazılımdan faydalanabileceğiniz gibi, bu işi tek kuruş harcamadan da yapabilirsiniz.
Bunun için kameranızı sabitleyin veminik karakterlere yeni pozisyonlarını vererek arka arkaya çekim yapın. Daha sonra bir dizi halinde çektiğiniz resimleri, QuickTime Player 7 yardımıyla istediğiniz kare/saniye oranını seçerek oynatın.
3- Mac’inizi klasik oyun makinesine çevirin!
Mac’inizde oynayabileceğiniz oyunları Steam gibi dijital içerik servislerinden edinebileceğinizi biliyorsunuz. Ancak çok az kullanıcıMac’in emülasyon imkanlarından habersizdir. Richard Bannister gibi programcıların geliştirdiği emülatörleri kullanılarak, çok çeşitli oyunları oynamanız mümkün.
Emülatörler tamamen yasal olmalarına rağmen, oyun imajlarını veya ROM’larını indirmek o kadar kolay değil. Bu oyunların ticari değer taşımamasından dolayı, sadece bazı fan sitelerinde bulunabiliyorlar. Buna ek olarak tüm kaynaklardaki oyunları kullanma konusunda temkinli olmakta fayda var.
4- İstediğiniz tarayıcıyı takın ve kullanın!
Mac’iniz, önizleme veya resim yakalama işlevleriyle, hiçbir yazılım yüklemeye gerek duymaksızın her şeyi tarayabilir.
Bunun için tek yapmanız gereken tarayıcıyı sisteminize bağlamak ve önizleme seçeneğiyle tarama yapmak için, menüden tarayıcıdan yükle seçeneğini kullanmak.
Resim yakalama yazılımıyla taramak içinse, yakalama aygıtı olaraktarayıcınızı seçmeniz yeterli. Daha sonra ister ince ayarlarla oynayarak tarama yapabilir, ister basit ayarları tercih edebilirsiniz.
5- Mac’inizi faresiz kullanın!
Şüphesiz fare veya touchpad, Mac’inizin ayrılmaz bir parçası, ancak bazı basit klavye kısayollarından faydalanarak da birçok şeyi yapabilmeniz mümkün.
Menü seçeneklerinin yanında göreceğiniz klavye kısayollarınınyanında, uygulamalar arasında geçiş gibi basit işlevler için de klavye kısayollarından faydalanabilirsiniz. Örneğin, uygulamalarınız arasında geçiş yapmak için Command+Tab kısayolunu kullanabilirsiniz.
Dosyalarınız arasında gezerken ok tuşlarını kullanabilir, bir dosyayı veya klasörü açmak istediğinizde Command+Aşağı ok tuşuna basabilirsiniz. Command+Yukarı ok tuşlarını kullanmanız durumundaysa, bir üst klasöre geçiş yapabilirsiniz.
6- Başka bir Mac’in kontrolünü alın!
Kaç kez bir Mac kullanıcısından, yardım telefonu aldınız? Eğer sıkça bu durumla karşılaşanlardansanız, karşınızdaki kullanıcının masaüstünü görerek çok daha iyi yardımcı olabilirsiniz.
Eğer bilmeyenlerdenseniz, her iki Mac’in de internet bağlantısı olduğu sürece, bu dahili işlevden faydalanabilirsiniz. Bu iş için tek ihtiyacınız olan şeyse iChat yazılımı.
Bir sohbet oturumu başlattığınızda tek yapmanız gereken ekranımı paylaş uygulamasını başlatmak. Bu sayede karşınızdaki masaüstünü kontrol etmeniz ve gereken yardımı sağlamanız mümkün.
7- Mac’inizi harici disk olarak kullanın!
Taşınabilir Mac’inizden bir diğer Mac’e dosya aktarmak istediğinizde, onu harici disk olarak başlatabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken FireWire kablosuyla her iki Mac’i bağladıktan sonra çalıştırmak ve açılış sırasında T tuşuna basılı tutmak.
Bu sayede açılan Mac’iniz harici disk modunda başlayacak ve istediğiniz dosyaları aktarabileceksiniz. Yeni Mac modellerinde FireWire portu olmasa da, eski Mac sahipleri hala bu özellikten faydalanabilir.
8- Automator ile görevleri otomatik hale getirin!
Birçok Mac kullanıcısı, rutin görevleri otomatik hale getirmek için Automator yazılımını kullanabileceğini unutur.
Automator içindeki eylem kütüphanesine baktığınızda, kategoriler halinde ayrılmış hazır iş akışlarını görebilirsiniz. Örneğin çok sayıda resim dosyasının formatını değiştirerek JPEG biçiminde kaydetmek istediğinizde, ilgili iş akışını ve istediğiniz dosyaları seçerek Automator yardımıyla toplu olarak çevirmeniz mümkün.
Dilediğiniz iş akışını oluşturarak kaydetmeniz de mümkün. Örneğin, bir iş akışı hazırlayarak bunu e-posta ile başlatmanız mümkün. Böylece evinizdeki veya iş yerinizdeki Mac’inize istediğiniz görevleri yerine getirmek için e-posta göndermeniz yeterli olur.
Son olarak, iş akışlarını dosya olarak kaydedebileceğinizi veya bir klasöre görev atayabileceğinizi unutmayın. Böylece, ilgili dosyaya tıklayarak veya öğeleri ilgili klasöre atarak iş akışlarını başlatabilirsiniz.
9- Dünyayı kurtarın!
Kanser tedavilerine yardımcı olmayı veya belki de uzaylıların aranmasına yardım etmeyi mi düşünüyorsunuz? Dağıtık hesaplama projeleri ile bu hayalinizi gerçekleştirmeniz mümkün.
Folding@home veyaSETI@home gibi projelere katılarak bu araştırmalara destek verebilirsiniz. Kuracağınız yazılım, internetten küçük paketler indirecek ve verileri Mac’inizde işleyerek tekrar sunucuya gönderecek. Böylece araştırmalara katkıda bulunacaksınız.
10- Matematik ödevlerinizi yapın!
Pahalı bilimsel hesap makinelerini unutun! Zorlu matematik problemlerini çözmek için tek ihtiyacınız olan şey sadık Mac’iniz.
Standart hesap makinesi yazılımını muhtemelen biliyorsunuzdur, peki bilimsel veya programcı modlarını kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?Görünüm menüsünden istediğiniz görünümü seçerek bunu sağlayabilirsiniz.
Ayrıca, araçlar arasında gizlenen Grapher yazılımını kullanarak 2 veya 3 boyutlu grafikler oluşturabilirsiniz. Bunun için sadece denklemi yazmanız ve giriş tuşuna basmanız yeterli. Daha sonra dilerseniz yazıcıdan bastırabilir veya resim dosyası olarak kaydedebilirsiniz.