Mahallenin gençleri kadına şiddeti önlemek için toplandı

Mersin'de mahalle muhtarı öncülüğünde bir araya gelen gençler, kurdukları tiyatro topluluğu aracılığıyla sahneleyecekleri "Sabır Taşı" adlı oyunla kadına yönelik şiddete dikkati çekmeyi amaçlıyor- Mahalle muhtarı Mehmet Dindar: - "Biz muhtarlar, toplumun

MERSİN (AA) - SEZGİN PANCAR - Mersin'de aynı mahallede yaşayan gençler, muhtarın öncülüğünde bir araya gelerek kurdukları tiyatro topluluğuyla kadına yönelik şiddetin önlenmesi için farkındalık oluşturmaya çalışıyor.

Merkez Akdeniz ilçesine bağlı Nusratiye Mahallesi'nin muhtarı Mehmet Dindar, mahalle halkının sosyal etkinliklerle tanışmasını sağlamak için 3 yıl önce Nusratiye Mahallesi Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneğini kurdu.

Çeşitli etkinlikler ve eğitim faaliyetleri düzenleyen derneğin çalışmaları kapsamında, mahallede yaşayan gençleri buluşturan bir de tiyatro topluluğu oluşturuldu.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda farkındalık oluşturmaya çalışan topluluktaki gençler, "Sabır Taşı" adını verdikleri tiyatro oyununu sahnelemeye hazırlanıyor.

- "Bu proje eminim ki doğru yerlerde, doğru sinyalleri verecektir"

Dindar, AA muhabirine, kadınların yaşadığı sıkıntıları anlatan "Sabır Taşı"nın tamamen amatör olan 12'si oyuncu, 18 kişilik genç bir topluluk tarafından sahneye taşınacağını söyledi.

Sorunların tiyatro diliyle anlatılmasının, seminerlerden daha yararlı olacağına inandıkları için böyle bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Dindar, "Biz muhtarlar, toplumun sorunlarını en derinden hisseden bireyleriyiz. Bundan dolayı 'topluma nasıl ulaşabilir, sıkıntılarına nasıl merhem olabilir, yaralarını nasıl sarabiliriz?' diye düşünüyoruz. Biz de böyle bir oyun sahnelemeyi düşündük." dedi.

Dindar, kadına yönelik şiddetin her toplumda görülen bir "yara" olduğunu ifade ederek, "Kadınların, annelerimizin yaşadığı sıkıntıları bir nebze de olsa dile getirmek adına, onlara merhem olabilmek adına böyle bir proje gerçekleştirdik. Bu proje eminim ki doğru yerlerde, doğru sinyalleri verecektir." diye konuştu.

Çalışmadan umutlu olduklarını aktaran Dindar, "Sabır Taşı" adlı oyunun isminin, yaşadıklarını her zaman içine atan annelerden yola çıkılarak oluşturulduğunu kaydetti.

Tiyatro oyununda, eşinden şiddet gören genç bir anneyi canlandıran 14 yaşındaki Çağla Kayacık ise bir arkadaşı sayesinde tanıştığı topluluğun, zamanla ailesi haline dönüştüğünü söyledi.

Kayacık, çalışma içerisinde yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Oyunda, annesi ve kendisi şiddet gören bir kadını canlandırıyorum. Ancak oyundaki annem şiddet görmekten memnun gibi, üzerini kapatmaya çalışıyor. Ben ise durumdan şikayetçiyim. Oyunda babamdan ve kocamdan dayak yemekten bıkmış olan kızım ise kaçış yolu arıyor. Rolüm, bana şiddet gören kadınların ne kadar zor durumda olduğunu hissettirdi. Hüzünlü bir oyun, ağladığım sahneler oldu. İnsanlarda çok iyi bir etki yaratabileceğine inanıyorum."

- "Oyundaki karakter beni olgunlaştırdı"

"Sabır Taşı"nda eşine şiddet uygulayan bir kocayı oynayan 20 yaşındaki Onur Aslan da oynadığı karakterin kendisini olgunlaştırdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Oyundaki karakterim beni biraz olgunlaştırıyor. Dışarıdaki sıkıntıları daha iyi algılayabiliyorum, dışarıdaki kişilere de daha iyi anlatabiliyorum. Tiyatroya soğuk birisiydim, sonra profesyonel bir iş olarak düşündüm. Bu da muhtarımız Mehmet Dindar'ın sayesinde oldu. Sabır Taşı'nın, Mersin başta olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde ses getireceğine inanıyorum. Bence dikkate alınması gereken bir oyun. Bunun nedenlerinden biri, bugün gündemimizde kadına yönelik şiddetin olması ve kadınlarımızın ölmesi. İkincisi de bir mahalle muhtarının dernek kurup da böyle bir tiyatro topluluğunun liderliğini yapıp böyle güzel bir oyun çıkartması büyük ses getirecektir."

Ali Pehlivan'ın hem yazıp hem yönettiği, Mersin Büyükşehir Belediyesince de desteklenen Sabır Taşı, ilk gösterimini 25 Haziran'da saat 14.00'de Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayında yapacak.

Oyunda başlıca rolleri Onur Aslan, Çağla Kayacık, Elanur Garip, Ufuk Ünger, Büşra Özen, Gül Çalışkan, Mustafa Altun, Nida Kölük, Emircan Özkul, Neslihan Karacan, Hasan Garip ve Hakan Tezel paylaşacak.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Niğdeli Ressam Yasemin Soydan'dan görülmemiş sanat
Yunus Emre Divanı'nın 14. Yüzyıla Ait Karaman Nüshası Satışa Çıkıyor
İstanbul Semt İsimleri: Yaşmak Sıyıran Sokak'ın Hikayesi
Yurtdışından getirilen kültürel miras Galata Kulesi’ne yansıtıldı
Asırlık Yağlıpınar Camii harabeye döndü