Malatya'daki darbe girişimi davası

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada dönemin MEBS Alay Komutanı Albay Mehmet Ergün, savunma yaptı- Ergün: "Bana sadece terör faaliyeti olduğu sö

MALATYA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Malatya'daki 2. Ordu ve 7. Ana Jet Üs komutanlıklarında görevli 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada dönemin Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler (MEBS) Alay Komutanı Albay Mehmet Ergün, savunma yaptı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Yakınca Spor Salonu'nda görülen duruşmanın sabahki bölümünde tutuklu yargılanan dönemin MEBS Alay Komutanı Ergün'ün, savunması alındı.

Darbe girişiminin yaşandığı gün izin kağıdını imzalatmak için karargaha gittiğini ancak nizamiyeden içeri alınmadığını öne süren Ergün, daha sonra makam odasındaki eşyalarını toplamak için kışlaya döndüğünü söyledi.

Kışlaya ulaştığında Albay Bahadır Erdemli'nin kendisini aradığını aktaran Ergül, ''(Komutanım neredesiniz) dedi. Ben de alayda olduğumu söyledim. Bana, 'Genelkurmaydan terör ve terör faaliyetiyle ilgili önemli bir emir geleceğini' söyledi. Detayını sorduğumda fazla bilgi vermedi, 'gelince görürsünüz' dedi. Ben de kışladaki arkadaşlara Malatya'da terör faaliyeti olabilir hazırlıklı olmada fayda var, gerekli tedbirlerin alınması yönünde söylemde bulundum." ifadesini kullandı.

Kışladaki Sinan Babaçoğlu'na mesajın gelip gelmediğini sorduğunu anlatan Ergün, savunmasına şöyle devam etti:

"O da gelmediğini söyledi. Televizyonda İstanbul'daki köprüdeki olayları gördük. PKK ya da DEAŞ terör örgütlerinin saldırı yapabileceğini ön görüyorduk. 20.00-22.40'ta sözde sıkıyönetim mesajı geldi. Sinan Babaçoğlu ile inceledik. Babaçoğlu, Engin Erikli'yi arayıp bir konuşma yaptı. 'Alay'a gelin' dedi. Kendi ismimin listede olup olmadığına baktım. Benim herhangi bir görevlendirmemin olmadığını gördüm. İlk aklımıza gelen mesajı 2. Ordu Komutanlığına iletmek istedik ama generallere ulaşamadık, 'Generaller toplantıda' diye bize mesaj geldi. Televizyondan gelişmeleri takip ediyorduk. Bunun bir kalkışma olabileceğine dair haberleri duymaya başladık. Kurmay başkanımız, Engin Erikli'yi arayarak, birliklerinize sahip olun emrini verdi. Bahadır Erdemli'yi askeri hattan aradım. Emir komuta bende değil diye telefonu Engin Erikli'ye uzattım. Engin Erikli'ye emir verdi. Bu emri uygulamayacağımız yönünde mutabık kaldık. 16 Temmuz günü eve döndüğünde eşim bana 'Sizin karargahta bir sorun çıktı mı?' diye sordu. 'Hamdolsun bir sorun çıkmadı' dedim. Eşim de bana 'eğer sizin orada bir olay çıksaydı seni asla affetmezdim' dedi."

Darbe girişiminden ilk saatlerden bu yana haberinin olmadığını iddia eden Ergün, şunları kaydetti:

"Şahsi eşyalarımı toplamak maksadıyla geri kışlaya dönmem böyle bir kanaat oluşturmuştur. Alaya gidiş nedenim net bir şekilde ortadadır. Mesaj gelmeden önce bana 2. Ordu Komutanlığından bana iletildi. Darbe girişimini bilsem neden içeriğini bildiğim bir şey için zaman kaybedeyim. 15 Temmuz tarihinde hiçbir şekilde emir komutayı devralmaya yönelik eylemim olmamıştır. Bana sadece terör faaliyeti olduğu söylendi. 'Sıkıyönetim' şeklinde bir beyan olmadı. Muhabere merkezine o gece hiç girmedim."

Ergün, yeni alay komutanı Engin Erikli'nin alaya gelişini engellediğine ilişkin iddiaları da kabul etmeyerek "22.40 sıralarında mesaj geldikten sonra Sinan Babaçoğlu'nun 'yeni Alay komutanını arayalım' demesi üzerine 'ara gelsin, gelmesinde fayda var' dedim. Engin Erikli'nin de alaya girişinin engellendiğine dair bir ifadesi olmamıştır." savunmasını yaptı.

Askeri personel olarak 22 yıl görev yaptığını dile getiren Ergün, savunmasını şöyle sürdürdü:

''Hiçbir arkadaşım bana FETÖ'cü dememiş. Herhangi dershanesine gitmedim, çocuklarım okullarına gitmedi. Bankasında hesabım yok. Hiçbir örgüt üyesiyle hiçbir irtibatım olmadı. Hain terör örgütü FETÖ ile hiçbir bağlantım yoktur. Bana verilen görev içerisinde Anayasa kurallarına bağlı milliyetçi bir subaydım, şu anda vatandaşım.''

Mahkeme Başkanı Vedat Koç devir teslim töreninden sonra alayda bir görevinin kalıp kalmadığı sorusuna Ergün, "Hayır" diye cevap verdi.

15 Temmuz'da devir teslim töreninin ne zaman yapıldığının Mahkeme Başkanı Koç tarafından sorulması üzerine Ergün, ''Saat 18.00 ila 19.00 arasında resmi olan tören yapıldı. 19.00'dan sonra kokteyl faaliyetine geçildi. Tüm personel 1 saat kaldı. Ortam güzel olduğunu için bazı arkadaş gruplarının hemen hemen 21.00-22.00'lere kadar kaldığını hatırlıyorum.'' dedi.

Devir teslim törenine katılan en üst rütbeli kişinin ve saat kaçta ayrıldığının sorulması üzerine ise Ergün, dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun'un katıldığını ve 20.45 sıralarında oradan ayrıldığını söyledi.

''Görev devir teslim yaptıktan sonra yetkin olmadığını söylemene rağmen neden o tutanağa imza attın.'' sorusuna ise Ergün, "Yardımcı olmak için kaldım. Evime gidemedim. Ben de imzaladım.'' diye yanıt verdi.

Duruşma, mahkemede hazır bulunan diğer tutuklu sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.

AA

Gündem Haberleri

Niğde'den Dubai çikolatasına farklı yorum
Antika Dükkanını Lağım Suyu Bastı: İSKİ'ye Tepki
Okulun duvarını çocuklar boyadı
Doğanşehir’de 4.9 Büyüklüğünde Deprem: Çevre İller de Sarsıntıyı Hissetti
İBB Meclisi’ne damga vuran konuşma: Gök kubbeyi başınıza yıkarız