Mali'de terörle mücadele

Amerikalı araştırmacı Lyammouri:- "Ülkedeki terörü yok etmenin yolu, silahlı örgütlerin etkileyebileceği etnik gruplara yönelik kalkınma programları oluşturmaktan geçiyor. Çünkü terör ve etnik sorunlar birbiriyle bağlantılı"

BAMAKO (AA) - MOHAMED AG AHMEDOU - Amerikalı araştırmacı Rida Lyammouri, Mali'de artan terör olaylarıyla ilgili, bölgedeki ülkelerin yıllardır terörle mücadelede hep aynı stratejiye yoğunlaştığını ancak gençlerin terör gruplarına katılma sebeplerinin etnik gruplara göre farklılık gösterdiğini belirtti.

Sahel bölgesi uzmanı Lyammouri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etnik grupların taleplerinin yerine getirilmesinin terörü yok etmede önemli bir adım olacağını söyledi.

Kısa süre önce "Mali'de Etnik Gruplarla Çalışarak Aşırıcılıkla Mücadele" adlı bir rapor da kaleme alan Lyammouri, Batı Afrika Birlik ve Cihat Hareketi'nin (MUJAO), Nijer Nehri boyunca uzanan etnik grupların hak arayışlarından faydalanarak, militan sayısını arttırmaya çalıştığını kaydetti.

Öncelikle hedefte olan etnik grupları tespit edip her birine özel kalkınma programları oluşturmak gerektiğine işaret eden Lyammouri, örneğin Peul etnik grubunun, Tuareg grubundan veya Araplardan farklı talepleri bulunduğunu ve toplulukları yöneten dinamiklerin de birbirine benzemediğini dile getirdi.

- "Teröre ve etnik gruplara dayalı sorunlar birbiriyle bağlantılı"

Lyammouri, "Mali'deki silahlı gruplar, etnik toplulukların çıkarlarını savunduklarını öne sürüyor ve Fransızca bilmemelerinden de yararlanarak onları etkilemeye çalışıyor. Yerel dili öğrenen militanlar, halkı yanlış vaazlarla kandırıyor." diye konuştu.

Hükümetin, kalkınma programlarını hayata geçirmek için etkili grup ve dini liderlerle müzakere etmesi gerektiğini de dile getiren Lyammouri, "Terör ve etnik gruplara dayalı sorunlar birbiriyle bağlantılı. Bu nedenle sorunların aynı anda çözülmesi gerekiyor. Farklı toplulukları bölmekten ziyade birleştiren yollara başvurabilecek yeni yöneticilere ihtiyaç var. Bir topluluğun çıkarları için başka bir topluluğun göz ardı edilmemesi gerekir. Yani Mali'deki sorunların giderilmesi, etnik gruplar arasındaki ilişkilerden de geçiyor." ifadesini kullandı.

Lyammouri, bazı silahlı grupların orta çıkarlar doğrultusunda ittifak kurabileceği olasılığına karşı da uyarıda bulanarak, buna örnek olarak 2012'de Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının El Kaide ile ittifakının gösterilebileceğini anlattı.

- "Örgütler hükümete karşı birleşebilir"

Moritanya sınırına yakın Nampala bölgesindeki askeri üsse geçen hafta düzenlenen ve 17 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan saldırıyı, Peul Kimliğinin Muhafazası ve Mali'de Yargının Yenilenmesi İttifakı (ANSIPRJ) ile AQMI'ye bağlı Ensaruddin grubunun üstlendiğini hatırlatan Lyammouri, "aynı çıkarlara sahip olmasalar da aynı düşmana (Mali ordusu) sahip grupların birlikte hareket etmesi" ihtimalinin unutulmaması gerektiğini belirtti.

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de, eski Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture, 22 Mart 2012'de devlet başkanı seçimine bir ay kala darbeyle yönetimden uzaklaştırılmıştı. Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla hükümet ile ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir'de, 2015'te barış anlaşması imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.

AA

Gündem Haberleri

Açık bırakılan rögara düştü, yanındaki arkadaşı dakikalar sonra fark etti
Tekirdağ’da 300 polisle dev denetim
Ambulans kaza yaptı: 7 yaralı
Virajı alamayan otomobil kaldırıma çıktı
Polis memurunun alkollü sürücü ile imtihanı