Mantar hastalığı yaz aylarında artış gösteriyor

Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Necla Eryılmaz, mantar hastalıklarının her mevsim görüldüğünü belirterek, hastalığın sıcak ve nemli yaz aylarında arttığını söyledi.

 

 

Havaların ısınmasıyla birlikte mantar hastalığının arttığını belirten Dermatoloji Uzman Dr. Necla Eryılmaz, sık karşılaşılan mantar hastalıkları arasında bulunan ayak mantarı hastalığının erkeklerde daha sık görüldüğünü belirtti. Dr. Eryılmaz, “Ayak mantarı parmak aralarında ve ayak tabanında; soyulma, kaşıntı, bazen kuruluk ve sulantılı kabarcıklar şeklindedir. Uzun süreli ayakkabı içinde kalma, ortak kullanım alanı veya eşyalar aracılığıyla mantar bulaşma riskini artırır. Yazın terleme artınca hastalık pik yapar, tedavi edilmezse yıllar boyu sürer. Tırnaklara geçerek sararma, kalınlaşma ile tırnak mantarını oluşturur. Ayak kokusu yapar. Daha da önemlisi parmak aralarındaki ince çatlaklardan bakteriyel enfeksiyonla bacakta şişlik ve damar problemlerine yol açar. İyi bir tedavi ile hastalık biter” dedi.

 

"Gövde mantarları aşırı terleme, fazla kilo, diyabet, kötü hijyen nedeniyle sık görülür"

Bir diğer mantar türünün gövde mantarları olduğunu kaydeden Dr. Eryılmaz, “Gövde mantarları aşırı terleme, fazla kilo, diyabet ve kötü hijyen nedeniyle erişkin dönemde sık görülür. Çocuklarda en sık sebebi ise kediler başta olmak üzere evcil hayvanlardan bulaşır. Kırmızı, kaşıntılı, çevreye doğru genişleyen döküntü şeklindedir” diye konuştu.

Saçlı deri mantarlarının ise ergenlik öncesi çocuklarda görülen bir mantar türü olduğunu ifade eden Dr. Eryılmaz, “Tedavi gecikirse kalıcı saç kaybına yol açan ciddi bir tablodur. Çocuklarda saçlı deride kaşıntı, kepeklenme ve kırık saçlar görülürse acilen bir dermatoloğa başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

 

"Mantar hastalığına eşlik eden diyabet gibi hastalık varsa kontrol altına alınmalıdır"

Mantar hastalıklarında uygulanan düzensiz tedavinin mantar hastalığının en büyük sebebi olduğunu vurgulayan Dr. Eryılmaz, “Tedavi süresi bazen aylar olabilir. Eşlik eden diyabet gibi hastalık varsa kontrol altına alınmalıdır. Düzensiz tedavi, geçmeyen mantar hastalıklarının en büyük sebebidir. Ayak mantarlarında tekrarlayan enfeksiyonlar bacakta ciddi lenfödem, damar problemleri ile sonuçlanabilir” dedi.

Dr. Eryılmaz, mantar hastalıklarından korunma yollarını ise şöyle sıraladı:

“Sıcak havalarda sıkı giysilerden kaçınmak. Özellikle ayakları yıkadıktan sonra kurulamak. Enfekte hayvanlarla temastan kaçınmak. Havuz gibi ortak kullanım alanlarında dikkatli olmak.” 

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?