Marmara Denizi'ndeki depremler

KOÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kurtuluş:- "Son deprem, küçük bir sağ yanal doğrultu atım bileşeni olan ters faylanmadan meydana gelmiştir. Depremin, Yalova-Adalar ve Yalova-Armutlu Fay Hatları üzerinde yer almaması, bu depremin lokal bi

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, Marmara Denizi'nde en son meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin, küçük bir sağ yanal doğrultu atım bileşeni olan ters faylanmadan meydana geldiğini belirterek, "Depremin, Yalova-Adalar ve Yalova-Armutlu Fay Hatları üzerinde yer almaması, bu depremin lokal bir kırıktan meydana geldiğini göstermektedir." dedi.

Kurtuluş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nin Yalova açıklarında 23 Haziran'da 3,6 ve 25 Haziran'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini anımsattı.

Bölüm olarak bölgedeki deprem aktivitelerini sürekli olarak takip ettiklerini, bu depremleri de araştırma görevlisi Evrim Yavuz ile incelediklerini anlatan Kurtuluş, "Marmara Denizi'ndeki depremler, bölgede sismik aktivitenin yeniden harekete geçmesinin bir işareti olarak yorumlanabilir. Bundan sonraki aşamalarda oluşacak depremlerin tekrarlanma periyodu ve büyüklüğü önem arz etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Yakın zamanda, 5 Aralık 2015'te Gemlik Körfezi'nde, 10 Mart 2016'da Sakarya Akyazı'da ve 7 Haziran 2016'da da Bursa Gürsu'da meydana gelen depremlerin de bu bölgedeki Kuzey Anadolu Fay Zonu kollarının tümünde aktivitenin devam etmekte olduğuna dikkati çeken Kurtuluş, şöyle konuştu:

"Son oluşan 4,4 büyüklüğündeki 25 Haziran depreminin merkez üssü Yalova açıklarında Çınarcık baseninin biraz güneyine düşmektedir. Bu deprem, küçük bir sağ yanal doğrultu atım bileşeni olan ters faylanmadan meydana gelmiştir. Depremin, Yalova-Adalar ve Yalova-Armutlu Fay Hatları üzerinde yer almaması, bu depremin lokal bir kırıktan meydana geldiğini göstermektedir. Böylece bu depremin, ileride oluşabilecek büyük bir depremin öncülerinden biri olduğunu kabul etmek çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır."

Kurtuluş, depreme her zaman hazır olunması gerektiğini dile getirerek, deprem anında ev içinde nerelerde toplanılacağı ve nasıl hareket edileceğine dair planların yapılmasının önem arz ettiğini vurguladı.

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti