İZMİR (AA) - İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, 17 Ağustos'ta depremin yaşandığı bölgede yapılaşmada ve yapılarda karşılaşılan en yaygın hataların tespit edildiğini, İzmir'de de benzer hataların olmaması için önlemler alınarak, uygulamalara ilişkin çalışmalar gerçekleştirildiğini kaydetti.
Varan, Marmara Depremi'nin 17'nci yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biri olan bu depremde resmi raporlara göre 18 bin 373 kişinin hayatını kaybettiğini, 48 bin 901 kişinin yaralandığını, 505 kişinin de sakat kaldığını aktardı.
İzmir'in de "1'inci derece deprem bölgesi"nde yer aldığının altını çizen Selahattin Varan, müdürlük olarak özellikle afet öncesinde tedbir alınmasının gerekliliğinden hareketle, kentteki yapılaşmayla ilgili uygulamaya yönelik bir dizi önlemlerin alınmasının sağlandığını, bu önlemlerin kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmaların da devam ettiğini ifade etti.
Varan, bu önlemlerin alınması aşamasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce, "hatırlama, bilinçlenme, ders çıkarma ve eksiklikleri görme" eksenli çalışmalar yürütüldüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:
"Öncelikle 17 Ağustos depreminin yaşandığı bölgede yapılaşmada ve yapılarda karşılaşılan en yaygın hatalar tespit edilmiş olup, ilimizde de benzer hataların olmaması için önlemler alınarak, uygulamaların yapılmasına ilişkin çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Ruhsatsız ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi için konuyla ilgili tüm muhataplarca bu konudaki takip ve denetimin sıkı bir şekilde yapılması konusu valilik genelgesi ile talimatlandırılmıştır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce, yaşanan doğal olayların afete dönüşmesinin 'doğal' olmadığının bilinci ve afetlere karşı alınacak önlemlere ilişkin katılımcı, bilgiye dayalı, ortak akıl üretilmesi konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiği anlayışı içinde, depreme karşı gerekli uygulamaların yürütülmesine özen gösterilmektedir."
İzmir genelinde bina yaş ortalamasının 25 ve üzeri olduğunu, kaçak yapılaşmanın Sayıştay raporlarında yüzde 60-65 olarak tespit edildiğini belirten Selahattin Varan, sağlıklaştırma ve yenileme alanlarının İzmir genelinde 4 bin 371 hektar olduğu ve 313 bin binanın kentsel yenileme kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin düşünüldüğünü vurguladı.
Varan, İzmir'de toplam 918.16 hektar alanın "riskli alan" ilan edildiğini aktararak, yapılan analizlere ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Bu riskli alanlardan etkilenen kişi sayısı 97 bin 950 kişi olup, yıkılacak olan yapı sayısı 35 bin 836, toplam mahalle sayısı ise 33'tür. Müdürlüğümüzce yürütülen riskli yapı tespitlerinde; müracaat yapılan toplam riskli yapı sayısı 6 bin 724, sonuçlanan toplam riskli yapı sayısı 6 bin 256, toplam bağımsız bölüm sayısı 14 bin 777, konut bağımsız birim sayısı 12 bin 357, iş yeri bağımsız birim sayısı 2 bin 240, yıkımı gerçekleştirilen toplam riskli yapı sayısı 2 bin 750, yıkımı gerçekleştirilen toplam bağımsız birim 6 bin 676, konut bağımsız birim sayısı 5 bin 870, iş yeri bağımsız birim sayısı 806'dır.
Sonuç olarak; İzmir ilimiz deprem konusunda en riskli illerin de başında yer almaktadır. Hem yapı stoku açısından hem de nüfusun büyüklüğü açısından 17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin benzeri veya üzeri büyüklükte bir deprem ciddi kayıplar vereceği muhtemel bir ilimizdir."
AA