MANİSA (AA) - Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde fay hattı üzerinde bulunan ve hasarları olan 97 ev ve iş yeri hakkındaki yıkım kararı, Marmara Depremi'nin 17. yılında uygulanmaya başladı.
Sarıgöl ilçesinde 1969'da meydana gelen deprem sonrası hasar oluşan ve 2008'de Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığınca hazırlanan etüt çalışmasında "Afete Maruz Bölge" raporu verilen Ayan Mahallesi'nde, tahliye edilen evlerle ilgili yıkım kararı nedeniyle ilk kepçe vuruldu.
Marmara depreminin yıl dönümünde iş makineleri, Kumyolu Caddesi'ndeki yıkıma 4 katlı binayla başladı.
Sarıgöl Kaymakamı Çetin Kılınç, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıgöl'deki depremde ev ve iş yerlerinde hasar meydana gelen Ayan Mahallesi'nin 2008'de "Afete Maruz Bölge" olarak belirlenmesinin ardından, bölgedeki binaların tahliyesine başlandığını söyledi. Vatandaşların büyük bölümünün TOKİ ve AFAD tarafından yaptırılan konut ve iş yerlerine yerleştirildiğini belirten Kılınç, bölgedeki binaların bir sarsıntıda yıkılabilme ihtimali bulunduğunu aktardı.
Konuyu, Manisa Valiliği, İl Afet Müdürlüğü ve Sarıgöl Belediyesi ile uzun süredir istişare ettiklerini ve aldıkları kararlar doğrultusunda çalışma sürdürdüklerini ifade eden Kaymakam Kılınç, şöyle devam etti:
"Bölgedeki vatandaşlarımızın konutlarını terk etmeleri konusunda iletişimlerimiz sonucu anlaşma sağlandı. Vatandaşımızın buradan çıkma konusunda üzüntüsü, mutsuzluğu, huzursuzluğu olmadan bu işlemi gerçekleştirdik. Gerek konutlarda gerekse iş yerleri konusunda vatandaşımızın hiçbir mağduriyeti olmadı. Yıllardır büyük bir risk taşıyan bu sorunun önüne geçtik."
Kılınç, çalışmaların önemine dikkati çekmek için yıkımın 17 Ağustos'ta Marmara'da meydana gelen ve ülkeyi derinden etkileyen depremin 17. yılında başlatıldığını da sözlerine ekledi.
Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk ise Ayan Mahallesi'nin ilçenin eski yerleşim yeri olduğunu dile getirdi.
Bölgede, fay hatları sebebiyle kırılmaların etkili hissedildiğine ve risk nedeniyle çalışma başlattıklarına işaret eden Selçuk, şunları söyledi:
"Bölgede 93 konut, 4 iş yeri yer alıyor, 100 afetzede tespit edilmiş. 2014'te ilgili yazıları mülkiyet sahiplerine ulaştırdık, kısa süre içerisinde bu bölgeyi terk etmeleri gerektiğini, artık buraların yıkılması gerektiğini tebliğ ettik. Yaklaşık 3 ay önce Valilik, Kaymakamlık, Afet İşleri İl Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak bu konut ve iş yerlerinin yıkılmasına yönelik karar aldık. Bu binalarda yaşamak oldukça riskli. Bu sebeple titiz ve kararlı bir çalışma ile bölgeyi temizleyeceğiz. Sarıgöl ilçesi, büyük bir fay kırığın üzerinde oturuyor. Olası bir can kaybını hiçbirimizin yüreği kaldıramaz. Dolayısıyla bizim de ilgili belediye olarak bu işin üzerine gitmemiz gerekiyordu. Bunu kararlılıkla sürdürdük."
Selçuk, ilk yıkımın Kumyolu Caddesi'ndeki Hüseyin Öz'e ait 4 katlı iş yerinde gerçekleştirildiğini, 97 ev ve iş yerinin yıkılacağını kaydetti.
AA