Mars yolculuğunda uyku kaçıran haber!

Mars’a seyahat görevi simülasyonunun ilk sonuçları alınmaya başlandı. Amerikan Ulusal Bilim Akademisi’nin yayınladığı araştırmaya göre, astronotların yaşadığı problemlerin başında uyku düzenlerinin bozulması geldi.

Bulgulara göre her astronot gezegenler arası seyahat için uygun olmayabilir. ‘Kızıl Gezegen’ Mars 500 similasyonu, Haziran 2010 ile Kasım 2011 arasında Moskova’da, uzay aracı gibi tasarlanmış bir kapsülde başlatıldı. Simülasyona üç Rus, iki Avrupalı ve bir Çinli gönüllü katıldı. Gönüllü astronotlara, dünya ile yalnız kısa süreli görüşme izni verildi. Kaldıkları mekanda tek bir pencere bile yoktu ve gerçek bir seyahatte Dünya ile Mars arasındaki mesafeden kaynaklanabilecek iletişim gecikmeleri de protokolde aynen uygulandı.

BİR GÜN 25 SAAT

Görev sırasında ekipten bir kişi, gece/gündüz ritmini tamamen kaybetti. Günü 24 saat yerine 25 saat olarak yaşamaya başlayan astronot, 12 günün sonunda ekip arkadaşlarıyla tüm senkronizasyonunu kaybetti. Diğer arkadaşları günlük görevlerini yerine getirirken onun için saat gece yarısı oluyordu. Deneyde görev alan astronotlardan bazıları da tecritten dolayı depresyona girdi. Pennsylvania Üniversitesi’nden Profesör Mathias Basner, “Bu deney bize kişiler arasında adaptasyon sağlamak bakımından bir takım farklar olduğunu gösterdi. Bizim burada yapmamız gereken doğru kişilerden bir ekip oluşturmak ve onları gerçek görev için tam anlamıyla hazırlamak” dedi.

Teknoloji Haberleri

Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900
Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı