Mavi Balina-2016 Davet Tatbikatı

Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen tatbikat, 11 ülkenin katılımıyla gerçekleştiriliyor - Tatbikatta Türkiye'den 5 fırkateyn, 5 denizaltı, 2 hücumbot, bir korvet, bir lojistik destek gemisi, 2 deniz karakol uçağı, 6 helikopter, Türk Hav

MUĞLA (AA) - Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Mavi Balina-2016 Davet Tatbikatı" 11 ülkenin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Donanma Komutanlığı tarafından planlanan tatbikat kapsamında gözlemcilere ve basın mensuplarına Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üssü'nde demirli bulunan TCG Oruçreis Fırkateyninde brifing verildi.

Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele ve Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uca, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Bülent Turan'ın da yer aldığı brifingde, tatbikatın önemi, amacı ve safhaları hakkında bilgi aktarıldı.

Brifingde Mavi Balina-2016'nın Türk Deniz Kuvvetlerinin ev sahipliğinde, NATO, Amerika Birleşik Devletleri, Bulgaristan, Pakistan ve Romanya Deniz Kuvvetleri unsurları ile Türkiye'den deniz ve hava kuvvetleri unsurlarının katılımıyla 19-28 Kasım'da Doğu Akdeniz'de icra edildiği kaydedildi.

Brifingde, tatbikatın amacının, katılan birliklerin gerçek harekat ve görevlere hazırlıklarını desteklemek, birliklerin koordineli denizaltı savunma harbi, denizaltı ve deniz hava harekatı eğitimlerine imkan sunmak olduğu belirtildi.

Tatbikatın Türk Deniz Kuvvetleri tarafından iki yılda bir "Davet Tatbikatı" olarak planlandığı ifade edilen brifingde, şunlar kaydedildi:

"Mavi Balina ve benzeri davet tatbikatları Deniz Kuvvetlerimizin, diğer ülke ve NATO unsurları ile koordineli harekat icra etmesine imkan tanımakta, işbirliği ve bilgi paylaşımı konularında fayda sağlamaktadır. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından planlanan ve icra ettirilen bu tatbikata katılım konusunda gösterilen yoğun ilgi, Deniz Kuvvetlerimizin dost ve müttefik devletlerin deniz kuvvetleri ile olan yakın işbirliği ve birlikte çalışabilirliğinin bir göstergesi olmasının yanı sıra birleşik ve müşterek tatbikat planlaması ve icrası açısından geldiği yüksek seviyeyi ortaya koymaktadır. Bu tatbikatla Deniz Kuvvetleri personelimizin tatbikat planlama ve icra etme kabiliyetinin geliştirilmesi, dost ve müttefik ülke deniz kuvvetleri unsurları ile ortak usullerin ve taktiklerin denenmesi, birlikte çalışabilirliğin artırılması, bilgi ve tecrübe paylaşımı hedeflenmektedir."

Birifingte Mavi Balina Davet Tatbikatı devamında 25 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında Nusret 2016 Davet Tatbikatının da İzmir Körfezi'nde icra edileceği vurgulandı.

-"Tatbikatın Doğu Akdeniz'de gelişen faaliyetlerle bağlantısı yok"

Brifingde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, tatbikatın bir yıl öncesinden planlandığını ve Doğu Akdeniz'de gelişen faaliyetlerle bağlantısı olmadığını söyledi.

Tatbikatın amacının, denizaltı tehdidine karşı katılımcı unsurların eğitimlerini pekiştirmek olduğunu belirten Kösele,"Doğu Akdenizle bir bağlantı kurmak, tatbikatın hedefleri arasında bulunmamaktadır. Türk Deniz Kuvvetleri, bölgesinde icra ettiği gerek geçiş eğitimleri gerek davet tatbikatları ile sadece NATO bağlısı olan birliklerle değil aynı zamanda dost ülkelerle de bir araya gelerek, bu tür eğitimleri pekiştirmektedir." dedi.

Mayın tehdidi gibi önemli bir tehdit olması sebebiyle tatbikatlarla denizaltı tehdidi üzerinde katılan birliklerin eğitimlerini geliştirmeyi amaçladıklarına işaret eden Kösele, "Önümüzdeki hafta başlayacak Nusret Davet Tatbikatında ise mayın harbi ile ilgili eğitimleri düzenleyeceğiz. Türk Deniz Kuvvetlerinde görev yapan birliklerin, karargahların sadece planlama açısından değil birçok ülkenin katılımıyla birlikte icra edilecek tatbikatlar açısından da arzu edilen seviyenin üstüne çıktığını görmekteyiz." diye konuştu.

- Tatbikat 3 safhadan oluşuyor

Mavi Balina-2016 Tatbikatı 3 safhada gerçekleştirilecek. Tatbikatın ilk safhası limanda icra edilecek eğitim öncesi toplantıları ve sosyal etkinlikleri kapsıyor. Temel seviyeden ileri seviye kadar denizaltı savunma harbi eğitimlerinden oluşan tatbikatın ikinci safhasında unsurların koordineli denizaltı savunma harbi, denizaltı ve deniz hava harekatı icra edilecek.

Tatbikatın üçüncü safhasında 29 Kasım'da Aksaz ve Dalaman'da tüm katılımcıların eğitimleri ve müteakip tatbikatlar için çıkarılacak dersler tartışılacak.

- Tatbikata katılan unsurlar

Tatbikata, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının yanı sıra, ABD, Bulgaristan, Pakistan ve Romanya Deniz Kuvvetleri unsurları ile Türkiye'den Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurları katılıyor.

Tatbikatta Türkiye'den 5 fırkateyn, 5 denizaltı, 2 hücumbot, bir korvet, bir lojistik destek gemisi, 2 deniz karakol uçağı, 6 helikopter, Türk Hava Kuvvetlerinden 2 F 16, ve VLF BAFA (Denizaltı Cevapsız Yayım İstasyonu) bulunuyor.

NATO kuvveti olarak NATO Deniz Komutanlığından bir süratli analiz timi, ABD'den USS Carney muhribi ile bir deniz karakol uçağı, Pakistan Deniz Kuvvetleri'nden PNS Alamgir fırkateyni, Bulgaristan'dan BGS Verni Fırkateyni, Romanya'dan Ros Macellariu korveti yer alıyor. Ayrıca ABD, Bahreyn, Gambiya, Gürcistan, Kuveyt, Lübnan, Nijerya, Pakistan, Romanya ve Suudi Arabistan'dan 17 gözlemci, 2 karargah subayı ve bir süratli analiz timi de tatbikatta bulunuyor.

Brifing sonunda Kösele ile tatbikata katılan ülkelerin gemi komutanları ve gözlemciler fotoğraf çektirdi.


AA

Gündem Haberleri

Okulun duvarını çocuklar boyadı
Doğanşehir’de 4.9 Büyüklüğünde Deprem: Çevre İller de Sarsıntıyı Hissetti
İBB Meclisi’ne damga vuran konuşma: Gök kubbeyi başınıza yıkarız
3 renkli taban makinesi AYSAF'ın ilgi odağı oldu
Boğaz’daki kaçak villanın son hali havadan görüntülendi