Medeniyetlere ev sahipliği yapan Şam’ın kalbi Emevi Camii

27 Kasım’dan bu yana Esad rejimi güçleriyle çatışan muhalif silahlı gruplar, Suriye’nin stratejik öneme sahip Humus ilindeki başarılarının ardından Şam’a girmeyi başardı. Muhaliflerin Esad rejimini devirmesi, ülkede bayram havası estirdi.

Şam sokaklarında sevinç gösterileri yapılırken, Suriyeliler Emevi Camii’nde toplanarak dualarla bu zaferi kutladı. Tarihi 1310 yıl öncesine dayanan Emevi Camii’nden yükselen tekbir sesleri dikkat çekerken, caminin tarihi de yeniden gündeme geldi.

Ebu Ubeyde Bin Cerrah ve Şam’ın Fethi

Hz. Ömer döneminde İslam ordularının başkumandanlığına getirilen Ebu Ubeyde Bin Cerrah, 634-636 yılları arasında Bizans’ı mağlup ederek Lübnan, Filistin, Suriye ve Ürdün’ü kapsayan Bilad-ı Şam bölgesini fethetti. Dönemin merkezi olan Dımeşk’e (bugünkü Şam) giren Ebu Ubeyde, Roma döneminde Jüpiter’e adanmış bir pagan tapınağı ve ardından Aziz Yahya Kilisesi olarak kullanılan yapının bir kısmını Müslümanların ibadetine açtı.

Aziz Yahya Kilisesi’nden Emevi Camii’ne

Müslüman nüfusun artışıyla kilisenin tamamen camiye dönüştürülmesine karar verildi. 6. Emevi Halifesi Velid bin Abdülmelik, 705 yılında caminin inşasına başladı. 714 yılında tamamlanan Emevi Camii, Roma ve Arap mimarisinin birleşimiyle ortaya çıkan bir şaheser oldu. Selçuklu, Memluk ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli restorasyonlarla günümüze ulaşan cami, Mescid-i Nebevi’den ilham alınarak inşa edildi.

Emevi Camii’nin Mimari ve Kültürel Önemi

Tarihçi Zafer Bilgi, Emevi Camii’nin İslam mimarisinde "Ulu Cami" geleneğini başlatan eserlerden biri olduğunu belirtti. Bilgi, caminin Osmanlı ve Emevi kimliğini yansıtan bitkisel ve geometrik süslemeleriyle sanat tarihinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Ayrıca külliye olarak inşa edilen cami, çevresindeki hanlar, hamamlar ve sosyal alanlarla şehir hayatının merkezi oldu.

Emevi Camii ve Kutsal İnançlar

Emevi Camii’nin en dikkat çeken unsurlarından biri, Hz. İsa’nın kıyamet günü öncesinde caminin minaresine ineceği inancıdır. Bu inanç, camiyi yalnızca bir ibadet mekânı değil, aynı zamanda Müslümanlar için sembolik bir diriliş noktası haline getirmiştir.

Tarihin Tanığı Bir İbadet Mekânı

Zafer Bilgi, Emevi Camii’nin cihat ve fetih kültürünün yayıldığı bir merkez olarak İslam coğrafyasında büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Roma, Bizans, Emevi ve Osmanlı dönemlerini gören cami, bugün de İslam dünyasının önemli sembollerinden biri olmaya devam ediyor.

Emevi Camii, hem tarihi mirası hem de dini ve kültürel değerleriyle dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlamayı sürdürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Hain Filmi İzleyiciyle Buluşuyor
Bu Çocuğun Herşeyi Değişmiş Bakışları Değişmemiş: Tan Sağtürk'ü Gören Tanıyamıyor
Zeki Müren'i Türkiye'de Bir Tek Onlar Hatırladı
Türkiye’nin paha biçilemez kitapları bu kütüphanede
Antalya, D-8 Teşkilatı'nın İlk Turizm Şehri Oldu