ÇORUM (AA) - Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un eşi Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, "Sadece İskilipli Atıf Hoca'yı asmakla kalmıyorsunuz, bir de onun evladını, eşini çok zor durumlara düşürüyorsunuz. Bundan sonraki nesli çok zor durumlara düşürüyorsunuz. Bir kişi çekmiyor bir ızdırabı, bir sürü insana mal olan bir şey." dedi.
İskilipli Atıf Hoca'nın ölümünün 91'inci yılı dolayısıyla Çorum'un İskilip ilçesinde "Medreseden Darağacına İskilipli Atıf Hoca" paneli gerçekleştirildi. Çorum Belediyesi, İskilip Belediyesi, Hitit Üniversitesi ve Atıf-Der'in organizasyonuyla Metin Alkan Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen panelde, kaleme aldığı ''Frenk Mukallitliği ve Şapka'' adlı eserinden dolayı Ankara İstiklal Mahkemesince idam edildiği bilinen İskilipli Atıf Hoca'nın idamı, yaşantısı, düşünceleri ve toplum üzerindeki etkisi ele alındı.
Atıf-Der Başkanı Erdal Bıyık, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Atıf Hoca'nın 91 yıl önce hukuksuz bir şekilde idam edilerek şehit düştüğünü belirterek, "Dernek olarak en önemli amacımız, Atıf Hoca ve coğrafyamızda yapılan tüm alim katliamlarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak, gelecekte yeni alimlerin yetiştirilebilmesi için uygun ortamların hazırlanmasına vesile olmak ve içinde bulunduğumuz durumları gerçek tarihimizin ve olayların araştırılarak, doğru olanları ve hileyle katledilmiş bu alimlerimizin iadeyi itibarlarının verilmesini sağlamaktır." dedi.
İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma da Atıf Hoca'nın İskilipli olmasıyla gurur duyduklarını vurgulayarak, "Hukukçu olmayan bir mahkeme tarafından, yazdığı bir kitapta şapka kanununa muhalefet ettiği bahanesiyle işlenen hukuk cinayeti, ülkemizde ve Müslüman ülkelerde derin bir üzüntüye neden olmuştur." diye konuştu.
- "Bir kişi çekmiyor bir ızdırabı, bir sürü insana mal olan bir şey"
Panelistlerden Prof. Dr. Kurtulmuş da üniversitenin idari binasının, idam edilen eski başbakanlardan Adnan Menderes'in başbakanlık yaptığı bina olduğunu, ayrıca İskilipli Atıf Hoca'nın da Ankara'da yargılandığı dönemde halen üniversitenin bulunduğu binanın alt katında hapis yattığını söyledi.
Atıf Hoca'nın hapis kaldığı odayı mescit olarak kullandıklarını dile getiren Kurtulmuş, üniversite içerisinde Adnan Menderes ve İskilipli Atıf Hoca ile ilgili bir müze oluşturmak istediklerini kaydetti.
Türkiye'nin zor dönemlerden geçtiğini, kendisinin de başörtüsü yasağı nedeniyle daha önce üniversiteden atıldığını dile getiren Kurtulmuş, şöyle konuştu:
"Ortaokulda bir sene şapka giymiş birisi olarak, bir şeyi zorlamanın ne kadar zor olduğunu bilen bir insanım. Ben de üniversiteden 'başörtülüyüm' diye atıldım. Arkadaşlarımız, hocalarımız 'senin pozisyonun çok önemli, neden başını açmıyorsun?' diye sordular. Ben de o zaman onlara, 'Benim 1 yaşındaki oğluma beğenmediği tişörtü giydiremiyorum. Yani birileri istedi diye nasıl başörtümü çıkaracağım? Birileri istediği diye kendi inandığım şeylerden nasıl vazgeçeceğim?" demiştim ancak maalesef bu ülkede çok şeyler yaşandı. Ezan Türkçe okundu, bir sürü mazlum insanlar asıldı. İnsanların bir de özel hayatları var. Sadece İskilipli Atıf Hoca'yı asmakla kalmıyorsunuz, bir de onun evladını, eşini çok zor durumlara düşürüyorsunuz. Bundan sonraki nesli çok zor durumlara düşürüyorsunuz. Bir kişi çekmiyor bir ızdırabı, bir sürü insana mal olan bir şey."
- "Biz son adayız, son ümidiz. Ümmetin sığınacak başka bir yeri de yok"
Türkiye'nin yer aldığı coğrafyanın zorlu bir bölge olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Biz böyle bir coğrafyada oturuyoruz. Onun için sıkıntılarımız hiç bitmiyor. 15 Temmuz'u hep beraber yaşadık. Bitmeyecek gibi görünüyor. Türkiye'yi şimdi de ekonomik savaşla çökertmeye çalışıyorlar ama ben hep şuna güvenirim ve inanırım. Biz son adayız, son ümidiz. Ümmetin sığınacak başka bir yeri de yok. Onun hürmetine Rabbim bize merhametiyle, rızkıyla muamele ediyor. Bu lütfun ve merhametin inşallah devam etmesi için bizimde dualara çok ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.
Panelde Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaramış ve tarihçi Mustafa Armağan da Atıf Hoca'nın idamı ve toplum üzerindeki etkisi üzerine sunum yaptı.
Atıf Hoca'nın mezarının İskilip'e getirildiği dönemde İskilip Belediye Başkanı olan Merkez Valisi Orhan Öztürk ile eski Milletvekili Mehmet Sılay ise Atıf Hoca'nın kabrinin araştırılması ve İskilip'e getirilmesi sırasında yaşadıklarını anlattı.
Panele AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, İskilip Kaymakamı Bahadır Güneş, Atıf Hoca'nın torunu Ahmet Faruk İmal da katıldı.
AA