Konya'da Meram Mehmet Beğen Ortaokulu tarafından yürütülen Erasmus Projesi kapsamında öğrenciler, gelecek nesiller için sürdürülebilirlik konusunda keşif yapıyor.
İnsan, doğası gereği doğduğu andan itibaren yaşamının devamlılığı için birçok ihtiyaca sahiptir. Günlük yaşantımızda ihtiyaçlarımızın karşılanmasını bekler, sahip olduğumuz kaynaklara yöneliriz. Bu kaynakların gelecek nesilleri düşünerek kullanılmasına “sürdürülebilirlik” denir. Yani kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek nesillerin de bizim gereksinimlerimizi giderdiğimiz kaynaklara ihtiyaçları olacağını düşünüp doğal ve yapay her türlü kaynağı ona göre kullanmak sürdürülebilirliktir. İçinde bulunduğumuz zamanın ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını, ekosistem üzerinde olumsuz etki yaratmaksızın ve gelecek nesillerin olanaklarına zarar vermeden karşılamak sürdürülebilirliğin temelidir.
Sürdürülebilirliği kısaca özetlemek gerekirse “Çevrenin, ekonominin ve toplumun dengeli bir biçimde yönetilmesidir.” diyebiliriz.
Sürdürülebilirlik denince akla gelen ilk şey genellikle çevresel tanımıdır ama bu düşünce tam olarak doğru değildir. Çünkü sürdürülebilirlik; ekonomik, sosyal koşular vb. kavramları kapsayan bütünsel bir bakış açısıdır.
Çevresel Sürdürülebilirlik
Çevreyi ilgilendiren tüm sistemlerin dengede tutulması ve doğal kaynakların insanlar tarafından kendilerini yenileyebilecek oranda tüketilmesidir. Çevresel sürdürülebilirliğe atık yönetimi ve su yönetimi örnek olabilir.
Sürdürülebilir Kalkınma
Sürdürülebilir kalkınma, ülkelerin ekonomik ve sosyal hedeflerini “sürdürülebilirlik” olarak belirlemesidir. İnsan ile doğa arasında denge kurarak doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin de imkânlarını karşılamasına izin verecek şekilde yaşamı ve kalkınmayı programlamaktır.
Sosyal Sürdürülebilirlik (Toplumsal Sürdürülebilirlik)
Yaşam kalitesinin yüksek olduğu, her alanda hakların korunduğu, farklılıklara saygı duyulan, ayrımcılık ve ırkçılığın olmadığı yaşamı ilke edinen kavramdır. Sosyal sürdürülebilirliğin birçok örneği mevcuttur. Ülke ve şehir gibi büyük bir topluluktan bir köy veya kasabaya kadar; ailenize bile indirebilirsiniz bu kavramı. Çünkü aile iki kişi de olsa, sekiz kişi de olsa toplumsal bir birimdir. Yani aile ile alınan bazı yeni kararlar bile sosyal sürdürülebilirlik için önem taşır.
Sürdürülebilir Yaşam
Sürdürülebilir yaşama, en temel tanımıyla bir kişinin çevresel etkilerini hem dünya hem de kişi için sürdürülebilir olacak şekilde azaltmayı amaçlayan yaşam şekli diyebiliriz. Yani, doğal kaynaklar üzerindeki zararı en iyi oranda azaltmaktır.
Farkında olmadan yaptığımız her küçük alışkanlık aslında çevreye, ekonomiye ve sosyal yaşama büyük zararlar verir. Sanılanın aksine sürdürülebilirlik için attığımız her adımın büyük etkileri vardır. Birkaç örnek vermek gerekirse: Su ve enerji tasarrufuna önem verilmeli, toplu taşıma kullanımına özen gösterilmeli, yürünebilecek mesafeler yürünmeli veya bisiklet kullanılmalı, plastiksiz yaşama geçilmeli, geri dönüşüm ve yeniden kullanıma önem verilmeli, faturalar internetten ödenmeli ya da kullanılmadığı zaman fiş çekilmelidir. İhtiyacımız olmayanı satın almamak, aldığımız ürünlerin sürdürülebilir olmasına dikkat etmek ,organik hammadde kullanılan ürünler tercih gibi bazı önlemler çok basit gibi gözükse de sürdürülebilirlik konusunda çok önem arzediyor ve doğaya verilen zararı azaltıyor.
Peki, gelelim sürdürülebilirliğin önemine.
Sürdürülebilirlik neden önemlidir?
Aslında dışarıdan bir müdahale olmadıkça doğal kaynaklar bizim için yeterince çoktur. Ancak bizim ilgisizliğimiz, sonsuz gibi düşünülen kaynakların bile bir gün tükenebileceğini gösteriyor. İşte sürdürülebilirlik de burada devreye giriyor. Sürdürülebilirlik sayesinde tüm bu negatif etkileri pozitife çevirebiliriz. Yani her şey bizim elimizdedir. Öncelikle sürdürülebilirliğin önemini benimsemeli ve hayatımızı bu doğrultuda şekillendirmeliyiz. Birey olarak yapılan her hareket topluma büyük faydalar sağlar. Aydınlatma, ısınma, temizlik, giysi ve hatta beslenme gibi günlük ihtiyaçlarımızda yapacağımız değişiklikler sayesinde küçük gibi gözüken ama oldukça büyük adımlar atılabilir. Atılan bu adımlar zincire yeni bir halka ekleyecek ve en sonunda sağlıklı bir dünya, refah seviyesi yüksek bir yaşam ve güzel bir gelecek bizi bekliyor olacak.
Zeynep Tuana Yılmaz
Mehmet Beğen Ortaokulu 7/ A sınıfı