Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor: Tarama Yaşı ve Yöntemleri

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak öne çıkıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Okuş, meme kanseri taramalarının aksatılmaması gerektiğini belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.

Dünya genelinde ve ülkemizde kadınlar arasında en sık görülen kanser türü meme kanseri. İstatistiklere göre her 8 kadından 1'i yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma riski taşıyor. Bu noktada meme kanseri taramaları, hastalığı erken evrede yakalayarak tedavi şansını artırmada hayati bir rol oynuyor. Medicana Konya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Okuş, meme kanseri taramalarının korunma amaçlı yapıldığını ve erken teşhis ile ölüm oranlarının ciddi şekilde azaltılabileceğini belirtiyor.

Meme Kanseri Taraması Ne Zaman Başlamalı?

Doç. Dr. Ahmet Okuş, meme kanseri taraması için kişinin herhangi bir şikayeti olmasına gerek olmadığını vurguluyor. Meme kanserinde taramanın amacı, hastalığın erken dönemde teşhis edilerek hastaya yaşam şansı kazandırmak. Meme organına sahip her bireyin meme kanseri riski taşıdığına dikkat çeken Okuş, "Tarama ile erken teşhis edilen meme kanserleri, tedavi şansını ve kanserle mücadele gücünü artırır" dedi.

25 yaşından itibaren kişinin kendi kendine meme muayenesi yapmasının önerildiğini belirten Okuş, 30 yaş itibarıyla hekim kontrollerine başlanabileceğini söyledi. Özellikle 30-40 yaş arası 2-3 yılda bir kontrol yapılması, 40 yaş sonrası ise yıllık taramaların ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Aile Öyküsü Olanlar İçin Tarama Yaşı Değişebilir

Meme kanseri taramasında yaş ve sıklık, kişinin ailesindeki hastalık öyküsüne göre değişiklik gösterebiliyor. Doç. Dr. Okuş, annesinde ya da teyzesinde meme kanseri öyküsü olanların tarama yaşının, o kişinin hastalığa yakalandığı yaştan 10 yıl öncesinde başlaması gerektiğini belirtiyor. "Örneğin teyzesi 40 yaşında meme kanserine yakalanmışsa, o kişinin 30 yaşında taramalara başlaması önerilir" diyen Okuş, meme kanseri taramasının kişiye özel bir süreç olduğunun altını çizdi.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Erken teşhis ile meme kanseri hastalarının daha yüksek yaşam şansı yakaladığını vurgulayan Doç. Dr. Ahmet Okuş, meme kanserinde bilinçli olmanın ve düzenli tarama yaptırmanın önemine dikkat çekti. Özellikle 20'li yaşlardan itibaren bireyin kendi kendine muayene yapmasının kanserin erken evrede yakalanması adına büyük bir adım olduğunu ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Sonbaharda Bağışıklığınızı Güçlendirmek İçin Amber Çiçeği Çay Karışımı Tavsiyesi
Piercing Modasına Dikkat: Kalıcı Hasara Yol Açabilir
Çocuklarda ‘Covid’ vakaları artmaya başladı
Kalp Sağlığını Koruma Yöntemlerinde Alışılmadık Yaklaşımlar
1-2 Ekim Dünya Yürüyüş Günü