Havaların soğumasıyla artan soba kullanımı sonrası Meram Belediyesi, soba küllerinin çevreye zarar vermemesi ve yangın riski oluşturmaması amacıyla ilçe genelinde 4 bin kül kovası yerleştirdi. Belediye, soba küllerinin evsel atıklardan ayrı özel araçlarla toplandığını belirterek vatandaşlardan küllerin kül kovalarına atılmasını istedi.
Soba Külleri Çöp Değil, Kül Kovalarına Atılmalı
Belediyeden yapılan açıklamada, küllerin çöp konteynerlerine dökülmesinin hem çevre kirliliğine hem de atıkların bertaraf tesislerinde ayrıştırılmasına engel olduğu vurgulandı. Soba küllerinin kül kovalarına atılması ile ekonomiye katkı sağlandığı, atık ayrışımının kolaylaştırıldığı ifade edildi. “Külleri kül kovasına at, ekonomiye can kat” sloganıyla başlatılan bu uygulama, atıkların çevre ve görüntü kirliliğine yol açmasını engellemeyi amaçlıyor.
“Kül Kovaları, Vatandaşların Duyarlılığı ile Amacına Ulaşır”
Meram Belediyesi, soba küllerinin ayrı toplanması konusunda vatandaşlara önemli görev düştüğünü belirtti. Belediyeden yapılan açıklamada, soba kullanan vatandaşlardan kül kovalarını amaçlarına uygun kullanmaları ve atıkları kontrollü bir şekilde kül kovalarına boşaltmaları talep edildi. Ayrıca konu hakkında farkındalık oluşturmak için ilçe genelinde broşürler dağıtıldı.
Çevre ve Ekonomiye Katkı Sağlayan Kül Kovaları
Meram Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Yöreli, kül kovalarının çevre temizliği ve ekonomiye katkı sağladığına dikkat çekti. Yöreli, “Sobalardan çıkan küllerin ayrı bir yerde depolanması, hem çevre kirliliğini hem de olası yangın tehlikesini önlemek için hayati önem taşıyor. İlçe genelindeki kül kovaları, hem çevreyi koruyacak hem de vatandaşların güvenliğini sağlayacak,” dedi. Bu uygulamanın geri dönüşüme giden evsel atıkların korunmasına, emek ve zaman tasarrufu sağlanmasına katkı sunduğunu vurgulayan Yöreli, vatandaşların hassasiyet göstererek çevreyi koruma konusunda destek olmalarını rica etti.