Meram Belediyesinin ufku

Muzaffer Tulukcu

   Konyalı olarak 1960’lı yılların Belediye Başkanı Ahmet Hilmi Nalçacı’dan bu yana genelde hemşehrilerimizin büyük ekseriyeti Konya Belediyesinin çalışmalarını takdir eder,özellikle bir vesileyle başka şehirlere gittiğimiz zaman bunu daha da iyi anlarız.

   Büyükşehir Belediyesi olup ilçelere ayrıldıktan sonra ise Selçuklu ve Karatay’daki gelişmelere Meram Belediyesi’nin ayak uyduramadığından söz edip,zaman zamanda Konyalı olarak bu belediyemizin yöneticilerini yargılarız.Bu konuda bazı gerçekleri hatırlayınca bu idarecilerimize olan tenkidimizin fazla olmaması gerektiğini aklı selim olanlar dile getiriverirler.

   Nedir bunlar!

1-Meram’ın büyük bir bölümünün SİT ALANI olması.Konya’nın eski yerleşim yeri olması nedeniyle mülk sahiplerine ulaşmanın zorluluğu.

2-Konya’mızın tatlı su kaynaklarının bu bölgede (Hatıp,Gödene,Çayırbağı,Dere,Loras Dağı etekleri,Altınapa,Akyokuş,Sarayköy,Sulutas) olması nedeniyle YENİ PLANLANAN YENİ ÇEVRE YOLUNUN Meram ilçesinde yeterince dışa çıkarılamaması.Dolayısıyle Meram’ın batıya doğru gelişmesinin önünün tıkanması.

3-Karaman yolu-Hatunsaray yolu-Antalya Çevre yolu arasında kalan bölgenin tarıma elverişli topraklarla kaplı olması.Bu nedenle de yıllardır imarsız gelişen bu bölgenin üç yıl önce tarım teşkilatı ile yapılan müşterek çalışma ile plânının henüz yeni yapılabilmesi.

4-Sanayi için yeterli zemin hazırlanamaması,Konya’mızın güçlü sanayilerinin Selçuklu ve Karatay ilçe hudutlarında olması.

5-En önemlisi de,şehrin eski yerleşim yerinin genelde bu bölgede olması nedeniyle dezavantajı,nitekim KENTSEL DÖNÜŞÜM uygulamak zorunda kalınmakta,özellikle Selçuklu ilçemizin büyük bir bölümü 30 yıl gibi şehircilik için çok kısa bir zamanda planlaması yapılmıştır.700 yılı aşmış Selçuklunun başkenti Konya’mızın o devre ait yerleşim yerine ait kısmının çoğunluk bölümü Meram ve Karatay sınırları içerisindedir.

   Tüm bu zorluklara rağmen benimde oturduğum Meram ilçemizde önemli gelişmelerin  son bir,bir buçuk yıldır hızlandığına şahit olmak çoğu Konyalı gibi beni de memnun etmekte.

   Hepimizin bildiği bir hikâye

   Mahkumun biri,yatmakta olduğu hapishanenin demir parmaklıklarını demir testere ile keserken,onu gören bir kişi yanındakine sormuş,

-Bu adam ne yapıyor?

-Keman çalıyor!

-Ama bunun sesi çıkmıyor.

-Sen onun sesini yarın duyacaksın.

   İşte size yakında sesi duyulacak Meram Belediyesi’nin birkaç projesi;

1-K.Kovanağzı,Çaybaşı,YeniceToki,Aymanas’ta kentsel dönüşümleri(Güvenpark Kooperatifi,Serra Park,Reyhan Park,Konevi Konutları,Mercan Park,Nergiz Park)

2-Ladikli Sağlık Ocağından başlayıp Antalya Çevre Yolundaki Demirkıran Petrole kadar açılacak 40 metre genişliğinde 2.5 km’lik Hacı İsa,K.Kovanağzı,Büyük Kovanağzı,Arif Bilge ve Ladikli Mahallelerini kapsayan yeni bir yol ve çevrenin yeni yapılanması.Bu yol Meramın yeni Ahmet Özcan Caddesi olmaya namzettir.

3-Alakova-Çomaklı arasındaki bölgeye nihayet Meram Belediyesi’nin kendine ait bir asfalt tesisinin yapımına başlanması.

4-Çaybaşı ve Gülbahçe Mahallesi Çandır’a Modern yüzme havuzlarının yapılmakta olduğu.

5-Belediyenin Köyceğizin üst tarafına sağladığı arazi üzerine yapılmakta olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Kampusunun tamamlanarak yeni öğretim yılında hizmete girecek olması.

6-Gene Belediyenin bazı imkânları sunarak Kaşınhan’ında yapılmakta olan devasa Konya Şeker Et Entegre Tesisleri inşaatının hızla sürmesi.

7-Çeçenistan Caddesi’nin tamamen açılması ve yapılanmasında Meram’ın ufkunu değiştireceğini unutmamak gerekir.

  Meram Belediyesi’nin bizce görülebilen ön plana çıkmış büyük projeleri bunlar.İstasyon’daki  tarihi Ağustos Oteli’nin restore edilmesi,Gödene Toki İş Merkezleri,Antalya Çevre Yolu Çevresi’nin kötü görüntülerden kurtarılıp temizlenmesi,Daha önce köy,şimdi ise mahalle olan Karadiğin,Pamukcu,Çayırbağı,Resil ve Çomaklar’ın planlarının yapılmış olması,Karahüyük Hobi Bahçeleri.En önemlisi de nihayet Meram Belediyesi’ne yakışır,kendine ait Belediye Hizmet Binası inşaatının tüm hızıyla devam etmesi.

   Meram’ı Meram yapabilmek için Konya Üniversitesi’nin bu ilçemizin sınırları içinde kalması için büyük uğraş verildiği, Konyalı tarafından biliniyor.Necmettin Erbakan Konya Üniversitesi’nin dar bir bölgeye karar verilmesi, zaten yapılanması tamamlanmakta olan Köyceğiz,Huzurevi-Beyşehir Yolu arasına fazla bir şey vermeyeceği malum.

   Meram ilçemizin gelişmesi isteniyorsa kentsel dönüşümlere devam edilmeli bu tamam ama en önemlisi Hatıp-Gödene tarafına bir büyük hastane projesi  yapılmalı.Yeni Çevre Yolu’nun geçeceği Şehri Meram,Esentepe-Gödene Toki tarafı gözden kaçırılmamalı.

   Yeni Otogar,Yeni Stad,Beyhekim Hastanesi, Anadolu,Zafer,Tırsan Sanayileri 1,2,3 Organize Sanayileri en önemlisi Selçuk Üniversitesi Kampusu, Selçuklu tarafında olmasa şehrin bu tarafı bu kadar gelişebilirmiydi?

   Adalet Sarayı,Ticaret Odası Üniversitesi,Adana Çevre Yolu çevresi Sanayiler,Büsan,Aykent Ayakkabıcılar Sanayinin bulunduğu Karatay’ın gelişmemesi mümkün mü?

   Hatıp’ta,Karaman Yolu,Karahüyük’te oturan bir Konyalı 25-30 km uzağındaki Bey Hekim Hastanesi’ne gitmek zorunda kaldığı düşünülürse  Meram’ın gelişimi ve bu yörenin insanına hizmet için bu tarafa bir HASTANE kazandırılmalı.

   Meram’ın gelişmesi için,Alakova Kömürcüler yanındaki,Karaman Yolundaki ve Meram Sanayideki küçük çaplı işyerleri yeterli değildir.Üretim yapan devasa firmaların Meram’da boy göstermesi gerekiyor.

   Bizden hatırlatması.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.