Merkel'den sığınmacı akınına karşı Afrika atağı

Almanya Başbakanı Merkel, Afrikalı sığınmacıların Avrupa'ya göçünü azaltabilmek için sorunların yerinde çözülmesini hedefliyor- Merkel özellikle Mali, Nijer ve Etyopya ziyaretinde, Afrika'dan Avrupa'ya göç etmek isteyenlere "evinizde kalın" mesajı verdi

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Afrikalı sığınmacıların Avrupa'ya göçünü azaltabilmek amacıyla sorunların yerinde çözülmesini hedefliyor.

Başbakan Merkel, bu amaçla 5 yıl aradan sonra hafta başında Mali, Nijer ve Etyopya'yı kapsayan 3 günlük Afrika gezisinde, sorunların yerinde nasıl çözülebileceği konusunda görüşmeler yaptı. Merkel, Mali, Nijer ve Etyopya'da sığınmacıların Avrupa’ya gelişinin durdurulması yönünde görüşmelerde bulunarak adeta Afrika'dan Avrupa'ya göçüp sığınmak isteyenlere evinizde kalın mesajı verdi.

Merkel özellikle Nijer'in sahra altı ülkelerden Afrikalı sığınmacıların Avrupa'ya ulaşabilmek için kullandıkları önemli bir transit ülke olduğunun farkında olarak özellikle bu ülke ile ekonomik ilişkileri geliştirmek ve kalkınma projelerini desteklemek istiyor.

Angela Merkel, her fırsatta dile getirdiği ve övdüğü Türkiye ile AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasına benzer bir anlaşmanın Afrika ülkeleri ile de yapılmasını amaçlıyor. Merkel bu nedenle Afrika ülkelerine finansal yardımlar yaparak ülkelerde meslek eğitimi ve diğer konularda gelişme sağlanmasını hedefliyor.

Almanya, son bir kaç yıldır askeri olarak bölgede varlığını sürdürüyor. Bu çerçevede Mali ve Nijer’e Alman askerleri terörle mücadele çerçevesinde konuşlandırılmış durumda.

Mali’ye ilk giden "Alman Başbakanı" unvanını bu ziyaretle birlikte Angela Merkel'in oldu. Alman askerlerinin bulunduğu ikinci ülke olan Nijer’e ise 20 yıl önce bir kez dönemin başbakanı Helmut Kohl gitmişti.

Değişik ülkelerden Nijer’e gelen sığınmacılar, insan tacirleri tarafından Libya üzerinden Avrupa’ya götürülüyorlar. Nijer, Afrika'dan gelen sığınmacılar için adeta kilit ülke konumunda bulunuyor.

Dünyanın en yoksul ülkeleri sıralamasında son sıralarda bulunan Nijer’e gelen sığınmacıların çoğu zor koşullarda yaşamak zorunda kalıyor. Yılda ortalama 200 bin sığınmacının Nijer üzerinden Avrupa’ya ulaştığı belirtiliyor.

Bu nedenle de Almanya başta olmak üzere AB ülkeleri, sığınmacıların durdurulması için Nijer ile ikili anlaşma imzalamanın peşinde. Ancak bu konuda Nijer’e sunulmuş somut bir proje bulunmuyor.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere geçen yıl Nijer’e bir sığınmacı merkezinin kurulması önermişti. Merkel’in ziyaretiyle birlikte bu merkezin kurulması noktasında daha somut adımların atıldığı ifade ediliyor.

Merkel, Etiyopya gezisi sırasında ise Almanya’nın 30 milyon avroluk finansal desteğiyle yapılan Afrika Birliği binası açılışına katıldı.

Afrika ülkeleri üzerinde Rusya ve Çin'in ardından Fransa ile etkili olmanın mücadelesini veren Almanya, bunun için uzun bir süre maddi yardımlar üzerinden ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor.

Merkel, başbakanlığın resmi internet sayfasında yayınlanan haftalık video mesajında ise özel şirketlerin Afrika ülkelerine daha fazla yatırım yapabilmesi amacıyla şartların düzeltilmesi gerektiğini belirterek, "Sadece devlet desteği ile tüm bir kıtanın gelişimi sağlanamaz" ifadesini kullandı.

Dünya Beslenme Programı'nın (WFP) Afrika'daki projelerinin finansmanının yetersiz olduğuna değinen Merkel, Afrika'nın refahının Almanya'nın da çıkarına olduğunu, bunun için bu kıtanın kaderi ile daha yakından ilgilenilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Afrika nüfusunun hızla arttığını anlatan Alman medyası ise krizlerin ve savaşların yaşanmadığı Afrika ülkelerindeki insanların bile daha rahat bir yaşam hayali ile Avrupa'ya gitmeye çalıştığını yazdı.

Gazeteler, Merkel'in Afrika ülkeleri ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirerek, teröre karşı mücadele de etkili olmak istediğini, bu ülkelere yardım edebilmek amacıyla gelecek yıl için de bir Afrika Zirvesi yapılmasını planladığını kaydetti.

- Ekonomik ilişkiler

Merkel’in Afrika ziyareti, ekonomik ilişkiler açısından da önem taşıyor. Ziyarette, Almanya ile Afrika arasındaki muhtemel yatırım fırsatları ve Avrupa'ya göçü durdurmak için Afrika'daki ekonomik istikrara yardımcı olacak önlemler öne çıkan konulardan oldu. Ancak, Almanya ve Afrika kıtası arasındaki ticaret hacmi oldukça düşük.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) 2015 yılı verilerine göre Merkel’in ziyaret ettiği 3 Afrika ülkesinden biri olan Nijer, Almanya’nın ihracatında 30 milyon 779 bin avroyla 160'ıncı, ithalatında ise 125 bin avroyla 200'üncü sırada yer alıyor.

Ziyaret edilen diğer ülkelerden Mali ise Almanya’nın ihracatında 118 milyon 909 bin avroyla 125'inci sırada bulunuyor. Mali, Almanya’nın en fazla ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında ise 3 milyon 212 bin avroyla 160'ıncı sırada yer aldı.

Almanya, Merkel’in ziyaret ettiği Afrika'nın en büyük ekonomilerinden Etiyopya’ya ise 304 milyon 971 bin avroluk mal satarken, bu ülkeden 173 milyon 235 bin avroluk ithalat yaptı. Etiyopya, Almanya’nın en fazla ihracat yaptığı 95’inci ve en çok ithalat yaptığı 88’inci ülke durumunda bulunuyor.

Merkel’in Afrika ilgisi bu üç ülkeyle sınırlı kalmadı. Alman Başbakanı Merkel, Berlin’de dün Çad Devlet Başkanı İdris Deby’i de ağırladı.

Görüşmenin ardından Almanya'nın Çad ile ortak inisiyatifler başlatacağını ifade eden Merkel, su ve gıda sorunlarının giderilmesi konusunda ülkesinin 8,9 milyon avro ile destekte bulunacağını kaydetti. Deby ise Alman şirketlerini ülkesine ve Afrika’ya yatırım yapmaya çağırdı.

Afrika’nın yoksul ülkelerinden Çad Almanya’nın ihracatında 18 milyon 55 bin avroyla 170’inci, ithalatında da 3 milyon 202 bin avroyla 161’inci sırada yer alıyor.

Angele Merkel, son olarak bugün Berlin’de Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari ile görüşecek. Destatis verilerine göre, Nijerya Almanya'nın Batı Afrika'daki en büyük ticaret partneri konumunda.

Almanya’nın 1 milyar 40 milyon 936 bin avroluk ihracat ve 2 milyar 961 milyon 550 bin avroluk da ithalat yaptığı Nijerya, Almanya'nın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 66'ncı sırada, en çok ithalat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında ise 59'uncu sırada bulunuyor.

AA

Gündem Haberleri

Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok