Merkez'in enflasyon hedefi yüzde 25

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, İSO Meclisi toplantısında yaptığı açıklamalarda dezenflasyon süreci, sıkı para politikası ve Türk lirası varlıklarına yönelik güvenin artışı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin Kasım ayı toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Toplantının ana gündemi “Merkez Bankası Politikalarının Sanayimiz, Üretim Hayatımız ve Finansal İstikrar Açısından Önemi” olarak belirlenirken, Karahan, reel sektörle güçlü bir iletişim içinde olduklarını ifade etti.

"Toplumsal refaha en büyük katkıyı fiyat istikrarını sağlayarak sunacağımızın bilincindeyiz" diyen Karahan, sahadan edindikleri izlenimlerin, politika kararlarını şekillendirmede etkili olduğunu vurguladı.

"Enflasyonu 2025 Sonunda %21'e İndirmeyi Hedefliyoruz"

Dezenflasyon sürecinin sürdüğünü belirten Karahan, 2023 yılının Ekim ayında tüketici enflasyonunun %48,6’ya gerilediğini ve yıl sonunda %44 seviyesine düşmesinin beklendiğini açıkladı.

Karahan, şu ifadeleri kullandı:
"2025 yılı sonunda enflasyonu %21’e indirmeyi hedefliyoruz. Para politikamızdaki sıkı duruşumuzu, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz. Böylece yatırım, üretim ve tüketim kararları daha uzun vadeli bir perspektifle alınabilecek."

"Sıkı Para Politikası Duruşumuzu Sürdüreceğiz"

Para politikalarının, yurtiçi talepte dengelenme, Türk lirasının reel değer kazanımı ve enflasyon beklentilerindeki düzelme açısından etkili olduğunu belirten Karahan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Mart ayında %50’ye çıkardığımız politika faizini 8 aydır sabit tutuyoruz. Aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz."

Türk Lirasına Güven Artıyor

Karahan, Türk lirası varlıklarına olan ilginin arttığını ve KKM (Kur Korumalı Mevduat) hesaplarının düşüş gösterdiğini ifade etti. Karahan, bu süreçle ilgili şu verileri paylaştı:

  • KKM hesaplarının büyüklüğü: 2023 Ağustos ayında 140 milyar dolar seviyesindeyken, Kasım ortasında 38 milyar dolara geriledi.
  • TL’ye geçiş oranları: Yılbaşında %10 seviyesindeyken, son dönemde %25’e yükseldi.
  • Türk lirası mevduat payı: %32’den %58’e çıktı.

"KKM bakiyesinin azalması, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirirken Merkez Bankası bilançosu üzerindeki riskleri de azaltıyor" diyen Karahan, bu gelişmelerin TL’ye duyulan güvenin arttığını gösterdiğini belirtti.

Rezervlerde Güçlü Artış

TCMB Başkanı Karahan, rezerv artışına da dikkat çekti. 26 Mayıs 2023 ile 22 Kasım 2024 arasında brüt rezervlerde 58,2 milyar dolarlık artış yaşandığını ifade eden Karahan, şu bilgileri paylaştı:

  • Brüt rezerv: 156 milyar doların üzerine çıktı.
  • Swap hariç net rezerv: 41,8 milyar dolara ulaştı.

Karahan, rezerv artışının TCMB'nin mali gücünü artırdığını ve finansal istikrar açısından önemli bir gelişme olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Konya, Sanayide Devrim Yaptı
Konya’da Konut Fiyatları Rekor Kırıyor: Danimarka’da Villa Almak Daha Ucuz!
Posta Eşyasında Yeni Dönem Başlıyor
Yeni Renault Duster’ın üretimi Bursa’da başladı
Benzine yeni, yine, yeniden zam