MERSİN (AA) - Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, karşılıksız çek kesmeye karşı, gerekli sert yaptırımları içeren düzenlemelerin yapılması konusunda hükumetçe yürütülen çalışmaların bir an önce sonuçlanmasını beklediklerini belirtti.
Özdemir, yazılı açıklamasında, karşılıksız çek sayısında ve ödenmeyen çek tutarındaki artışların ticaret hayatını olumsuz etkilediğini ifade etti.
Karşılıksız çek tutarının 2011 yılında 11,5 milyar lirayken, bu rakamın 2015 yılı sonunda 27,3 milyar liraya çıktığını aktaran Özdemir, "Acil tedbir alınmadığı takdirde karşılıksız çek tutarlarındaki rakamların, yükselen bir ivme ile artmaya devam edeceğinden endişe ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Özdemir, sadece çeki alan ve verenin değil, piyasanın da sorundan etkilendiğini vurgulayarak, karşılıksız çeklerin, ticaret hayatının güven unsurunu zedeleyebileceğine dikkati çekti.
Karşılıksız çek kesmenin, sahte para kullanmaktan farksız olduğunu anlatan Özdemir, şunları kaydetti:
"Karşılıksız çek kesmek, bazılarının iddia ettikleri gibi basit bir ekonomik suç değildir. Anayasa Mahkemesinin 2002/195 sayılı kararı ile açıkça belirtildiği üzere bir kambiyo suçudur, yani karşılıksız para basmak veya sahte para kullanmak ile aynı kategoriye giren bir suçtur. Bundan dolayı da bu suça karşı her türlü caydırıcı yaptırımın uygulanması son derece yerinde olacaktır. Böylesine önemli bir suçun hak ettiği yaptırımla cezalandırılmaması, son dört yılda yaşadığımız gibi, çok daha vahim sonuçlara yol açacaktır."
Özdemir, karekodlu çek uygulamasının, çekin güvenirliğini artıracacağını ancak çeklerin karşılıksız çıkmasını engellemeye yetmeyeceğini iddia ederek, "Piyasaların sağlıklı şekilde işlemesini aksatan, güven güven unsurunu zedeleyen ve Anayasa Mahkemesi’nce bir suç olarak görülen karşılıksız çek kesmeye karşı, gerekli sert yaptırımları içeren düzenlemelerin yapılması konusunda hükümetimizce yürütülen çalışmaların bir an önce sonuçlanmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
AA