MERSİN (AA) - Deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama alanları arasında yer alan Mersin'deki Alata ve Davultepe kumsalındaki 525 yuvadan çıkan yaklaşık 55 bin yavru deniz kaplumbağası denize ulaşmayı başardı.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, gazetecilere yaptığı açıklamada, anaç deniz kaplumbağaların mayıs ayından itibaren yuva yapmak için kumsallara çıktığını anımsattı.
Temmuz ayının sonundan itibaren de yavru çıkışlarının başladığını aktaran Ergene, eylül ayının ortasına kadar bu sürecin devam ettiğini anlatı.
Bu yıl Alata ve Davultepe kumsallarında yavru çıkışları üzerinde çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Ergene, şöyle konuştu:
"Bu kumsallarda uzun yıllardan beri çalışıyoruz. Bu 2 kumsal da özellikle yeşil deniz kaplumbağası açısından çok önemli. Caretta carettalar da bu kumsallara yuva yapıyorlar. Alata kumsalında bu yıl 387 yuva tespit ettik. Bu bizim için iyi bir rakam. Geçen yıl da 360 gibi bir rakamımız vardı. Alata'da verimli bir yıl geçirdik. Davultepe kumsalı da geçen yıla göre çok daha iyi sayıya ulaştı ve 138 yuva tespit ettik. Denize ulaşan yavru sayısı bu yıl yaklaşık her iki kumsal açısından bakıldığında 55 bin civarında. Ancak bin yavrudan sadece biri erginliğe ulaşıyor. Yaklaşık 25 yıl sonra 55 anaç verecek bir üreme oldu diyebiliriz."
- "Yuvaların yerini gösteren tabelalarla mangal yakıyorlar"
Vatandaşların bu yıl yavru çıkışlarının olduğu dönemde daha duyarlı olduklarını anlatan Ergene, "Bu yıl sahile yakın yerlerde avlanan balıkçılarda azalma vardı. İnsanların tepkileri çok daha olumluydu. Her geçen yıl farkındalık artıyor. Artık tabelalara daha dikkat ediyorlar. Ancak hafta sonu dışarıdan gelen misafirler biraz daha dikkatsizler. Tabelalar kırılıyor, yeri değiştiriliyor. Tabelaları kumu atmak için kullanıyorlar. Biz her yıl onlara belirli bir ödenek harcıyoruz. Lütfen bu tabelaları kullanmasınlar. Tabelalarla mangal yakanlar bile var." diye konuştu.
Ergene, Akdeniz içerisindeki yeşil deniz kaplumbağası sayısının 500-800 arasında değiştiğini ve bu kaplumbağaların yüzde 75'inin Mersin kumsallarına yuva yaptığını kaydetti.
AA